Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessutom rör vi ned riven, vällagrad västerbottenost i potatismoset. Osten och trattkantarellerna är nog det som sätter Bulls signatur på rätten.

En del av råvarorna till Bulls skomakerelåda

Här några av ingedienserna; torakde trattkantareller, ryggbiff, tärnad bacon, hackad charlottenlök och en bit västerbottenost.

Recept

Avser 2 portioner

Kött

2 st tjocka skivor (3-4 cm) av ryggbiffen.

Salt och svartpeppar

Olivolja och smör för stekning

Sås

1 näve torkade trattkantareller

1,5 dl vatten

2 skivor bacon

1 charlottenlök

1 dl rött vin

1 msk kalvfond

1 msk kinesisk soja

1 msk smör

1 stänk tabasco

Maizena redning

Potatismos

4-5 normalstora potatisar

1 - 2dl vispgrädde

1 msk smör

1 äggula

Svartpeppar, riven muskotnöt och salt

2 - 3 dl riven västerbotten.

Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Gör så här på ett ungefär.

Börja med att ta ut biffarna så de blir lite temperade. Det blir bättre att steka ruimstemperarat kött än när det kyskåpskallt. Det blir förvisso ingen jättestor skillnad, men klart märkbar.

Skala potatisen, skär i bitar och koka i saltat vatten. Under tiden potatisen kokes arbetar vi med såsen.

Blötlägg svampen i 1,5 dl vatten. Tärna bacon och hacka charlottenlöken. Fräs, i en liten panna, bacon och lök i 1 msk smör utan att löken tar färg. När löken är mjuk häller vi både svamp och blöläggningsvatten. tillsätt därefter vin, fond, soja och tabasco. Låt koka ihop en stund. Red därefter av med maizena.

När potisen är kokt, hälla av vattnet. Stompa eller pressa potatisen, stomp blir bäst enlig vår mening. Rör ned grädde och smör. Låt koka upp lite försiktigt. Låt moset bli något fastare än normalt, då osten kommer göra den lite rinnigare. Krydda med nymalen svartpeppar och nyriven muskotnöt. Tillsätt nu osten. Låt koka ihop lite lätt och försiktigt. Avsluta med att hälla i äggulan. Efter man tillsatt äggulan får inte moset koka! Smaka av, kanske behövs lite mer salt, svatpeppar och/eller muskot.

Då är det dags att steka biffarna. Salta och peppra köttet. Häll olivolja i en stekpanna, när oljan  är het tillsätt smöret. Där efter i med biffarna. Stek några minuter på var sida på ganska hög värme. Då vi steker i smör som steker i olja, så klarar fettet lite högre temperartur än om vi bara stekte i smör. När biffarna är klara, låt dem vila någon minut på en skärbräda innan servering.

Lägg till kommentar

Lämna gärna en kommentar. Vi uppskattar feedback!

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En variant på ljummen kycklingsallad som passar bra en dag när hungern inte är allt för stor. Kycklingen passar även som en buffé rätt, men kanske lite väl udda på ett julbord.

Då vi gör rätten på frysta kycklingfiléer och då marineringen tar endast 30 minuter, så är rätten både bekväm och ganska snabb att tillreda.

Enkelt sätt att göra tre olika sillinläggningar, först gör man en grund-inläggning. Därefter delar man upp sillen i tre delar. Receptet räcket till ett julbord för 8 – 12 personer.

Vår variant  av det klassiska smöret eller såsen, det finns olika åsikter hurvida orginalet är ett smör eller en sås. Vi gör det lite förenklat med färre ingredienser och som ett kryddsmör. Helt underbart gott till grillat kött. 

En liten sås som passar att ringla över kött, t.ex. fläskfile med prosciutto. Serveras i mycket små mängder.

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutemfri. Att servera rårörda lingon till är nära nog en nödvändighet. Rätten är snabb att laga, så det passar fint en vardagskväll då jobbet suget musten ur en.

En svensk klassiker. Serveras bäst på julafton efter Kalle Anka, så alla har ro att sitta ned och äta. Ett gott öl och en god snaps till är väl nästan ett måste. Receptet räcket till 8–12 personer. Är man färre personer, så skala ned genom att plocka bort några rätter.

 

Go to top