Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna soppa serverar vi med frikadeller och kokta ägghalvor.

 Soppan går utmärkt att frysa in, så passa på att laga en rejäl sats. Vi plockade fram vår 10-liters gryta, och skördade, sköljde och repade cirka ett kilo grönkål. Frikadellerna ska helst göras på kalvfärs, men den kan vara svår att få tag på. Det går att ersatta kalv med blandfärs, resultatet blir ändå bra.

Grönkålssoppa med kokt ägg och frikadeller

Recept

Receptet räcker till många portioner

Soppan

1 kg grönkål

1 gul lök som hackas.

4 msk smör 

Maizena redning

2 liter vatten 

4 höns- eller grönsaksbuljongtärningar

Svartpeppar

4 dl vispgrädde

Frikadellerna

500 gr blandfärs, eller helst kalvfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 ägg

Salt och svartpeppar

Tillbehör

Kokta ägghalvor, 1 ägg per person

Gör så här, på ett ungefär

Ta och börja med den tunga, jobbiga biten. Grönkålen skall sköljas, man vill ju inte ha någon jord eller grus i soppan. Där kan även gömma sig larver, sniglar och annat småkryp i bladen. Så skölj noggrant! Därefter ska kålen repas, man rivar alltså av gröna på bladen från den grova mittstjälken.

Därefter är det dags att börja fräsa kålen i smör., och det kommer behövas en stor kastrull. Börja med att fräsa den hackade löken i smöret, utan att den tar färg. Därefter lägger man i grönkålen i omgångar, efterhand som det sjunker undan i grytan. Häll därefter i vatten och buljongtärningar. Låt koka i 20 minuter.

Grönkålsoppa tillagas

Grönkålen vänds ned i grytan.

Under tiden grönkålen kokar, blanda ihop smeten till frikadellerna. Riv lök och vitlök, enklast är att köra med en stavmixer. Blanda ihop lökriv, färs, ägg, salt och peppar till en jämn smet. Rulla sedan små bullar av smeten.

När kålen har kokt i 20 minuter, mixa den lite lagom med stavvmixer så att man får en fin textur på soppan. Lite kålbladsbitar ska finnas kvar. Så lagom är bäst,  även när man mixar. Häll därefter i grädden, låt koka några minuter till. Därefter reder man av soppan med Maizena.

Frikadeller klara att kokas

Frikadellerna är klara att koka.

Nu är det tid att koka äggen. Frikadellerna läggs ned i soppan. Efter man lagt i frikadellerna behöver soppan småkoka i 10 minuter till. Smaka av soppan med salt och peppar.

När äggen är kokta, skalas de och halveras. Därefter är det klar att servera.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Go to top