Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få till den ultimata vindaloo grytan, och till en indisk rätt passar en naanbröd väldigt bra till. Här är vår variant av få till ett glutenfritt naan. Det blir faktisk riktigt bra numera! 

Glutenfritt naanbröd

Det är bekvämt med färdig glutenfri mjölmix. Men i framtiden kommer mjölmixen ersättas av rismjöl, majsmjöl, och andra verkligt glutenfria alternativ, vilket kommer ge oss större kontroll av resultatet.

Xantangummi tillsammans med fiberhusk ger degen de egenskaper som gluten ger i en traditionell vetedeg. Degen blir seg, smidig och minre klibbig, så att man kan knåda och kavla den. Pofiber tillsätts, då detta binder mycket vätska vliket innebär att vi får den mjuka, lite sega karaktären på bröden som man förknippar med ett naanbröd.

Recept

Det blir 6 stycken naan

25 gr jäst

2,5 dl kallt vatten

2 msk pofiber

0,5 tsk salt

1/2 dl olivolja

4 dl Finax mjölmix

1/2 tsk bakpulver

1 tsk xantangummi

1 msk fiberhusk

Rismjöl för utbakning och kavling.

Gör så här, på ett ungefär

Häll vattnet i en bunke, eller som vi gör. Vi använder en matbredare. Tillsätt alla ingredienser utom fiberhusk och xantangummi. Vispa väl. Tillsätt sedan fiberhusk och xantangummi. Blanda väl. Låt sedan degen jäsa i två timmar eller gärna lite längre.

Sätt ugnen på 250 grader. Förbered plåten med att lägga på bakplåtspapper. Dela degen i 6 delar. Kavla ut på ett mjölat bakbord till 6 stycken runda 5 mm tjocka bröd. Grädda i ugn i 5- 7 minuter. Eller det var så vi gjorde tidigare.

Men vi har uppgraderat köksutrustningen med ett gourmetstål och då kan man göra bakningen mer likt stenugnsbakat. Nu bakas ett naan på två minuter. Vi lägger in ett naan på gourmetstålet i ugn åt gången med en pizzaspade. Bröden blir absolut ett snäpp bättre med denna bakmetod, se bara till att gourmetstålet är ordentligt upphettat innan bakning påbörjas. Så värm upp ugnen en halvtimme innan bakning påbörjas. Och håll koll på bakningen, det går rikitigt fort.

Servera helst nybakade, varma till en indisk gryta. Bröden går bra att frysa, även om nybakat är allra godast.

Vi jobbar på med att lära oss att skapa goda indiska rätter. Recept på bland annat vår Vindaloo kommer. Med först när vi känner oss nöjda med resultatet.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Filmjölksbröd
Nybakat glutenfritt filmjölksbröd

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. De [ ... ]

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Go to top