Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessutom rör vi ned riven, vällagrad västerbottenost i potatismoset. Osten och trattkantarellerna är nog det som sätter Bulls signatur på rätten.

En del av råvarorna till Bulls skomakerelåda

Här några av ingedienserna; torakde trattkantareller, ryggbiff, tärnad bacon, hackad charlottenlök och en bit västerbottenost.

Recept

Avser 2 portioner

Kött

2 st tjocka skivor (3-4 cm) av ryggbiffen.

Salt och svartpeppar

Olivolja och smör för stekning

Sås

1 näve torkade trattkantareller

1,5 dl vatten

2 skivor bacon

1 charlottenlök

1 dl rött vin

1 msk kalvfond

1 msk kinesisk soja

1 msk smör

1 stänk tabasco

Maizena redning

Potatismos

4-5 normalstora potatisar

1 - 2dl vispgrädde

1 msk smör

1 äggula

Svartpeppar, riven muskotnöt och salt

2 - 3 dl riven västerbotten.

Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Gör så här på ett ungefär.

Börja med att ta ut biffarna så de blir lite temperade. Det blir bättre att steka ruimstemperarat kött än när det kyskåpskallt. Det blir förvisso ingen jättestor skillnad, men klart märkbar.

Skala potatisen, skär i bitar och koka i saltat vatten. Under tiden potatisen kokes arbetar vi med såsen.

Blötlägg svampen i 1,5 dl vatten. Tärna bacon och hacka charlottenlöken. Fräs, i en liten panna, bacon och lök i 1 msk smör utan att löken tar färg. När löken är mjuk häller vi både svamp och blöläggningsvatten. tillsätt därefter vin, fond, soja och tabasco. Låt koka ihop en stund. Red därefter av med maizena.

När potisen är kokt, hälla av vattnet. Stompa eller pressa potatisen, stomp blir bäst enlig vår mening. Rör ned grädde och smör. Låt koka upp lite försiktigt. Låt moset bli något fastare än normalt, då osten kommer göra den lite rinnigare. Krydda med nymalen svartpeppar och nyriven muskotnöt. Tillsätt nu osten. Låt koka ihop lite lätt och försiktigt. Avsluta med att hälla i äggulan. Efter man tillsatt äggulan får inte moset koka! Smaka av, kanske behövs lite mer salt, svatpeppar och/eller muskot.

Då är det dags att steka biffarna. Salta och peppra köttet. Häll olivolja i en stekpanna, när oljan  är het tillsätt smöret. Där efter i med biffarna. Stek några minuter på var sida på ganska hög värme. Då vi steker i smör som steker i olja, så klarar fettet lite högre temperartur än om vi bara stekte i smör. När biffarna är klara, låt dem vila någon minut på en skärbräda innan servering.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En liten sås som passar att ringla över kött, t.ex. fläskfile med prosciutto. Serveras i mycket små mängder.

När Bull ska bestämma sig för en efterrätt till en släktmiddag kommer han att tänka på chokladpuddingen han fick hos sin mormor på 60-talet. Då duger det inte med något pulver som ska röras ut i kall mjölk. Puddingen ska gå att stjälpa upp och serveras på fat, den ska ha en god, fin smak av choklad och bra konsistens. Så Bull inser att han måste tillreda puddingen från grunden. Efter lite letande i kokböcker och inköp av råvaror sätter han igång. Resultatet blev riktigt bra, nu vill Bratt ha chokladpudding nästan varje dag!

 

Till jul äter skåningar brunkål, och halläningar äter långkål, dvs grönkål . Det säger åtminstonde traditionen. Men trots att Bull faktiskt är skåning, brukar han göra sin egen variant av grönkål till varje jul. Bull kryddar sin grönkål med muskot.

Första gången Bull skulle göra potatisgratäng åt Bratt, blev Bratt lite konfunderad och frågade: –Ska du inte ha grädde i gratängen? Nu kan inte Bratt tänka sig någon annan potatisgratäng än Olles buljongvariant. 

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta åt till hamburgertallriken, där denna sås har konkurrerat ut den vanliga hamburgerdressingen. 

Med en fyllig och rökig smak med toner av chili, vitlök, ingefära och soja bryter såsen av väldigt fint mot det grillade köttet.

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska örkryddor, vilök, chill och vitt vin.

Go to top