Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnudlar är bra då de är helt naturligt glutenfria och känns lite lättare i magen än traditionell durumpasta.

Detta är en rätt som vuxit fram nu när vi kommmit igång med vårt odlande. Pak Choi kan drivas upp när inte mycket annat växer. Det går fint att få två skördar om året, Vi sår på sen vinter, då skördar vi  i mars-maj, Sedan sår vi i augusti, där vår höstsåd skördas i oktober-november. Det går naturligtvis utmärkt att köpa Pak Choi om man inte odlar själv.

PakChoi

Pak Choi av modell större. Då räcker det med en.

Recept

Detta recept räcker till 2 - 3 personer

150 gr risnudlar

3 klyftor vitlök

1 bit ingefära, stor som en tumnagel.

1 piri-piri eller motsvarande chili av liknade sort

300 gr nötfärs

1 -2 Pak Choi (beroende på storlek)

Rapsolja till stekning

1 dl ostronsås

1 msk sesamolja

1 lime

2 dm lång bit av purjolök (kan ersättas med salladslök)

Thaibasilika (eller färska korianderblad om man tycker om denna smak)

sesamfrö

gärna lite sriracha, till servering (för de som vill ha extra hetta)

Gör så här på ett ungefär

Börja med att koka risnudlarna. De ska inte bil riktigt färdigkokta, så kok dem en minut mindre än vad som står på förpackningen. Efter koket häll över nudlarna direkt i ett durkslag, och spola med iskallt vatten tills de är riktigt kalla.

Finhacka vitlök och ingefära. Skiva chilin i tunna skivor. Slanta purjolöken. Fräs allt detta i olja på låg värme under en minut Höj värmen och tillsätt oxfärsen. Fräs under omrörning till köttet är brynt och finfördelat.

Skär Pak Choi i skivor. Dela de grövsta bitarna även på tvären. Lägg i det i den heta panna och låt steka med en minut.

Blanda ostronsås, sesamolja samt pressad juice av limen. Häll i såsblandningen i pannan. Hacka thaibasilkan grovt och strö över rätten. Skruva ned värmen. Häll i de kokta nudlarna och vänd runt det hela.

Servera direkt ur pannan. Strö över lite sesamfrö innan servering. Ställ fram flaskan med den heta chilisåsen, Sriracha. Inga andra tillbehör behövs.

 

Nudelwok med Pak Choi är serverad

Woken serveras. 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Ett gott kryddsmör som passar väldigt bra till att ersätta citronsskivan med anjovis på wienerschnitzeln. Gott till grillat, både kött och fisk. Vi vispar smöret för att få en luftigare, mjukare konsistens.

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten med att lyckas med friterad potatis, är som alltid att börja med att välja bra råvaror. Därefter kör man med en liten 3-stegs raket, förkokning,  en första fritering på 170 grader, och slutligen en sista fritering på 190 grader. Efter en tids exprimenterande i köket har kommit fram till denna metod.

Bratts stora intresse förutom golf är att plocka svamp. Det är svårt för Bratt att få med Bull till svampskogen då golfsäsongen fortfarande är i gång. Bull spelar hellre golf än plockar svamp. Men Bratt lyckades ett år med att få med Bull ut i svampskogen, det resulterade i trattkantarellsförråd som fortfarande varar efter 3 år. Och på detta svampförråd lagar Bull denna goda svampsoppa. Den är perfekt som förätt under vinterhalvåret.

En enkel och snabb liten måltid för två personer, men som alltid förgås av ett litet trätomål, om huruvida där ska vara senap eller inte i själva ävjan. Bull hävdar bestämt att senapen höjer måltiden till en helt annan dimension. Men Bratt vägrar, dock har Bull efter några år fått lov att smyga ned senap i hans berömda Kryddsmör ”Café de Paris”.

En rätt med både inspiration från det bayerska som det indonesiska köket, men receptet är skapat av oss själva. Kombinationen surkål, potatismos och rökt fläsk härrör från den bayerska kokkonsten. Att krydda surkål med chili, vitlök och ingefära är av orientalisk ursprung. Fyllningen till kassler är Bratt’s egen uppfinning. Receptet är avsett för två.

 

Här grillas kycklingen på indirekt värme i klotgrill. Några väl blötlagda stickor av bok läggs på kolbädden innan tillagningen startas. Resultatet blir en saftig kyckling, smaken blir något mitt emellan grillat och varmrökt.

 

Go to top