Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Rostbiff är väldigt enkelt att tillaga. Men Bull har förenklat det ytterligare, naturligtvis utan att försämra kvaliten. Man behöver nämligen inte bryna steken innan den sätts in i ugnen. Laga gärna en stor stek. Det som blir över kan med fördel ätas kall med en potatissallad. Eller varför inte som en härlig smörgås.

Gör så här

Sätt ugnen på 120 grader, och varmluftsläge (om detta finns).

Blanda ihop en grilloja, bestående av olivolja, soja, svartpeppar och salt. Pensla steken med denna sås.

Stick in en stektermometer i köttets mitt. Sätt in steken i ugnen. Låt den stå där till kötttermometern visar 53 grader.

Tag ut steken, och låt den vila i tjugo minuter, innan den skivas. Svep inte in den i folie under denna tid.

 

Servera gärna med en potatisgratäng, och kanske en god sås. Förslag på en sås som passar ser ut så här:

1,5 dl vatten

1 msk Bongs kalvfond

1 msk kinesisk soja

2 msk Madeira vin

1 nypa torkad rosmarin, stött i mortel

Svartpeppar

1 tsk grönpeppar i lag, som hackas

2 dl vispgrädde

Lite sky från steken

Maizena

Kok ihop vatten och kryddor, tillsätt grädden. Låt sjuda några minuter. Häll i lite av skyn från steken. Red av med Maizena.

 

Bilden nedan visar en rostbiffsmörgås, med remuladsås, saltgurka, riven pepparrot, rödlök och lite annat. Perfekt som lunch, dagen efter man lagat steken!

 

Den kan även serveras kallskuren tillsammans med en potatisgratäng eller en potatissalad. Gott till då är rostad lök, tyvärr innehåller den rostade löken man kan köpa på burk ofta vetemjöl. Ett glutenfritt alternativ, som blir dessutom godare, är att göra löken själv (på bilden nedan). Gör då så här:

Skala och skiva en lök. Stek sakta under omröring i mycket smör tills dess att löken är lite lätt krispig.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är en rätt som kommer väl till pass då man har fått gravad lax över från julbordet eller någon annan buffe. Den är enkel och snabb att tillreda, och är dessutom väldigt god. Receptet är för två personer, när man inte är alltför hungrig.

Torsk är som bäst under vintern, speciellt om när man får tag på Skrei torsken. Skrei fiskas bara mellan januari och april. Här låter vi råvaran tala för sig själv. Torsken sjuds försiktigt i saltat vatten och serveras med kokt potatis, kokt purjolök,  skirat smör och nyriven pepparrot. Suveränt gott i sin enkelhet.

Glutenfri pasta smakar förvisso inte lika bra som den som är gjord på durumvete, och vi förespråkar en måttligt kolhydratsnål diet. Men ibland blir man riktigt sugen på denna klassiker som på ren svenska kallas spagetti med köttfärssås. Så här är vår variant, kanske med lite mer sting än vanligt.

En av de  första gångerna Bull skulle bjuda Bratt på middag sa han lite skämtsamt att det blir fläsk med löksås. Då Bratt ännu inte hade kläm på Bulls humor, undrade hon stilla vad Bull var för någon konstig prick som serverar fläsk med löksås på en av de första dejterna. 

Nu är fläsket i denna rätt fläskfilé och såsen består av gräddfil, rödlök, rom och persilja. Och Bratt uppskattade maträtten och sedan levde Bull och Bratt lyckliga tillsammans.

Helstekt fläskfile serverad med champinioner och parmesanflarn på en bädd av spenat. Enkelt och gott!

En enkel och snabb liten måltid för två personer, men som alltid förgås av ett litet trätomål, om huruvida där ska vara senap eller inte i själva ävjan. Bull hävdar bestämt att senapen höjer måltiden till en helt annan dimension. Men Bratt vägrar, dock har Bull efter några år fått lov att smyga ned senap i hans berömda Kryddsmör ”Café de Paris”.

Go to top