Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här plockar vi fram Römertopfgrytan ur gömmorna. Kycklingen tillagas hel, köttet blir väldigt mört och saftigt med denna tillagningsmetod. Tillagningstiden är visserligen lång, men kräver knappt någon passning under tiden. Kanske är det läge att njuta av en liten drink framför den öppna brasan under tiden som grytan står i ugnen. Servera gärna en potatiskaka till.


römertopfgrytan

Recept

1 kyckling ca 1200 gr. För allra bästa resultat välj färsk majkyckling. Men det blir bra även med vanlig kyckling, även fryst sådan.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chillipeppar
3 dl pimentofyllda gröna oliver
2,5 dl rött vin
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpure
paprikapulver
salt
svartpeppar
olivolja

Beskrivning

Innan man använder lergrytan så ska den blötläggas i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader, gärna i varmluftsläge.

Skala, halvera och skiva löken i tunna skivor. Skiva vitlöksklyftorna i tunna skivor. Skiva även chillin i tunna skivor. Strö ut lök, vitlök och chilli i botten på grytan, häll över ett par matskedar olivolja. Salta och peppra kycklingen, lägg sedan denna ovan på löken, med bröstsidan uppåt.

Hacka oliverna grovt, 5-6 bitar per oliv blir lagom. Strö hacket runt kyckling, och stoppa även in en näve av hacket i kycklingen. Häll över vinet. Pudra kycklingen med paprikapulver. Sätt på locket på grytan och sätt in i ugnen. Den ska stå där nu i cirka 1 timme och en kvart.

När en halvtimme av koktiden kvarstår, rör ihop grädde och tomatpure. Häll sedan denna blandning i grytan runt kyckingen. På den tiden då  man fick med kycklinglevern, lades även denna i grytan vid denna tidpunkt.

Nu är det lämpligt att tillreda potatiskakan och att duka.

När kycklingen är färdig, tag upp kycklingen ur grytan. Låt den vila någon minut innan man styckar den, den är nämligen riktigt varm.  Eventuellt bör man röra runt i såsen, så att man får en jämn konsistens. Detta görs med såsen kvar i lergrytan. Lägg sedan tillbaka den styckade kycklingen i grytan. Servera direkt ur kokkärlet.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är en av favoriträtterna hos Bull och Bratt. Gott, och med ganska kort tillagningstid. Det gäller bara att man har plockat tillräckligt med trattkantareller under hösten. Det är även en bra bjudrätt, då det är enkelt att tillaga flera portionsbitar samtidigt.

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskringar så här. Receptet är inspirerat på något Bull läste i en av Nigellas kokböcker. En trevlig lunchrätt, menar Bull. En lite skål aioli, friterad persilja, lite citron och ett kuvertbröd till gör måltiden komplett.

Att själv lägga in gurkan, betyder både godare gurka och bättre hållbarhet. Det här receptet härstammar från samma faster som ligger bakom våra inlagda rödbetor.

En enkel fransk purjo- och potatissoppa som passar utmärkt som förrätt. Serveras rykande het på vintern, och svalkande kall under sommaren. Strö gärna på knaperstekta bacontärningar och hackad gräslök vid servering.

Denna rätt är det bara Bratt som lagar. Bull hjälper till med potatisskalning eftersom Bratt är allergisk mot just potatisskalning (detta är kopplat till kärnfrukts- och nötallergi). Moussakan serveras med en sidosallad och rätten räcker för fyra personer.

En härligt mustig köttgryta som passar bra under höst och vinter. Köttet kokas i rött vin, företrädesvis en Bourgogne. Helst väljer man samma Bourgogne som måltidsdryck.

Go to top