Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efterlängtade croissanter. Detta kändes som att ta den glutenfria bakningen till nya höjder.

 Degen krävde en ny ingrediens som vi aldrig hört talas om förut, xantangummi. Nu är det inget gummi, utan ett pulver som utvinns av fermenterad majs eller soja. Detta xantangummi tillför de goda egenskaper till degen som man får från gluten i en vetedeg. Degen blir elastisk och kan kavlas! En smördeg ska ju kavlas om och om igen! Receptet på degen finns i boken ”Laga nytt – pasta, pizza, paj & pirog utan gluten” och även på Kungsörnens web. Så länge vi inte gör några förändringar på receptet hänvisar vi dit, och publicerar det därför inte här.

En del av ingredienserna till en glutenfri smördeg

Degen byggs upp från grunden, inga genvägar med färdiga mjölmixer. När allt är ihopvispat ska degen svälla och jäsa. Det tar cirka två timmar. När man har vispat ihop allt är det första intrycket att man gjort något i stil med en pannkakssmet. Men lugn, låt den bara stå! Smeten sväller och blir en fin deg.

Glutenfri smördeg kavlas

Det går att kavla, vika ihop, och kavla igen! Bull blev smått lyrisk. Vi gjorde tre stycken 3-vik, men gör gärna några till. När detta är gjort kavlas degen ut, och man skär denna i 10 - 12 fyrkanter. Dessa fyrkanter viks på diagonalen, och kavlas ut lite till. Därefter rullar man ihop croissanterna från dessa degtrianglar. Lägg croissanterna på en bakpappersförsedd bakplåt, låt jäsa under duk i 30 minuter.

Croissanter jäser på plåt.

Pensla sedan bakverken med vispat ägg. Och man tar hela ägget med en tesked vatten till det vispade ägget. Sedan bakas croissanterna i varmluftsugn på 225 grader i 10 - 15 minuter.

Croissanter precis stagna från ugnen.

Därefter kan man njuta av croissanter till frukost. De håller sig bra i en papperspåse över natten, när man bakar på eftermiddagen. Men ska man spara dem längre bör de frysas in. Bästa sättet att tina dem, är att ta bröden direkt från frysen och stoppa dem i en kall ugn. Sätt ugnen på 180 grader varmluft, tag ut brödet när ugnstemperaturen är uppnådd. Servera direkt!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

När Bull inte har tid att laga mat överlämnar han över matlagningen till Bratt. Då bjuder Bratt oftast på någon form av fläskfilé. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och räcker till två personer.

 

En härligt mustig köttgryta som passar bra under höst och vinter. Köttet kokas i rött vin, företrädesvis en Bourgogne. Helst väljer man samma Bourgogne som måltidsdryck.

En lättlagad kall örtsås som passar bra till fisk, framför allt till kokt lax. Den är populärast på sommaren då det går att hämta örtkryddorna direkt i kryddträdgården.

En god rätt som är enkel att tillaga då allt tillagas i en ugnsäker form. Bra bjudrätt då allt kan förberedas innan gästerna kommer, väl i ugnen sköter den sig själv. Servera gärna tzatziki till. Steken marineras med örtkryddor och späckas med vitlök. Grönsakerna kan varieras beroende på smak, tillgång och säsong.

Bratt är mycket förtjust i kålpudding, men tycker ofta att det tar för lång tid om man måste steka kålen innan tillagning plus att det luktar för mycket i köket. Därför har Bratt rationaliserat rätten en aning.  

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket ostronskivling i. Och vi tycker ju om chili och heta grytor. Så när vi hittade exempel på chili med ostronskivling på våra Google sökningnar blev vi sugna på att pröva en egen variant. Så här gjorde vi.

Go to top