Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men annorlunda.

Vi kryddar med saffran, och serverar med en klick aioli. Så där har vi ett släktskap med bouillabaissen. Men i fonden tillsätter vi både grädde och cremé fraiche, och det gör man inte i den franska grytan.

Grytan i sin helhet är inte lämplig att frysa in. Men gör gärna en stor sats fond, den kan nämligen frysas. Att sedan tina fonden, och då tillsätta ny färsk fisk och skaldjur blir riktigt bra.

Saffransdoftande fisksoppa serverad med aoil

Recept

Mängd och sort av fisk kan givetvis varieras beroende på tycke, smak och tillgång

Torskfilé, 100gr per person
Laxfilé, 100 gram per person
Blåmusslor, 6 st. per person
Handskalade räkor, 10 st. per person

Fonden

Receptet för fonden är lagom för fyra personer

1 purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 paket saffran
1 burk tomater, hela eller krossade
2 dl vitt torrt vin
2 dl vatten
3 dl grädde
1 dl cremé fraiche
2 fiskbuljongtärningar (eller Bongs fiskfond)
Timjan, helst färsk (mängd motsvarande1 tesked torkad)
Basilika, helst färsk (mängd motsvarande1 tesked torkad)
Ett stänk tabasco
Olivolja

fonden till vår fiskgryta tillagas

Gör så här, på ett ungefär

Strimla purjolöken. Hacka den gula löken ganska grovt. Slanta morötterna. Skiva vitlöken tunt. Fräs grönsakerna i lite olivolja så de mjuknar, men de ska inte brynas. Strö sedan ned saffran. Fräs en liten stund.

Blanda sedan ned resten av ingredienserna. Kok upp, och låt det sedan sjuda i minst 20 minuter. Smaka av, eventuellt lite salt kan behövas.

Skär fisken i kuber, ta förs bort eventuellt skinn. Lägg dessa i fonden och låt sjuda i sju, åtta minuter.

Fisk och skaldjur till grytan

Kok musslorna separat, dessa behöver koka i tre, fyra minuter. De är klara när de har öppnad sig fullt ut. Musslorna ska ångkokas, så en till två deciliter vatten och lite salt i kastrullen räcker. Detta vatten ska koka ordentligt när man lägger i musslorna.

Rör ned räkorna i grytan, strax innan servering. Lägg musslorna ovanpå. Servera med en klick aioli, och gärna lite baguette.Saffransdoftande fisk och skaldjursgryta serverad med aioli, bröd och vitt vin

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Go to top