Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pak choi", ursprungligen ett recept från ICAs matkasse v39, 2014. Efter lite funderingar och provlagningar blev vårt recept på "Amirs lax" så här. Vi har även prövat att byta ut svampen mot brocolli, även detta ger ett bra resultat.

Amirs lax 4

Recept

Beräknat för 2 personer

2 st bitar lax

250 gr ostronskivling

1 huvud pak choi

1 salladslök

1 vitlöksklyfta

1 färsk spansk peppar

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl vatten

1 msk riven ingefära

100 gr smör

1 msk sesamfrön

2 msk japansk soya

salt och svartpeppar

Gör så här, på ett ungefär

Amirs lax 1

Skölj av Pak Choin, rensa och dela den samma. Klyv alla stjälkar på längden. Salladlöken sköljs så all grus och jord avlägsnas, därefter delas den i 2 cm långa bitar.

Amirs lax 2

Dela svampen i lite mindre delar. Vi river i sär de större hattarna och gör likadant med svampens fot. Allt på ostronskivlingen kan användas, även om hattarna är allra godast. Där efter fräser vi dem lätt i smör.

Därefter är det dags att koka upp buljongen. Välj en ganska stor gryta; pak choi, svamp och salladslök ska få plats. Till buljong behövs vatten, buljongtärning, ingefära, vitlök och chili. Vitlöken skalas och skivas. Chilin skivas i 2mm breda skivor. Ingefäran rivs. Allt kokas ihop i någon minut.

Därefter är det dags att bryna smöret, ta drygt 50 gr av smöret för detta. När smöret är brynt häll av detta från pannan och spara i en skål.

Salta och peppra laxfilerna. Stek sedan dessa i rikligt med smör. Ös dem under stekningen med fettet i pannan.

Amirs lax 3

Kok upp buljongen. Lägg i grönsaker och svamp i denna. Låt koka i 2 minuter, slå sedan av värmen och låt dra i buljongen fram till servering.

Rör nu ned sesamfrö och soja i det brynta smöret.

Häll nu av buljongen från grönsakerna. Servera med grönsakerna längst ned på tallriken, lägg därefter på laxen med skinnsidan upp. Ös över med det brynta sojasmöret.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Go to top