Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En stek som enligt Bull serveras varje påsk i det lilla vita huset på Hörbyvägen. Då Bratt vägrar äta lamm, är vår påskstek tillagad på nötkött. Det är en grytstek som tillagas i römertopfgrytan. Serveras med kokt potatis, brysselkål och gelé.  Receptet bör räcka väl till 4 personer.

 

 

Recept

1,5 kg nötstek av fransyska

3 gula lök

5 vitlöksklyftor

2 morötter

4 skivor bacon, eller ännu bättre stekfläsk

3 enbär

Timjan

1,5 dl rött vin

Sås

1,5 dl vatten

1 msk kinesisk soja

1 msk bongs kalvfond

1 msk tomatpuré

Spadet från Römertopfgrytan

2 dl vispgrädde

1 stänk tabasco

Nymalen svartpeppar

Maizena redning

Beskrivning

Lägg steken i en Römertopfgryta och häll på vinet och låt dra i ca 1 timme. Ta upp steken och bryn på alla sidor. Lägg tillbaka i grytan tillsammans med enbär och timjan. Klyfta lök och morötter och skala vitlöken. Dela baconskivorna i ca 4 cm bitar. Lägg bacon, lök, vitlökar och morötter ovan på steken. Sätt in i ugnen på 210 grader, koktiden är ca 90 minuter.

Så här görs såsen. Vatten, soja, fond, tomatpuré och kryddor får koka samman i en kastrull. Därefter tillsättes spadet från grytan och kokas samman. Tillsätt grädden. Red av med maizena

Skiva steken innan servering.

Kommentarer   

# Olle Bulls Påskstekmanicure 2017-05-08 08:54
Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other blogs?
I have a blog based upon on the same information you discuss and would love to
have you share some stories/information. I know my subscribers would value your work.
If you're even remotely interested, feel free to
send me an e-mail.
Svara

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En potatisrätt som fungerar bra till en köttbit. Bra när man är lite trött på klyftpotatis och pommes frites. Den kan i flera fall ersätta pastan i maträtterna, vilket uppskattas då man har ett glutenfritt kök. Så gjordes det på vildsvinsrätten på bilden nedan, på den tyska förlagan serverades tysk pasta, spätzle. Bytet mot purjopotatis förhöjde kvaliten på rätten menar Bull.

 

På så gott som alla enklare matställen i Tyskland kan man beställa Zigeuner schnitzel. Köttbiten är en vanlig skinkschnitzel, det speciella är just såsen, även kallad "sauce picante". Detta är Bulls personliga tolkning hur denna ska tillagas, de flesta recept föreskriver socker och ättika, men mindre mängd grönsaker. Bull brukar servera oftast såsen till grillad fläskytterfilé och potatiskaka, men det händer att han även gör Zigeuner schnitzel.

En rätt som brukar finnas på julbordet, men passar även vid andra tillfällen. På farmor och farfars tid serverades den som "nattamad" eller på svenska kallad vickning, men vi har aldrig förstått meningen med att äta en extra måltid så sent, när man fortfarande är mätt efter middagen - antagligen en generationsfråga.

När Bull ska bestämma sig för en efterrätt till en släktmiddag kommer han att tänka på chokladpuddingen han fick hos sin mormor på 60-talet. Då duger det inte med något pulver som ska röras ut i kall mjölk. Puddingen ska gå att stjälpa upp och serveras på fat, den ska ha en god, fin smak av choklad och bra konsistens. Så Bull inser att han måste tillreda puddingen från grunden. Efter lite letande i kokböcker och inköp av råvaror sätter han igång. Resultatet blev riktigt bra, nu vill Bratt ha chokladpudding nästan varje dag!

 

En lättlagad kall örtsås som passar bra till fisk, framför allt till kokt lax. Den är populärast på sommaren då det går att hämta örtkryddorna direkt i kryddträdgården.

Bull hittade svärdfiskkotletter i frysen hos Ringsjöfisk, och glad i hågen körde han hem för att tillreda en fisk han normalt bara får serverad på resorna söderut. Så hur ska den nu tillredas, att den ska grillas är det ingen tvekan om, det är ju sommar! Men tillbehören, vad ska man välja? Fänkål fanns i kylen, passar bra att grilla i skivor och smaken bryter fint mot fisken. Svärdfisk är ganska torr i köttet, så någon sås eller något smör blir bra till, här valdes ett kaprissmör. Till detta lades potatis tillagad i ett foliepaket, efter ett tips i bloggen Tant Gul

Nu till matlagningen.

Go to top