Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

När man behöver hålla en glutenfri diet, och dessutom försöka hålla nere kolhydratintaget så väljer man för det mesta bort brödet, och för det mesta utan större saknad. Men en härlig baguette till ostbrickan, ett naan till indisk mat, eller som nu gyros i ett pitabröd det saknar man ibland. Ska man nu få till glutenfria alternativ till dessa får man vanligtvis baka själv. 

När man väl börjar baka glutenfritt så börjar man ofta med färdiga glutenfria mjölmixer.  Följer man instruktionerna på paketet, så får man en klistrig, kladdig deg som inte går att knåda eller kavla. Slutresultat blir oftast ett torrt och smuligt formbröd.

Så kan man inte göra pitabröd. Vi behöver en deg som går att kavla. Degen ska resultera ett saftigt, mjukt och aningen segt bröd. Det ska ju inte gå i sönder när man fyller det med alla godsaker.

Vi använder oss av xantangummi och fiberhusk för att få den elasticitet och smidighet i degen som gluten ger en vetedeg. Man kan bearbeta degen, både knåda och kavla. Pofiber tillsätts för att få till den där lilla segheten i brödet. Alla dessa tre ingredienser binder upp vätska, vilket ger ett saftigt bröd.

Precis som vid traditionell bakning blir resultatet bäst om degen får jäsa länge och långsamt. Så använd därför alltid kall degvätska. Om tiden medger, jäs gärna svalt. Men nu till receptet.

Glutenfria pitabröd i korg

Recept

Mängd för 8 stycken pitabröd

4 dl kallt vatten
15 gr jäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
2 msk olja
150 gram rismjöl
50 gr bovetemjöl
75 gr majsmjöl
75 gr potatismjöl
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk xantangummi

Gör så här, på ett ungefär

Lös upp jästen i det kalla vattnet. Rör därefter ned alla ingredienser förutom fiberhusk och xantangummi. Rör om ordentligt så det blir en homogen smet. Vi låter vår matberedare röra om smeten i fem minuter. Tillsätt därefter xantangummi och fiberhusk. Låt matberedaren röra vidare i smeten någon minut till. Snart kommer smeten att bli en deg.

Nu ska degen jäsa. 3 timmar i rumstemperatur, eller ännu bättre i kylskåp över natten. Därefter ska degen bakas ut. Använd rismjöl vid utbaket. Forma 8 stycken bullar, kavla ut dessa till runda, fyra millimeter tjocka bröd.

Nu ska dessa jäsa under bakduk i 45 minuter. Under tiden sätt på ugnen, 250 grader varmluft och ovanvärme. Sätt in den tomma bakplåten i ugnen, det blir bäst att grädda på en upphettad plåt.

När bröden har jäst färdigt, lyft försiktigt över dem på den heta plåten. Men lägg först på ett bakplåtspapper. Nu ska bröden gräddas i 8 – 10 minuter. Klart!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Go to top