Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

När Bull var singel lagade han ofta matpajer. När sedan Bratt kom in i bilden och därmed krav på att maten skulle vara glutenfri, gjorde Bull några försök med pajdeg av den glutenfria mjölmixen. Detta resulterade betongliknande pajskal och intresset för pajer försvann. Men nu har vi hittat ett recept för att göra pajskalet av mandelmjöl. Detta blir riktigt bra, gott, glutenfritt och dessutom kolhydratsnålt. 

 Så nu har Bull's variant av Quiche Lorraine åter blivit populärt på menyn hos Bull och Bratt. Kännetecknet för Bulls variant är att purjolök kompletterar den rökta skinkan i fyllningen. 

Receptet på pajskalet hittade vi i Birgitta Höglunds kokbok "Långkok för LCHF och Paleo".  Vi har inte ändrat nämnvärt på detta. Pajskalet kommer inte att smaka mandelmussla, vilket Bull var först lite orolig för.

 Recept

Pajskal

  • 50 gram smör
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

 

Blanda mandelmjöl, fiberhusk, och salt i en bunke. Skär smöret i små tärningar och rör ned dessa i mjölblandningen. Rör till det har blivit en enhetlig massa. Knäck ägget och blanda ihop med degmassan.

Nu är detta inte någon smidig vetedeg, utan en ganska kladdig historia. Så glöm kavlingen, utan häll över degen i en smord pajform med hjälp av en sked eller dylikt. Lägg därefter en plasfilm över formen. Använd fingrarna för att pressa ut degen över formen och upp mot kanten för att få ett jämt och fint pajskal.

Låt sedan degen vila och stelna i kylskåpet cirka 30 minuter. Tag sedan bort plasten och förgrädda i 5-10 minuter i ugn på 175 grader.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bild 1: Förgräddat pajskal

Fyllning

  • 150 gr rökt skinka
  • 150 gr rökt sidfläsk
  • 1 liten purjolök

 

Tärna skinka och fläsk i 5x5 mm stora tärningar.

Skiva purjolöken i 5 mm breda ringar. Se till att ingen jord eller grus följer med. Blanda ihop med köttet och strö ut i det förgräddade pajskalet.

 

 

Bild 2: Pajskal med fyllning

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 dl riven mild grevé 
  • Nymalen svartpeppar, några varv på pepparkvarnen
  • 1/2 tsk salt

Vispa ihop ägg, creme fraiche och vispgrädde. Rör ned osten. Krydda. Häll smeten över fyllningen i pajskalet.

Grädda pajen i 30-35 minuter på 150 grader i varmluftsläge. (Utan varmluft 175 grader, ca 40 minuter). Täck över pajkanterna med remsor av aluminiumfolie, under gräddningen.

 

Bild 3: Pajen är serverad.

Servera med en fräsch sallad till. Ett glas rött vin passar fint till.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En enkel och snabb liten måltid för två personer, men som alltid förgås av ett litet trätomål, om huruvida där ska vara senap eller inte i själva ävjan. Bull hävdar bestämt att senapen höjer måltiden till en helt annan dimension. Men Bratt vägrar, dock har Bull efter några år fått lov att smyga ned senap i hans berömda Kryddsmör ”Café de Paris”.

En enkel skinkstek med dofter från Provencale. Receptet räcker gott och väl till två hungriga, och det blir över till en frittata "Bella Lotta"  senare i veckan. 

Här plockar vi fram Römertopfgrytan ur gömmorna. Kycklingen tillagas hel, köttet blir väldigt mört och saftigt med denna tillagningsmetod. Tillagningstiden är visserligen lång, men kräver knappt någon passning under tiden. Kanske är det läge att njuta av en liten drink framför den öppna brasan under tiden som grytan står i ugnen. Servera gärna en potatiskaka till.

Bratt har aldrig tyckt om vare sig fisk eller musslor. Men Bull vet precis hur han ska manipulera Bratt. Han kör en liten enkel förrätt med timjans doftande blåmusslor följt av en större varmrätt, så att Bratt ska bli mätt. Bull tror dock inte sina egna öron när Bratt vid fiskbilen vill ha musslor till middag. Receptet räcker till 2 personer  om man har rätten som huvudrätt, som förrätt räcker den till 6  personer.

Det finns förmodligen lika många varianter på Paella som det finns spanska husmödrar. Här presenteras senaste varianten från Bull och Bratts kök. Det är en Paella Marisco, alltså med fisk och skaldjur. Vi håller igen på riset och lägger på extra fisk och skaldjur, det blir liksom godare så. Vi har ingen speciell paella form, men det går bra att tillreda i en traktörpanna eller liknande

En klassisk förrätt signerad Tore Vretman, om jag inte minns fel. Börja med en liten franskbrödskiva stekt i skirat smör, lägg på en hög skalade räkor rörda i lite hemlagad majonäs, toppa med en rejäl klick löjrom. Kanon!

Men hur gör vi om det ska vara glutenfritt? Glutenfritt bröd är ju ingen höjdare, inte ens om man steker det i skirat smör. Så här löser vi detta lilla problemet.

Go to top