Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bratts stora intresse förutom golf är att plocka svamp. Det är svårt för Bratt att få med Bull till svampskogen då golfsäsongen fortfarande är i gång. Bull spelar hellre golf än plockar svamp. Men Bratt lyckades ett år med att få med Bull ut i svampskogen, det resulterade i trattkantarellsförråd som fortfarande varar efter 3 år. Och på detta svampförråd lagar Bull denna goda svampsoppa. Den är perfekt som förätt under vinterhalvåret.

Har man nu ingen möjlighet att bege sig ut i svampskogen, så går det att köpa trattkantareller i välsorterade livsmedelsbutiker.

Recept

Detta recept räcker till 4 - 5 personer, om soppan serveras som förrätt.

  • 2 dl torkade trattkantareller
  • 2 dl vatten
  • 1 dl finhackad morot
  • ½ finhackad gul lök
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk sherry
  • 4 dl grönsaksbuljong. Numera ersätter vi oftast denna med 2 msk kantarellfond och vatten.
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • Maizena

Beskrivning

Smula och blötlägg den torkade svampen. Den bör ligga i vattnet cirka en kvart. Under tiden förbereder man sig genom att hacka lök och morot.

Fräs den hackade löken och moroten i smör utan att den tar färg. Häll över buljongen och låt koka upp. Tillsätt sherry, tomatpuré och timjan. Lägg i svampen med blötläggningsvatten.

Rör därefter ned grädde och cremé fraiche. Låt det småkoka i minst 15 minuter. När man har grädde i soppa eller sås, så ska man låta det koka en bra stund för att få fram de fina smakerna. Den råa gräddsmaken försvinner nämligen då.

 Därefter reder man av med maizena. Det tar ett tag innan maizenans redningseffekt verkar fullt ut, så ta det lugnt. Det är lätt att överdosera om man har för bråttom. Låt det därför koka en stund innan mer maizena tillsättes.

Soppan ska serveras varm. Strö gärna över lite smörgåskrasse vid servering.

trattkantarell i skog

Här några trattkantereller ute skogen, som bara väntar på att bli plockade.

Kommentarer   

# TrattkantarellsoppaAaron 2018-10-03 01:04
Good day! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
Is it hard to set up your own blog? I'm not very techinhcal but I can figure things out pretty quick.
I'm thinking about creating my own but I'm not sure where
to begin. Do you have any tips or suggestions? Many thanks
Svara

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Köttbullar kryddade med paprika, vitlök och persilja som serveras i het tomatsås. Orginalet är en spansk tapasrätt, men hos oss serveras den som en huvudrätt. Ett lite anorlunda och roligare sätt att servera köttbullar på.

Vår variant  av det klassiska smöret eller såsen, det finns olika åsikter hurvida orginalet är ett smör eller en sås. Vi gör det lite förenklat med färre ingredienser och som ett kryddsmör. Helt underbart gott till grillat kött. 

Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!

En kall sås som vi gärna serverar till varmrökt lax och kokt nypotatis, eller till den grillade fisken. Men den fungerar till mycket mer, en vågad, men lyckad, kombination är att servera såsen till fläskfile och klyftpotatis.

Bratts stora intresse förutom golf är att plocka svamp. Det är svårt för Bratt att få med Bull till svampskogen då golfsäsongen fortfarande är i gång. Bull spelar hellre golf än plockar svamp. Men Bratt lyckades ett år med att få med Bull ut i svampskogen, det resulterade i trattkantarellsförråd som fortfarande varar efter 3 år. Och på detta svampförråd lagar Bull denna goda svampsoppa. Den är perfekt som förätt under vinterhalvåret.

En kall sås som kanske främst hör sommaren till. Passar väldigt bra till grillad fisk och nypotatis. Snabbt tillredd om man har en stavmixer tillhands.

Go to top