Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bratts stora intresse förutom golf är att plocka svamp. Det är svårt för Bratt att få med Bull till svampskogen då golfsäsongen fortfarande är i gång. Bull spelar hellre golf än plockar svamp. Men Bratt lyckades ett år med att få med Bull ut i svampskogen, det resulterade i trattkantarellsförråd som fortfarande varar efter 3 år. Och på detta svampförråd lagar Bull denna goda svampsoppa. Den är perfekt som förätt under vinterhalvåret.

Har man nu ingen möjlighet att bege sig ut i svampskogen, så går det att köpa trattkantareller i välsorterade livsmedelsbutiker.

Recept

Detta recept räcker till 4 - 5 personer, om soppan serveras som förrätt.

  • 2 dl torkade trattkantareller
  • 2 dl vatten
  • 1 dl finhackad morot
  • ½ finhackad gul lök
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk sherry
  • 4 dl grönsaksbuljong. Numera ersätter vi oftast denna med 2 msk kantarellfond och vatten.
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • Maizena

Beskrivning

Smula och blötlägg den torkade svampen. Den bör ligga i vattnet cirka en kvart. Under tiden förbereder man sig genom att hacka lök och morot.

Fräs den hackade löken och moroten i smör utan att den tar färg. Häll över buljongen och låt koka upp. Tillsätt sherry, tomatpuré och timjan. Lägg i svampen med blötläggningsvatten.

Rör därefter ned grädde och cremé fraiche. Låt det småkoka i minst 15 minuter. När man har grädde i soppa eller sås, så ska man låta det koka en bra stund för att få fram de fina smakerna. Den råa gräddsmaken försvinner nämligen då.

 Därefter reder man av med maizena. Det tar ett tag innan maizenans redningseffekt verkar fullt ut, så ta det lugnt. Det är lätt att överdosera om man har för bråttom. Låt det därför koka en stund innan mer maizena tillsättes.

Soppan ska serveras varm. Strö gärna över lite smörgåskrasse vid servering.

trattkantarell i skog

Här några trattkantereller ute skogen, som bara väntar på att bli plockade.

Kommentarer   

# TrattkantarellsoppaAaron 2018-10-03 01:04
Good day! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
Is it hard to set up your own blog? I'm not very techinhcal but I can figure things out pretty quick.
I'm thinking about creating my own but I'm not sure where
to begin. Do you have any tips or suggestions? Many thanks
Svara

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

När Bull inte har tid att laga mat överlämnar han över matlagningen till Bratt. Då bjuder Bratt oftast på någon form av fläskfilé. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och räcker till två personer.

 

Återigen ett recept på fläskfile, men faktum är att fläskfile är ett mycket prisvärt kött när man köper det på Lidl. Här rullar man in filen i lufttorkad italiensk skinka. Detta recept hittade vi första gången i en reklambroschyr från ZETA. Tack, Fernando di Luca. Vi har inte ändrat särskilt mycket i orginalet, det är bra som det är.

En härlig potatissallad som kan riva till i näsan. Denna potatissallad bör göras på nypotatis, en rätt som hör sommaren till. Passar gott till grillat.

 

För det mesta grillas fläskkarré i skivor vilket fungerar riktigt bra. Utmärkt på t.ex. en campingsemester då det både är snabbt och enkelt. Fungerar även på enkla grillar. I dessa fall köper man kanske till och med köttet färdigmarinerat.

Men i det här receptet tar vi smakupplevelsen till högre höjder. Tricken är att tillaga en hel bit, indirekt grillad i en klotgrill. En god och stark hemgjord marinad. Samt rökspån från körsbärsträd. Tillagningstiden blir förvisso längre, men man blir rikt belönad för att man tar sig denna tid.

Ett mycket enkelt sätt att tillaga fisken, men ändå suveränt gott.  En återkommande rätt i det lilla vita huset under grillsäsongen. Välj fiskar med fast kött, och som har en egen ganska kraftig smak. Här låter vi nämligen råvaran bestämma smaken, kryddingen är minimal.

Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Lotta använde då kokt potatis som ersättning. Detta ger en fin konsistens, och som bonus slipper man garanterat bismaken av gammalt bröd.

Go to top