Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En enkel liten rätt som är lämplig till lunch, eller kanske till frukost en morgon man vaknar hungrig men inte känner för ägg och bacon.

 

Prosciutto crudo till omeletten

Det är sådan här skinka vi vill ha i omeletten. Lufttorkad och lagrad. Italienska Prosciutto crudo, eller spanska jamon Serrano.

Recept

Receptet är avsett för en portionsomelett.

2 ägg.

1 msk vatten.

1 skiva seranoskinka eller liknande luftorkad skinka. På spanska blir det serano, italienska varianten är prosicuto.

Några skivor grevéost eller ementaler som skärs i bitar. Osten ska inte vara för hårt lagrad.

Smör för steking.

Jag har inte glömt saltet. Att ha salt, och framför allt  jodsalt, i äggsmeten är inget bra, det blir lätt en grådaskig omelett i stället för en vackert gul. Man får en viss sälta från fyllningen, och vill man ha mer sälta så salta den färdiga rätten vid matbordet.

Ingredienser till en ost och skinkomelett

Allt framplockat för matlagningen.

Gör så har, på ett ungefär

Skär ost och skinka i mindre bitar. Knäck äggen i en bunke, tillsätt en matsked vatten. Vispa ihop ägg och vatten. Smält en klick smör i en stekpanna. Håll en ganska låg stektemperatur. Häll därefter äggröran i pannan. 

omeletten tillagas

 Arbeta in äggstanningen mot mitten av pannan, så att man får lite textur på omeletten och att den fortfarande rinnande delen av smeten rinner ned mot botten.  När omeletten börjar stelna i botten men är fortfarande lös ovanpå,  då är det tid att strö över osten och skinkan. När omeletten har stelnat i botten, tar några minuter, vik ihop den. Vänd sedan, så den även blir stekt på denna sida. Låt steka några minuter, men inte för länge. Osten ska hinna smälta, men omeletten ska vara krämig. Torra, överstekta omeletter gör ingen glad.

Klart att servera!

 

Bulls ost och skinkomelett är serverad.

Servera gärna omeletten med skivad tomat och rödlök. Flingsalt, en kvarn med svartpeppar och flaska god olivolja bör finnas till hands på matplatsen.

Kommentarer   

# Ost och skinkomelettpermanent make up 2017-06-01 16:57
Great web site. Plenty of useful information here.
I'm sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious.

And obviously, thanks to your effort!
Svara

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Det började med att Bull stannade till vid en landsvägsrestaurang strax norr om Barcelona en sensommardag i början av nittotalet för att äta lunch. Denna lunch visades sig vara embryot till denna gryta, vars recept har vuxit fram under årens lopp.

Detta är en av favoriträtterna hos Bull och Bratt. Gott, och med ganska kort tillagningstid. Det gäller bara att man har plockat tillräckligt med trattkantareller under hösten. Det är även en bra bjudrätt, då det är enkelt att tillaga flera portionsbitar samtidigt.

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar av kycklingen. Inspirationen till denna rätt kommer främst från ett recept på www.56kilo.se, som vi sedan anpassat till vårt tycke ock smak.

Ett utmärkt alternativ till stekt eller friterad potatis då man vill ha lite omväxling. Passar riktig bra till en god köttbit. Vi steker broccolin tillsammans med chili, vitlök och bacon i rktligt med olivolja.

Bull tolkar här det kreolska köket på sitt eget sätt. Här är det kyckling som gäller, men det går även att göra varianter med fisk, lamm, eller nöt.  Det blir en het och mustig gryta. För att måltiden ska bli komplett servera jambalayan med en färsch sallad, lite bröd, och ett gott öl. Receptet räcker till minst 3 hungriga personer.

 

Färserad paprika hade vi inte ätit sedan tidigt 80-tal, då Bull en kväll tyckte att det var alltför många paprikor i kylskåpet. Recepten vi hittade i Bulls gamla kokböcker kändes förlegade, så vi provade en egen, ny variant på maträtten. Det fanns både röda, gula och gröna paprikor i kylen, och vi provade alla. Finast smak får man med gröna paprikor anser både Bull och Bratt. Vi serverade endast en tomatsås till, och då får man räkna med att det går åt två paprikor per person.

Go to top