Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Dessutom kunde vi plocka allt från egen odling, alltså riktigt nyskördat. Då kommer de riktigt fina smakerna fram från ingredienserna. Egentligen skulle vi ha röd paprika, men det fanns bara grön tillgänglig i vår trädgården. Men det blev bra ändå.

Årets vitlökskörd torkas

Vitlök ska man ha i en gazpacho. Vi har precis tagit upp årets skörd, som här ligger på tork.

Tillagning är faktiskt otroligt enkelt. Kortfattat, stoppa alla ingedienser i en mixer. Kör till du fått en slät soppa. Kyl! Men först ska man ut i trädgården och plocka tomat, gurka, paprika, chili och vitlök.

Tomater redo att skördas

Tomater behövs, ut och plocka i växthuset.

Vi vill att en gazpacho ska smaka mycket vitlök, har man en annan åsikt nöj dig då endast med en viltlöksklyfta. Vi gillar även chili, kanske en halv chili räcker om man är lite känslig.

Recept

Detta blir lagom för 2 - 3 personer

450 gr tomater

1 paprika, helst röd, men grön fungerar fint

2/3 dels gurka

3 vitlöksklyftor

1 medelstark chili, vi använde en Cayenne Long Slim

2 msk olivolja

2 msk rödvinvinäger

1 dl hönsbuljong

salt och svartpeppar

Gurka redo att skördas för vår gazpacho

I växthuset finns en fin gurka som är redo att skördas.

Egenodlad paprika

... och utanför hittar vi en fin paprika. Förvisso grön, men det blir bra ändå.

Thailändsk bondchill, även kallad muslortar

Chili har vi av lika sorter. Här en thai variant vi kan kalla thailändsk bondchili.

Ingredienser till en gazpacho

Lite av ingredienserna till vår gazpacho.

Gör så här, på ett ungefär

Allt ska mixas. Man kan göra det med en stavmixer, en blender, eller med en matberedare. Vi rekommenderar matberedare, då man inte behöver finfördela grönsakerna allt för mycket innan de åker ned i beredareskålen. Dessutom har man inget problem  att få plats med alla ingredienser.

Börja med att mixa ihop olja, vinäger, vitlök och chili. Dett ska bli en ganska tjock sås, lite åt majonäshållet.

Därefter är det dags hälla i de grovhackade grönsakerna i matberedaren. Mixa på full fart till soppan är slät. Späd därefter med buljong till konsistensen är lagom tjock. Smaka av med salt och peppar.

Låt sedan soppan stå och dra sig i kylen några timmar, gärna över natten. Soppan behöver nämligen lite tid så att smakerna gifter sig med varandra. Dessutom ska gazpacho serveras kall!

gazpacho är serverad

Isad gazpacho serverad med lämpliga tillbehör.

Vid servering är det trevligt att ha finhackad gurka, rödlök och gärna även paprika. Gärna en isbit i soppan. Ett litet kuvertbröd, eller en bit baguette hör även det till. Och eftersom det serverades på av årets varmaste dagar, då är ju  en kall öl ett självklart dryckesalternativ, om man vill ha ett alkoholfritt alternativ så rekommenderas vatten.  

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Bratts stora intresse förutom golf är att plocka svamp. Det är svårt för Bratt att få med Bull till svampskogen då golfsäsongen fortfarande är i gång. Bull spelar hellre golf än plockar svamp. Men Bratt lyckades ett år med att få med Bull ut i svampskogen, det resulterade i trattkantarellsförråd som fortfarande varar efter 3 år. Och på detta svampförråd lagar Bull denna goda svampsoppa. Den är perfekt som förätt under vinterhalvåret.

En matig och frisk sallad, som med fördel, kan ersätta potatissalladen till det grillade köttet. Perfekt för den som vill hålla igen på kolhydraterna. Denna rätt fann vi på Hotel Ebsens i Maribo, Danmark.

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket ostronskivling i. Och vi tycker ju om chili och heta grytor. Så när vi hittade exempel på chili med ostronskivling på våra Google sökningnar blev vi sugna på att pröva en egen variant. Så här gjorde vi.

Helstekt fläskfile serverad med champinioner och parmesanflarn på en bädd av spenat. Enkelt och gott!

En härlig mustig soppa som passar bäst under den kalla årstiden. Serveras het med en klick sval creme fraiche i, och kanske lite bröd till. Vår variant är naturligtvis glutenfri.

På så gott som alla enklare matställen i Tyskland kan man beställa Zigeuner schnitzel. Köttbiten är en vanlig skinkschnitzel, det speciella är just såsen, även kallad "sauce picante". Detta är Bulls personliga tolkning hur denna ska tillagas, de flesta recept föreskriver socker och ättika, men mindre mängd grönsaker. Bull brukar servera oftast såsen till grillad fläskytterfilé och potatiskaka, men det händer att han även gör Zigeuner schnitzel.
Go to top