Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En het Thai inspirerad gryta. Den smakar thailändskt, men rätten är skapad av Bull själv i Sverige. Servera med jasminris och gärna en liten sidosallad. Ett gott öl passar bra till. Receptet räcket till 4 – 8 personer, beroende på hur hungring man är.

 

Recept

1 kg kycklingfilé

1 gul lök

6 vitlöksklyftor

2-4 röd chilipeppar

1 röd paprika

1 burk bambuskott

1 burk skivade vattenkastanjer

2 msk fisksås

1 rågad tsk hackad ingefära

2 msk röd currypasta

1 burk kokosmjölk, light rekommenderas inte (vatten finns i kranen).

Vatten eller mjölk

Pressad lime eller ännu bättre citrongräs

Ev. lite Maizena redning

2 msk hackad koriander, alternativt persilja

1 paket (250 gr.) djupfrysta sockerärtor

1 skvätt olivolja

1 nypa salt

Beskrivning

Hacka lök, vitlök och paprika grovt. Skiva chilin i lagom tunna skivor. Tärna kycklingfiléerna i lagom stora munsbitar.

Tag fram en tjockbottnad gryta. Börja med att fräsa lök och vitlök i oljan utan att bryna. Tillsätt därefter kyckling, paprika och chili. Fräs under omröring några minuter till dess att kycklingen ser tillagad ut och det mesta av vätskan kokt bort.

Häll i kokosmjölken och tillsätt fisksås, currypasta, ingefära och övriga kryddor. Bull förordar koriander, medan Bratt kräver persilja. Currypastan vi använder är Blue Dragon. Likadant med ingefäran och koriander, om vi inte får tag i färska.

Låt koka upp. Är det för lite vätska, späd med vatten eller mjölk. Kokosmjölken är så pass kraftig, så det är inga problem. Vid behov red av med lite maizena, men använd inte vetemjöl. Vetemjöl inverkar menligt på smaken, och konsistensen blir lätt lite småläskig. Är färgen inte tillräckligt rödaktig, tillsätt mer currypasta. Vill man ha lite mildare smak, färga med tomatpuré och paprikapulver i stället.

Nu är det dags att sätta i gång riskoket.

Tillsätt bambuskott och vattenkastanjer. Lägg i sockerärtorna 5 minuter för servering.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Denna rätt lagas av Bratt till en något trött IT-konsult (Bull) och som konsulten verkligen uppskattar efter att ha stångats med diverse datasystem.

En sås som passar bra till en bit oxfile'. Trots att den innehåller lite senap tycker Bratt om såsen. Den är snabb att röra ihop och är helt utan redning, en bra sås reder sig själv.

 

En klassisk förrätt signerad Tore Vretman, om jag inte minns fel. Börja med en liten franskbrödskiva stekt i skirat smör, lägg på en hög skalade räkor rörda i lite hemlagad majonäs, toppa med en rejäl klick löjrom. Kanon!

Men hur gör vi om det ska vara glutenfritt? Glutenfritt bröd är ju ingen höjdare, inte ens om man steker det i skirat smör. Så här löser vi detta lilla problemet.

För det mesta grillas fläskkarré i skivor vilket fungerar riktigt bra. Utmärkt på t.ex. en campingsemester då det både är snabbt och enkelt. Fungerar även på enkla grillar. I dessa fall köper man kanske till och med köttet färdigmarinerat.

Men i det här receptet tar vi smakupplevelsen till högre höjder. Tricken är att tillaga en hel bit, indirekt grillad i en klotgrill. En god och stark hemgjord marinad. Samt rökspån från körsbärsträd. Tillagningstiden blir förvisso längre, men man blir rikt belönad för att man tar sig denna tid.

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På detta sätt har nu Bratt upptäckt dessa fantastiskt goda bullar. De är givetvis helt glutenfria. Utmärkta som snacks, till ölen, och även som frukostbulle.

En matig och frisk sallad, som med fördel, kan ersätta potatissalladen till det grillade köttet. Perfekt för den som vill hålla igen på kolhydraterna. Denna rätt fann vi på Hotel Ebsens i Maribo, Danmark.

Go to top