Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På detta sätt har nu Bratt upptäckt dessa fantastiskt goda bullar. De är givetvis helt glutenfria. Utmärkta som snacks, till ölen, och även som frukostbulle.

Pão de Queijo -  Brasilianska ostbrödNu finns det givetvis än mängd olika varianter på hur man tillagar dessa bröd. Här presenterar vi vår tolkning. Osten vi använder är parmesan.

Tapioca stärkelse kan man köpa i asiatiska livsmedelsbutiker, menar med detta livsmedelsbutiker i Sverige som har specialiserat sig på asiatiska råvaror. Man behöver således inte resa till Vietnam för inköpet.

Recept

Satsen ger 12 stycken små bullar (se bild)

1,2 dl vispgrädde

50 gram smör

1 tsk salt

3 dl tapioca stärkelse

1 ägg

2 dl riven parmesan.

Gör så här på ett ungefär

Rör ned mjölk, smör och salt i en liten kastrull. Låt det koka upp, och låt koka försiktigt under omröring till smöret har smält.

Stäng av värmen. Häll eventuellt över i en matberedare, det gör kommande steg enklare. Men det blir lite mer att diska.

Rör ned tapioca stärkelsen. Rör om tills det är en enhetlig smet.

Låt smeten svalna i cirka en kvart.

Rör nu ned ägget. Rör om tills allt är väl ihopblandat.

Därefter ska osten blandas i . Kanske behövs lite mer mjöl/stärkelse för att få en hanterbar smet. Men inte för mycket mjöl, degen ska vara lite klibbig och kladdig. Annars blir det hårda bullar, istället för de saftiga vi eftersträvar. Återigen blanda väl.

Då är det dags att forma bullarna. Dela upp degen i 12 bitar, och rulla dessa till bullar. Om man smörjer in händerna med lite matolja, hindrar detta att degen fastnar på händerna. Placera bullarna på en ugnsplåt försett med bakplåtspapper.

Baka i varmluftsugn i 30 minuter och 180 grader. Utan varmluft, höj temperaturen till 200 grader.

Servera dem ljumma. Om det blir över några bullar till dagen efter, kan dessa få tillbaks sin krispiga yta genom att sätta in dem i ugnen 2 minuter och 180 grader. 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En klassisk wienerschnitzel som serveras med kokt potatis, gröna ärtor och en brun skysås. Vi gör den här på skinka, originalet är på kalv. Citronskiva med ansjovis är ett svensk tillägg som inte förekommer i Österrike. Bull hade ett tag gått ett steg vidare och bytt ut ansjovisen mot en rullad sardell. Numera är garnering ersatt med ett kaprissmör. Vår variant är givetvis helt glutenfri. 

En rätt vi fick inspirationen till under en resa till Azorerna, men har sedan utvecklats och modifierats av Bull själv i Sverige. Biffarna marineras ett dygn i rödvin med vitlök och chilipeppar, vilket ger underbart mört och gott kött.

Bull tolkar här det kreolska köket på sitt eget sätt. Här är det kyckling som gäller, men det går även att göra varianter med fisk, lamm, eller nöt.  Det blir en het och mustig gryta. För att måltiden ska bli komplett servera jambalayan med en färsch sallad, lite bröd, och ett gott öl. Receptet räcker till minst 3 hungriga personer.

 

En kall sås som kanske främst hör sommaren till. Passar väldigt bra till grillad fisk och nypotatis. Snabbt tillredd om man har en stavmixer tillhands.

En enkel skinkstek med dofter från Provencale. Receptet räcker gott och väl till två hungriga, och det blir över till en frittata "Bella Lotta"  senare i veckan. 

En sås som passar bra till torsk, lax och annan fisk. Såsen smaksätts bl.a. med brynt smör och får sin fina, mjuka konsistens genom att man rör ned vispad grädde strax innan servering.

Go to top