Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På detta sätt har nu Bratt upptäckt dessa fantastiskt goda bullar. De är givetvis helt glutenfria. Utmärkta som snacks, till ölen, och även som frukostbulle.

Pão de Queijo -  Brasilianska ostbrödNu finns det givetvis än mängd olika varianter på hur man tillagar dessa bröd. Här presenterar vi vår tolkning. Osten vi använder är parmesan.

Tapioca stärkelse kan man köpa i asiatiska livsmedelsbutiker, menar med detta livsmedelsbutiker i Sverige som har specialiserat sig på asiatiska råvaror. Man behöver således inte resa till Vietnam för inköpet.

Recept

Satsen ger 12 stycken små bullar (se bild)

1,2 dl vispgrädde

50 gram smör

1 tsk salt

3 dl tapioca stärkelse

1 ägg

2 dl riven parmesan.

Gör så här på ett ungefär

Rör ned mjölk, smör och salt i en liten kastrull. Låt det koka upp, och låt koka försiktigt under omröring till smöret har smält.

Stäng av värmen. Häll eventuellt över i en matberedare, det gör kommande steg enklare. Men det blir lite mer att diska.

Rör ned tapioca stärkelsen. Rör om tills det är en enhetlig smet.

Låt smeten svalna i cirka en kvart.

Rör nu ned ägget. Rör om tills allt är väl ihopblandat.

Därefter ska osten blandas i . Kanske behövs lite mer mjöl/stärkelse för att få en hanterbar smet. Men inte för mycket mjöl, degen ska vara lite klibbig och kladdig. Annars blir det hårda bullar, istället för de saftiga vi eftersträvar. Återigen blanda väl.

Då är det dags att forma bullarna. Dela upp degen i 12 bitar, och rulla dessa till bullar. Om man smörjer in händerna med lite matolja, hindrar detta att degen fastnar på händerna. Placera bullarna på en ugnsplåt försett med bakplåtspapper.

Baka i varmluftsugn i 30 minuter och 180 grader. Utan varmluft, höj temperaturen till 200 grader.

Servera dem ljumma. Om det blir över några bullar till dagen efter, kan dessa få tillbaks sin krispiga yta genom att sätta in dem i ugnen 2 minuter och 180 grader. 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

När Bull ska bestämma sig för en efterrätt till en släktmiddag kommer han att tänka på chokladpuddingen han fick hos sin mormor på 60-talet. Då duger det inte med något pulver som ska röras ut i kall mjölk. Puddingen ska gå att stjälpa upp och serveras på fat, den ska ha en god, fin smak av choklad och bra konsistens. Så Bull inser att han måste tillreda puddingen från grunden. Efter lite letande i kokböcker och inköp av råvaror sätter han igång. Resultatet blev riktigt bra, nu vill Bratt ha chokladpudding nästan varje dag!

 

Cordon Bleu eller även kallad schweizerschnitzel tillagar vi på skinka, trots att det egentligen skall vara kalvinnanlår. Vår variant är naturligtvis helt glutenfri. Fyllingen av ost och rökt skinka sätter bra smak, som bryter fint mot den milda smaken i schnitzlarna.

Som namnet antyder är huvudingredienserna i denna sås grädde och champinioner. En kräming sås som passar bra till både till nötkött och fläskkött.

Den här såsen serverar Bull ofta till den ugnsbakade laxen. Såsen påminner om en hollandaise, men inte riktigt. Den är enkel och snabb att tillaga. Dessutom uppfyller den kriteriet att "en bra sås reder sig själv".

 

I bland blir det över av skinksteken eller någon annan stek och då används denna till en härlig frittata på restaurangen Bella Lotta. Denna rätt räcker till två medelmåttligt hungriga golfare som ätit innan på dagen.

 

En rätt som brukar finnas på julbordet, men passar även vid andra tillfällen. På farmor och farfars tid serverades den som "nattamad" eller på svenska kallad vickning, men vi har aldrig förstått meningen med att äta en extra måltid så sent, när man fortfarande är mätt efter middagen - antagligen en generationsfråga.

Go to top