Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här plockar vi fram Römertopfgrytan ur gömmorna. Kycklingen tillagas hel, köttet blir väldigt mört och saftigt med denna tillagningsmetod. Tillagningstiden är visserligen lång, men kräver knappt någon passning under tiden. Kanske är det läge att njuta av en liten drink framför den öppna brasan under tiden som grytan står i ugnen. Servera gärna en potatiskaka till.


römertopfgrytan

Recept

1 kyckling ca 1200 gr. För allra bästa resultat välj färsk majkyckling. Men det blir bra även med vanlig kyckling, även fryst sådan.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chillipeppar
3 dl pimentofyllda gröna oliver
2,5 dl rött vin
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpure
paprikapulver
salt
svartpeppar
olivolja

Beskrivning

Innan man använder lergrytan så ska den blötläggas i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader, gärna i varmluftsläge.

Skala, halvera och skiva löken i tunna skivor. Skiva vitlöksklyftorna i tunna skivor. Skiva även chillin i tunna skivor. Strö ut lök, vitlök och chilli i botten på grytan, häll över ett par matskedar olivolja. Salta och peppra kycklingen, lägg sedan denna ovan på löken, med bröstsidan uppåt.

Hacka oliverna grovt, 5-6 bitar per oliv blir lagom. Strö hacket runt kyckling, och stoppa även in en näve av hacket i kycklingen. Häll över vinet. Pudra kycklingen med paprikapulver. Sätt på locket på grytan och sätt in i ugnen. Den ska stå där nu i cirka 1 timme och en kvart.

När en halvtimme av koktiden kvarstår, rör ihop grädde och tomatpure. Häll sedan denna blandning i grytan runt kyckingen. På den tiden då  man fick med kycklinglevern, lades även denna i grytan vid denna tidpunkt.

Nu är det lämpligt att tillreda potatiskakan och att duka.

När kycklingen är färdig, tag upp kycklingen ur grytan. Låt den vila någon minut innan man styckar den, den är nämligen riktigt varm.  Eventuellt bör man röra runt i såsen, så att man får en jämn konsistens. Detta görs med såsen kvar i lergrytan. Lägg sedan tillbaka den styckade kycklingen i grytan. Servera direkt ur kokkärlet.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Go to top