Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pak choi", ursprungligen ett recept från ICAs matkasse v39, 2014. Efter lite funderingar och provlagningar blev vårt recept på "Amirs lax" så här. Vi har även prövat att byta ut svampen mot brocolli, även detta ger ett bra resultat.

Amirs lax 4

Recept

Beräknat för 2 personer

2 st bitar lax

250 gr ostronskivling

1 huvud pak choi

1 salladslök

1 vitlöksklyfta

1 färsk spansk peppar

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl vatten

1 msk riven ingefära

100 gr smör

1 msk sesamfrön

2 msk japansk soya

salt och svartpeppar

Gör så här, på ett ungefär

Amirs lax 1

Skölj av Pak Choin, rensa och dela den samma. Klyv alla stjälkar på längden. Salladlöken sköljs så all grus och jord avlägsnas, därefter delas den i 2 cm långa bitar.

Amirs lax 2

Dela svampen i lite mindre delar. Vi river i sär de större hattarna och gör likadant med svampens fot. Allt på ostronskivlingen kan användas, även om hattarna är allra godast. Där efter fräser vi dem lätt i smör.

Därefter är det dags att koka upp buljongen. Välj en ganska stor gryta; pak choi, svamp och salladslök ska få plats. Till buljong behövs vatten, buljongtärning, ingefära, vitlök och chili. Vitlöken skalas och skivas. Chilin skivas i 2mm breda skivor. Ingefäran rivs. Allt kokas ihop i någon minut.

Därefter är det dags att bryna smöret, ta drygt 50 gr av smöret för detta. När smöret är brynt häll av detta från pannan och spara i en skål.

Salta och peppra laxfilerna. Stek sedan dessa i rikligt med smör. Ös dem under stekningen med fettet i pannan.

Amirs lax 3

Kok upp buljongen. Lägg i grönsaker och svamp i denna. Låt koka i 2 minuter, slå sedan av värmen och låt dra i buljongen fram till servering.

Rör nu ned sesamfrö och soja i det brynta smöret.

Häll nu av buljongen från grönsakerna. Servera med grönsakerna längst ned på tallriken, lägg därefter på laxen med skinnsidan upp. Ös över med det brynta sojasmöret.

Lägg till kommentar

Lämna gärna en kommentar. Vi uppskattar feedback!

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är en het, mättande och god gryta gjord på högrev, rökt sidfläsk och kidneybönor. En del av oss minns med avsmak barndomens så kallade chili con carne med avsmak, den som bestod av Heinz vita bönor, fläskfärs och på sin höjd en knivsudd chilipulver. Dessutom skulle man ha sönderkokt, smaklöst ris till. Men glöm nu den rätten, och upplev nu istället hur god en välgjord chili smakar.

Då grytan har ordentlig hetta, serveras svalkande tillbehör. Dessa är bland annat creme fraiche, gurka och rödlök.

En het och mustig variant av Biff Stroganoff. I stället för ris prova att servera med klyftpotatis. Receptet räcker till 3 – 6 personer, beroende på hur hungring man är. Gör gärna dubbel sats, och frys hälften.

En klassisk wienerschnitzel som serveras med kokt potatis, gröna ärtor och en brun skysås. Vi gör den här på skinka, originalet är på kalv. Citronskiva med ansjovis är ett svensk tillägg som inte förekommer i Österrike. Bull har gått ett steg vidare och bytt ut ansjovisen mot en rullad sardell.

Vår variant är helt glutenfri. Smakmässigt vinner man på att laga den glutenfri, vanligt ströbröd ger gärna en lätt bismak av gammalt bröd vilket man slipper här.

Detta är en rätt där vi låter varje råvara tala för sig själv. Fisken steks varsamt i smör och grönsakerna kokas lätt så att det finns ett tuggmotstånd. Såsen ersätter vi med pepparrotsvisp, med mycket pepparrot i. Trots det är fisk så passar det bäst med ett rött vin till, gärna en kraftig Rioja som Faustino VII.

Ett gott kryddsmör som passar väldigt bra till att ersätta citronsskivan med anjovis på wienerschnitzeln. Gott till grillat, både kött och fisk. Vi vispar smöret för att få en luftigare, mjukare konsistens.

En het Thai inspirerad soppa. Den smakar thailändskt, men rätten är skapad av Bull. Receptet räcker till 2 – 6 personer, beroende på om den serveras som huvudrätt eller förrätt.

 

Go to top