Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!

 

Styckbiten heter faktiskt dansk fläskstek i butiken. En stek ligger normal runt 1,5 kg och en räcker till 4-5 personer.

Tricket för att få svålen spröd och frasig är att koka den innan man sätter in steken i ugnen. Så gör därför så här:

  • Häll vatten i en stekpanna så att höjden på vattnet blir ca 1.5 cm plus lite salt.

  • Snitta svålen i centimeter stora rutor på steken och lägg steken med svålen nedåt i pannan.

  • Låt koka tills svålen är lätt genomskinlig, det tar ca 10 min.

  • Ta upp steken och gnid in lite salt i svålen svålen.

Ställ steken i ugn (200 C), lägg morötter runt om (halverade ca 4 cm långa). Sätt in en ugnstermometer i stekens mitt. Steken är färdig när termometern visar 70 grader. Ofta rekommenderas högre sluttemperatur på fläskkött, men detta ger ett alltför torrt kött.

Sås

Tag en kastrull, tillsätt:

  • 1.5 dl vatten,

  • 1 msk Bongs fond,

  • 1 msk kinesisksoja,

  • 2 msk madeira,

  • 1 msk tomatpuré,

  • Rosmarin stött i mortel, nymalen svartpeppar och ett stänk tabasco

Låt sjuda. Tillsätt därefter 1,5 dl vispgrädde och lite, men bara lite, steksky från steken. Skyn är nämligen väldigt fet.

Red av med maizena redning.

Servera med kokt potatis, kanske lite äpplemos, pressgurka, de stekta morötterna och rödkål.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Trots att vi kryddar laxen med cayennepeppar är det inte denna hetta namnet syftar på. Utan för att vi röker den i klotgrillen vid riktigt hög temperatur, ca 220 grader. Alltså högre temperatur än normalt för rökning. Resultatet blir gott, kanske lite mitt emellan rökt och grillad lax. Tillagningstiden blir kortare än vid traditionell rökning. Servera gärna med vår romsås, kokt potatis och lite sallad.

När Bull och Bratt var små, så var pressgurka ett måste till söndagsmiddagen. Söndagsmiddagen bestod oftast av någon form av stek. Denna gurka har nu fått renässans i Bull och Bratts kök.

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket ostronskivling i. Och vi tycker ju om chili och heta grytor. Så när vi hittade exempel på chili med ostronskivling på våra Google sökningnar blev vi sugna på att pröva en egen variant. Så här gjorde vi.

En trevlig avslutning på middagen, de gånger man vill ha en dessert. Den knäckiga ytan av brännt socker kännetecknar denna rätt.

En av de  första gångerna Bull skulle bjuda Bratt på middag sa han lite skämtsamt att det blir fläsk med löksås. Då Bratt ännu inte hade kläm på Bulls humor, undrade hon stilla vad Bull var för någon konstig prick som serverar fläsk med löksås på en av de första dejterna. 

Nu är fläsket i denna rätt fläskfilé och såsen består av gräddfil, rödlök, rom och persilja. Och Bratt uppskattade maträtten och sedan levde Bull och Bratt lyckliga tillsammans.

Ett mycket enkelt sätt att tillaga fisken, men ändå suveränt gott.  En återkommande rätt i det lilla vita huset under grillsäsongen. Välj fiskar med fast kött, och som har en egen ganska kraftig smak. Här låter vi nämligen råvaran bestämma smaken, kryddingen är minimal.

Go to top