Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Köttbullar kryddade med paprika, vitlök och persilja som serveras i het tomatsås. Orginalet är en spansk tapasrätt, men hos oss serveras den som en huvudrätt. Ett lite anorlunda och roligare sätt att servera köttbullar på.

Ispanskakottbullaripanna

Recept

Köttbullar

500g blandfärs

1 ägg

4 vitlöksklyftor

2 msk paprika pulver

1 dl vatten

1 näve hackad persilja

Salt och svartpeppar, efter smak

Olivolja för stekning

Tomatsås

2 msk olivolja

3 st vitlöksklyftor, tunt skivade

1 burk tomater, hela eller krossade

2 dl vitt vin

2 st färska chili, skivas i tunna skivor

1 tärning grönsaksbuljong

Timjan, repa några kvistar

Svartpeppar, även här efter smak

Gör så här, på ett ungefär

Köttbullar

Blanda färsens samtliga ingredienser i en bunke.

Rulla smeten till köttbullar.

Stek i olivolja tills de fått fin färg.

Tomatsås

Börja med att fräsa vitlöken i olivoljan utan den får färg i en gryta.

Tillsätt därefter alla övriga ingredienser.

Låt koka sakta i 10 minuter

Lägg köttbullarna i såsen och låt koka i 10 minuter

Smaka av med salt och svartpeppar

Det passar bra att servera rätten med OlleBull potatisar och lite färsk ruccola.

 

spanskakottbullar serverat

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En av de  första gångerna Bull skulle bjuda Bratt på middag sa han lite skämtsamt att det blir fläsk med löksås. Då Bratt ännu inte hade kläm på Bulls humor, undrade hon stilla vad Bull var för någon konstig prick som serverar fläsk med löksås på en av de första dejterna. 

Nu är fläsket i denna rätt fläskfilé och såsen består av gräddfil, rödlök, rom och persilja. Och Bratt uppskattade maträtten och sedan levde Bull och Bratt lyckliga tillsammans.

Detta är en het, mättande och god gryta gjord på högrev, rökt sidfläsk och kidneybönor. En del av oss minns med avsmak barndomens så kallade chili con carne med avsmak, den som bestod av Heinz vita bönor, fläskfärs och på sin höjd en knivsudd chilipulver. Dessutom skulle man ha sönderkokt, smaklöst ris till. Men glöm nu den rätten, och upplev nu istället hur god en välgjord chili smakar.

Då grytan har ordentlig hetta, serveras svalkande tillbehör. Dessa är bland annat creme fraiche, gurka och rödlök.

För det mesta grillas fläskkarré i skivor vilket fungerar riktigt bra. Utmärkt på t.ex. en campingsemester då det både är snabbt och enkelt. Fungerar även på enkla grillar. I dessa fall köper man kanske till och med köttet färdigmarinerat.

Men i det här receptet tar vi smakupplevelsen till högre höjder. Tricken är att tillaga en hel bit, indirekt grillad i en klotgrill. En god och stark hemgjord marinad. Samt rökspån från körsbärsträd. Tillagningstiden blir förvisso längre, men man blir rikt belönad för att man tar sig denna tid.

Bratt har aldrig tyckt om vare sig fisk eller musslor. Men Bull vet precis hur han ska manipulera Bratt. Han kör en liten enkel förrätt med timjans doftande blåmusslor följt av en större varmrätt, så att Bratt ska bli mätt. Bull tror dock inte sina egna öron när Bratt vid fiskbilen vill ha musslor till middag. Receptet räcker till 2 personer  om man har rätten som huvudrätt, som förrätt räcker den till 6  personer.

Helstekt fläskfile serverad med champinioner och parmesanflarn på en bädd av spenat. Enkelt och gott!

En rätt vi fick inspirationen till under en resa till Azorerna, men har sedan utvecklats och modifierats av Bull själv i Sverige. Biffarna marineras ett dygn i rödvin med vitlök och chilipeppar, vilket ger underbart mört och gott kött.

Go to top