Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!

 

Styckbiten heter faktiskt ofta dansk fläskstek i butiken, men det är benfri kotlettrad med svål. En stek ligger normal runt 1,5 kg och en räcker till 4-5 personer. Då vi ofta lagar rätten till endast två personer, så delar vi steken på mitten. En delen tillagas, medan den andra fryses in.

 

kotlettrad till dansk fläskestek

Styckbiten som används för dansk fläskestek. Skårorna i svålen ska vara så djupa att de har gått igenom den samma, ofta är de, av butiken skurna, för grunda.

Tricket för att få svålen spröd och frasig är att koka den innan man sätter in steken i ugnen. Så gör därför så här:

  • Häll vatten i en stekpanna så att höjden på vattnet blir ca 1.5 cm plus lite salt.

  • Snitta svålen i centimeter stora rutor på steken och lägg steken med svålen nedåt i pannan.

  • Låt koka tills svålen är lätt genomskinlig, det tar ca 10 min.

  • Ta upp steken och gnid in lite salt i svålen.

Ställ steken i ugn (200 C), lägg morötter runt om (halverade ca 4 cm långa). Sätt in en ugnstermometer i stekens mitt. Steken är färdig när termometern visar 70 grader, om dessutom hela svålen är krispig. Om det kvarstår mjuka områden på svålen, låt steken stå kvar några minuter till. Det blir ingen dansk fläskestek om inte svålen är bra. Ofta rekommenderas högre sluttemperatur på fläskkött, men detta ger ett alltför torrt kött.

Sås

Tag en kastrull, tillsätt:

  • 1.5 dl vatten,

  • 1 msk Bongs fond,

  • 1 msk kinesisk soja,

  • 2 msk madeira,

  • 1 msk tomatpuré,

  • Rosmarin stött i mortel, nymalen svartpeppar och ett par stänk tabasco

Låt sjuda. Tillsätt därefter 1,5 dl vispgrädde, låt sjuda minst en kvart till. Red av med maizena, så såsen blir lite för tjock. Den ska nämligen späs med sky från steken. Skyn är fet, så det blir en kraftig men god sås.

Servera med kokt potatis, kanske lite äpplemos, pressgurka, de stekta morötterna och rödkål.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Ännu en fläskfilé som Bratt kan bjuda Bull på då han är sen hem från jobbet. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och en sidosallad. Räcker till två personer.

 

Här grillas kycklingen på indirekt värme i klotgrill. Några väl blötlagda stickor av bok läggs på kolbädden innan tillagningen startas. Resultatet blir en saftig kyckling, smaken blir något mitt emellan grillat och varmrökt.

 

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa gjorde klassisk rödkål, ibland kallad dansk rödkål. Denna passar bra till vår danska fläskestek, och på julbordet.

Detta är en rätt där vi låter varje råvara tala för sig själv. Fisken steks varsamt i smör och grönsakerna kokas lätt så att det finns ett tuggmotstånd. Såsen ersätter vi med pepparrotsvisp, med mycket pepparrot i. Trots det är fisk så passar det bäst med ett rött vin till, gärna en kraftig Rioja som Faustino VII.

Raggmunkar med stekt fläsk och lingon, en verklig klassiker när det gäller svensk husmanskost. Bull och Bratts raggmunkar är naturligtvis glutenfria. Rätten är både god och enkel att tillreda. Vill man göra det ännu enklare kan man göra rårakor.

Denna grekiska variant av grillspett serverar Bull med en grekisk sallad, klyftpotatis och Bratts goda tzatziki. Nu har Bull aldrig varit i Grekland, så hans tolkning av rätten är inte fullt autentisk. Rätten görs på fläskfile. Bull tror att den hade blivit väl så god på lammkött, men Bratt vägrar att äta lammkött.

Go to top