Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En het Thai inspirerad gryta. Den smakar thailändskt, men rätten är skapad av Bull själv i Sverige. Servera med jasminris och gärna en liten sidosallad. Ett gott öl passar bra till. Receptet räcket till 4 – 8 personer, beroende på hur hungring man är.

 

Recept

1 kg kycklingfilé

1 gul lök

6 vitlöksklyftor

2-4 röd chilipeppar

1 röd paprika

1 burk bambuskott

1 burk skivade vattenkastanjer

2 msk fisksås

1 rågad tsk hackad ingefära

2 msk röd currypasta

1 burk kokosmjölk, light rekommenderas inte (vatten finns i kranen).

Vatten eller mjölk

Pressad lime eller ännu bättre citrongräs

Ev. lite Maizena redning

2 msk hackad koriander, alternativt persilja

1 paket (250 gr.) djupfrysta sockerärtor

1 skvätt olivolja

1 nypa salt

Beskrivning

Hacka lök, vitlök och paprika grovt. Skiva chilin i lagom tunna skivor. Tärna kycklingfiléerna i lagom stora munsbitar.

Tag fram en tjockbottnad gryta. Börja med att fräsa lök och vitlök i oljan utan att bryna. Tillsätt därefter kyckling, paprika och chili. Fräs under omröring några minuter till dess att kycklingen ser tillagad ut och det mesta av vätskan kokt bort.

Häll i kokosmjölken och tillsätt fisksås, currypasta, ingefära och övriga kryddor. Bull förordar koriander, medan Bratt kräver persilja. Currypastan vi använder är Blue Dragon. Likadant med ingefäran och koriander, om vi inte får tag i färska.

Låt koka upp. Är det för lite vätska, späd med vatten eller mjölk. Kokosmjölken är så pass kraftig, så det är inga problem. Vid behov red av med lite maizena, men använd inte vetemjöl. Vetemjöl inverkar menligt på smaken, och konsistensen blir lätt lite småläskig. Är färgen inte tillräckligt rödaktig, tillsätt mer currypasta. Vill man ha lite mildare smak, färga med tomatpuré och paprikapulver i stället.

Nu är det dags att sätta i gång riskoket.

Tillsätt bambuskott och vattenkastanjer. Lägg i sockerärtorna 5 minuter för servering.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Vittvinsås

En sås som passar bra till torsk, lax och annan fisk. Såsen smaksätts bl.a. med brynt smör och får sin fina, mjuka konsistens genom att man rör ned vispad grädde strax innan [ ... ]

Go to top