Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessutom rör vi ned riven, vällagrad västerbottenost i potatismoset. Osten och trattkantarellerna är nog det som sätter Bulls signatur på rätten.

En del av råvarorna till Bulls skomakerelåda

Här några av ingedienserna; torakde trattkantareller, ryggbiff, tärnad bacon, hackad charlottenlök och en bit västerbottenost.

Recept

Avser 2 portioner

Kött

2 st tjocka skivor (3-4 cm) av ryggbiffen.

Salt och svartpeppar

Olivolja och smör för stekning

Sås

1 näve torkade trattkantareller

1,5 dl vatten

2 skivor bacon

1 charlottenlök

1 dl rött vin

1 msk kalvfond

1 msk kinesisk soja

1 msk smör

1 stänk tabasco

Maizena redning

Potatismos

4-5 normalstora potatisar

1 - 2dl vispgrädde

1 msk smör

1 äggula

Svartpeppar, riven muskotnöt och salt

2 - 3 dl riven västerbotten.

Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Gör så här på ett ungefär.

Börja med att ta ut biffarna så de blir lite temperade. Det blir bättre att steka ruimstemperarat kött än när det kyskåpskallt. Det blir förvisso ingen jättestor skillnad, men klart märkbar.

Skala potatisen, skär i bitar och koka i saltat vatten. Under tiden potatisen kokes arbetar vi med såsen.

Blötlägg svampen i 1,5 dl vatten. Tärna bacon och hacka charlottenlöken. Fräs, i en liten panna, bacon och lök i 1 msk smör utan att löken tar färg. När löken är mjuk häller vi både svamp och blöläggningsvatten. tillsätt därefter vin, fond, soja och tabasco. Låt koka ihop en stund. Red därefter av med maizena.

När potisen är kokt, hälla av vattnet. Stompa eller pressa potatisen, stomp blir bäst enlig vår mening. Rör ned grädde och smör. Låt koka upp lite försiktigt. Låt moset bli något fastare än normalt, då osten kommer göra den lite rinnigare. Krydda med nymalen svartpeppar och nyriven muskotnöt. Tillsätt nu osten. Låt koka ihop lite lätt och försiktigt. Avsluta med att hälla i äggulan. Efter man tillsatt äggulan får inte moset koka! Smaka av, kanske behövs lite mer salt, svatpeppar och/eller muskot.

Då är det dags att steka biffarna. Salta och peppra köttet. Häll olivolja i en stekpanna, när oljan  är het tillsätt smöret. Där efter i med biffarna. Stek några minuter på var sida på ganska hög värme. Då vi steker i smör som steker i olja, så klarar fettet lite högre temperartur än om vi bara stekte i smör. När biffarna är klara, låt dem vila någon minut på en skärbräda innan servering.

Lägg till kommentar

Lämna gärna en kommentar. Vi uppskattar feedback!

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Se även våra recept på:

Det finns vissa saker som Bratt ibland saknar från den tiden innan hon blev glutenintolerant och det är bland annat pizza. Bull har efter många försök utarbetat en glutenfri pizza deg som håller måttet, till och med kanterna som Bratt älskar blir bra. Det brukar bli lite skilda åsikter när fyllningen ska läggas på pizzan. Bull vill ha en balans på pizzan, inte för mycket och inte för lite. Bratt däremot vill ha mycket av allt och helst jätte mycket majskorn och bacon, detta har någon gång slutat med att Bull kallar Bratts pizza för en ”pluffs”.

En kall sås som vi gärna serverar till varmrökt lax och kokt nypotatis, eller till den grillade fisken. Men den fungerar till mycket mer, en vågad, men lyckad, kombination är att servera såsen till fläskfile och klyftpotatis.

En härlig potatissallad som kan riva till i näsan. Denna potatissallad bör göras på nypotatis, en rätt som hör sommaren till. Passar gott till grillat.

 

Ett tillbehör som passar bra till medelhavsmat, kanske framför allt till det grekiska köket. Prova gärna till vår souvlaki eller till grillade lammracks. En klick tzatziki smakar gott till. Det fungerar utmärkt att ersätta potatisen med denna rätt, t.ex. om man vill minska på kolhydratsintaget. Inspirationen till denna rätt fick Bull i Linköping, av alla ställen, på den utmärkta restaurangen Afrodite. Vår variant är naturligtvis glutenfri.

En variant på ljummen kycklingsallad som passar bra en dag när hungern inte är allt för stor. Kycklingen passar även som en buffé rätt, men kanske lite väl udda på ett julbord.

Då vi gör rätten på frysta kycklingfiléer och då marineringen tar endast 30 minuter, så är rätten både bekväm och ganska snabb att tillreda.

Denna rätt har vi presenterat i lite olika skepnader under årens lopp. Men det är kul man kan utveckla sina recept. Karrén smaksätts med vitlök och örtkryddor. Nu tycker Bull att det hade blivit ännu bättre men en lammstek, men det är inte så populärt hos Bratt. Hur som helst, det blir en riktig god stek, och enkelt att tillaga då allt görs i ugn. En tzatziki passar bra till. 

Go to top