Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

När Bull var singel lagade han ofta matpajer. När sedan Bratt kom in i bilden och därmed krav på att maten skulle vara glutenfri, gjorde Bull några försök med pajdeg av den glutenfria mjölmixen. Detta resulterade betongliknande pajskal och intresset för pajer försvann. Men nu har vi hittat ett recept för att göra pajskalet av mandelmjöl. Detta blir riktigt bra, gott, glutenfritt och dessutom kolhydratsnålt. 

 Så nu har Bull's variant av Quiche Lorraine åter blivit populärt på menyn hos Bull och Bratt. Kännetecknet för Bulls variant är att purjolök kompletterar den rökta skinkan i fyllningen. 

Receptet på pajskalet hittade vi i Birgitta Höglunds kokbok "Långkok för LCHF och Paleo".  Vi har inte ändrat nämnvärt på detta. Pajskalet kommer inte att smaka mandelmussla, vilket Bull var först lite orolig för.

 Recept

Pajskal

  • 50 gram smör
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

 

Blanda mandelmjöl, fiberhusk, och salt i en bunke. Skär smöret i små tärningar och rör ned dessa i mjölblandningen. Rör till det har blivit en enhetlig massa. Knäck ägget och blanda ihop med degmassan.

Nu är detta inte någon smidig vetedeg, utan en ganska kladdig historia. Så glöm kavlingen, utan häll över degen i en smord pajform med hjälp av en sked eller dylikt. Lägg därefter en plasfilm över formen. Använd fingrarna för att pressa ut degen över formen och upp mot kanten för att få ett jämt och fint pajskal.

Låt sedan degen vila och stelna i kylskåpet cirka 30 minuter. Tag sedan bort plasten och förgrädda i 5-10 minuter i ugn på 175 grader.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bild 1: Förgräddat pajskal

Fyllning

  • 150 gr rökt skinka
  • 150 gr rökt sidfläsk
  • 1 liten purjolök

 

Tärna skinka och fläsk i 5x5 mm stora tärningar.

Skiva purjolöken i 5 mm breda ringar. Se till att ingen jord eller grus följer med. Blanda ihop med köttet och strö ut i det förgräddade pajskalet.

 

 

Bild 2: Pajskal med fyllning

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 dl riven mild grevé 
  • Nymalen svartpeppar, några varv på pepparkvarnen
  • 1/2 tsk salt

Vispa ihop ägg, creme fraiche och vispgrädde. Rör ned osten. Krydda. Häll smeten över fyllningen i pajskalet.

Grädda pajen i 30-35 minuter på 150 grader i varmluftsläge. (Utan varmluft 175 grader, ca 40 minuter). Täck över pajkanterna med remsor av aluminiumfolie, under gräddningen.

 

Bild 3: Pajen är serverad.

Servera med en fräsch sallad till. Ett glas rött vin passar fint till.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En rätt vi fick inspirationen till under en resa till Azorerna, men har sedan utvecklats och modifierats av Bull själv i Sverige. Biffarna marineras ett dygn i rödvin med vitlök och chilipeppar, vilket ger underbart mört och gott kött.

En rätt med både inspiration från det bayerska som det indonesiska köket, men receptet är skapat av oss själva. Kombinationen surkål, potatismos och rökt fläsk härrör från den bayerska kokkonsten. Att krydda surkål med chili, vitlök och ingefära är av orientalisk ursprung. Fyllningen till kassler är Bratt’s egen uppfinning. Receptet är avsett för två.

 

En klassisk förrätt signerad Tore Vretman, om jag inte minns fel. Börja med en liten franskbrödskiva stekt i skirat smör, lägg på en hög skalade räkor rörda i lite hemlagad majonäs, toppa med en rejäl klick löjrom. Kanon!

Men hur gör vi om det ska vara glutenfritt? Glutenfritt bröd är ju ingen höjdare, inte ens om man steker det i skirat smör. Så här löser vi detta lilla problemet.

En rätt som kanske passar bäst en sommardag då hungern inte är så stor. Kycklingfilen smaksätts med chilli och nypressad lime. Smakupplevelsen höjs sedan med smörstekta vitlöksklyftor. Slutligen toppas anrättningen med salamichips och hyvlad parmesan.

En härlig potatissallad. Denna potatissallad bör göras på nypotatis, en rätt som hör sommaren till. Passar gott till grillat. 

Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!

Go to top