Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Rostbiff är väldigt enkelt att tillaga. Men Bull har förenklat det ytterligare, naturligtvis utan att försämra kvaliten. Man behöver nämligen inte bryna steken innan den sätts in i ugnen. Laga gärna en stor stek. Det som blir över kan med fördel ätas kall med en potatissallad. Eller varför inte som en härlig smörgås.

Gör så här

Sätt ugnen på 120 grader, och varmluftsläge (om detta finns).

Blanda ihop en grilloja, bestående av olivolja, soja, svartpeppar och salt. Pensla steken med denna sås.

Stick in en stektermometer i köttets mitt. Sätt in steken i ugnen. Låt den stå där till kötttermometern visar 53 grader.

Tag ut steken, och låt den vila i tjugo minuter, innan den skivas. Svep inte in den i folie under denna tid.

 

Servera gärna med en potatisgratäng, och kanske en god sås. Förslag på en sås som passar ser ut så här:

1,5 dl vatten

1 msk Bongs kalvfond

1 msk kinesisk soja

2 msk Madeira vin

1 nypa torkad rosmarin, stött i mortel

Svartpeppar

1 tsk grönpeppar i lag, som hackas

2 dl vispgrädde

Lite sky från steken

Maizena

Kok ihop vatten och kryddor, tillsätt grädden. Låt sjuda några minuter. Häll i lite av skyn från steken. Red av med Maizena.

 

Bilden nedan visar en rostbiffsmörgås, med remuladsås, saltgurka, riven pepparrot, rödlök och lite annat. Perfekt som lunch, dagen efter man lagat steken!

 

Den kan även serveras kallskuren tillsammans med en potatisgratäng eller en potatissalad. Gott till då är rostad lök, tyvärr innehåller den rostade löken man kan köpa på burk ofta vetemjöl. Ett glutenfritt alternativ, som blir dessutom godare, är att göra löken själv (på bilden nedan). Gör då så här:

Skala och skiva en lök. Stek sakta under omröring i mycket smör tills dess att löken är lite lätt krispig.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. Det här brödet går att variera i det oändliga. Använd de ingredienser som du har hemma och ta i mer av det du tycker mycket om!

Bouillabaisse är en klassisk sydfransk fisksoppa, som finns i nästan lika många varianter som det finns kockar. Innehållet varierar beroende på tillgång och säsong. Men fonden ska smaksättas med saffran, och soppan bör innehålla några olika fisksorter och skaldjur. Vi tar en liten genväg när lagar fonden med hjälp av Bongs Fiskfond, så tillagningstiden blir under en timme.

En god rätt som är enkel att tillaga då allt tillagas i en ugnsäker form. Bra bjudrätt då allt kan förberedas innan gästerna kommer, väl i ugnen sköter den sig själv. Servera gärna tzatziki till. Steken marineras med örtkryddor och späckas med vitlök. Grönsakerna kan varieras beroende på smak, tillgång och säsong.

Fiskbilen kommer till vår lilla stad på torsdagar. Då passar Bull på att köpa både färsk laxsida och ett halvt kilo sillfilé. Laxen tillagas oftast på torsdagen och sillen på fredagen (se Olles sillmiddag). Laxen tillagas skonsamt i ett foliepaket i ugn, detta ger ett saftigt fiskkött med välbevarade smaker. Denna laxrätt räcker till 2 personer.

En kall sås som kanske främst hör sommaren till. Passar väldigt bra till grillad fisk och nypotatis. Snabbt tillredd om man har en stavmixer tillhands.

Denna puré är ett utmärkt alternativ till potatismos som tillbehör till rimmad fläsklägg och liknande rätter. Men den ska serveras i bettydligt mindre, mängder än potatsimos, den är nämligen mättande.

Go to top