Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Tidigare då vetemjöl förekom i Bulls kök bakade han gärna, men genom att arbeta med glutenfria mjölmixer dödades detta intresse. Men när Bull upptäckte xantangummi väcktes intresset till liv för bakning på nytt. För med xantangummi får man de egenskaper i degen som gluten ger en vetedeg. Degen blir smidig och kan bearbetas på vanligt sätt, knådas och kavlas. Så nu är det slut med klistriga, kladdiga degar och svårdiskade redskap. Och brödet blir saftigt med fin konsistens.

Så nu ville han lära sig mera, och kort därefter inköptes boken ”Helt glutenfritt” av Jessica Frej och Marta Blohm. Denna bok har varit en stor inspirationskälla. Så om man vill lära sig att baka glutenfria matbröd, så köp denna bok. Ursprunget till receptet som presenteras här kommer från denna bok. 

Precis som traditionell vetemjölsbakning behöver degen tid att jäsa om brödet ska bli riktigt bra. Så använd kall degvätska och kalljäs gärna. Däremot har vi märkt att man behöver tillsätta lite socker för att få fart på jäsningen när man bakar på ris, majs och potatismjöl. Men detta socker förbrukas under jäsningen, så det sätter ingen smak på den färdiga produkten.

Baguetterna är givetvis absolut godast nybakade, men det fungerar bra att frysa in dem.

baguett på skärbräda

Recept 

Receptet ger fyra ganska små baguetter

4 dl kallt vatten
1/3 paket jäst
150 gram rismjöl
50 gram majsmjöl
150 gram potatismjöl
½ dl neutral matolja
1 äggvita
1 msk socker
1 ½ tsk salt
10 gram fiberhusk
10 gram xantangummi

Gör så här, på ett ungefär

Vi blandar degen i en matberedare. Börja med att lösa upp jäst, socker och salt i vattnet. Rör därefter ned övriga ingredienser förutom xantangummi och fiberhusk. Blanda väl, låt matberedaren vispa runt smeten i ett par, tre minuter. I det här läget ser det mer ut som välling än en deg. Men lugn, xantangummi och fiberhusk kommer att göra sin magi. Så rör nu i dessa och vispa en minut till. Nu kommer degen att tjockna, det tar några minuter.

Nu ska degen jäsa. I rumstemperatur ska den jäsa i minst två timmar, gärna tre. Man kan även låta den jäsa i kylskåp över natten.

Därefter är det tid att baka ut bröden. Använd rismjöl vid utbakningen. Dela degen i fyra delar och forma till baguetter. Lägg dessa på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Täck över med en bakduk. Låt jäsa i en timme.

Sätt ugnen på 225 grader, varmluft oh ovanvärme. Skåra baguetterna lite lätt på sneden och pensla dem med vatten. Enklare än att pensla är att duscha dem lite lätt med en sprayflaska fylld med vatten. Grädda i cirka 30 minuter.

Nybakade glutenfria baguetter står och svalnar

Precis utagna ur ugnen

baguette i korg

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Go to top