Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

När Bull var singel lagade han ofta matpajer. När sedan Bratt kom in i bilden och därmed krav på att maten skulle vara glutenfri, gjorde Bull några försök med pajdeg av den glutenfria mjölmixen. Detta resulterade betongliknande pajskal och intresset för pajer försvann. Men nu har vi hittat ett recept för att göra pajskalet av mandelmjöl. Detta blir riktigt bra, gott, glutenfritt och dessutom kolhydratsnålt. 

 Så nu har Bull's variant av Quiche Lorraine åter blivit populärt på menyn hos Bull och Bratt. Kännetecknet för Bulls variant är att purjolök kompletterar den rökta skinkan i fyllningen. 

Receptet på pajskalet hittade vi i Birgitta Höglunds kokbok "Långkok för LCHF och Paleo".  Vi har inte ändrat nämnvärt på detta. Pajskalet kommer inte att smaka mandelmussla, vilket Bull var först lite orolig för.

 Recept

Pajskal

  • 50 gram smör
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

 

Blanda mandelmjöl, fiberhusk, och salt i en bunke. Skär smöret i små tärningar och rör ned dessa i mjölblandningen. Rör till det har blivit en enhetlig massa. Knäck ägget och blanda ihop med degmassan.

Nu är detta inte någon smidig vetedeg, utan en ganska kladdig historia. Så glöm kavlingen, utan häll över degen i en smord pajform med hjälp av en sked eller dylikt. Lägg därefter en plasfilm över formen. Använd fingrarna för att pressa ut degen över formen och upp mot kanten för att få ett jämt och fint pajskal.

Låt sedan degen vila och stelna i kylskåpet cirka 30 minuter. Tag sedan bort plasten och förgrädda i 5-10 minuter i ugn på 175 grader.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bild 1: Förgräddat pajskal

Fyllning

  • 150 gr rökt skinka
  • 150 gr rökt sidfläsk
  • 1 liten purjolök

 

Tärna skinka och fläsk i 5x5 mm stora tärningar.

Skiva purjolöken i 5 mm breda ringar. Se till att ingen jord eller grus följer med. Blanda ihop med köttet och strö ut i det förgräddade pajskalet.

 

 

Bild 2: Pajskal med fyllning

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 dl riven mild grevé 
  • Nymalen svartpeppar, några varv på pepparkvarnen
  • 1/2 tsk salt

Vispa ihop ägg, creme fraiche och vispgrädde. Rör ned osten. Krydda. Häll smeten över fyllningen i pajskalet.

Grädda pajen i 30-35 minuter på 150 grader i varmluftsläge. (Utan varmluft 175 grader, ca 40 minuter). Täck över pajkanterna med remsor av aluminiumfolie, under gräddningen.

 

Bild 3: Pajen är serverad.

Servera med en fräsch sallad till. Ett glas rött vin passar fint till.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnudlar är bra då de är helt naturligt glutenfria och känns lite lättare i magen än traditionell durumpasta.

När man konstigt nog inte har tid att vara i köket finns denna enkla, snabblagade och goda maträtt. Receptet är från början av 90-talet och man kunde få det serverat på någon av restaurangerna i Båstad under tennissäsongen Detta recept räcker till två, men kan man få ned en kycklingfilé till i formen så räcker det till tre.

Färserad paprika hade vi inte ätit sedan tidigt 80-tal, då Bull en kväll tyckte att det var alltför många paprikor i kylskåpet. Recepten vi hittade i Bulls gamla kokböcker kändes förlegade, så vi provade en egen, ny variant på maträtten. Det fanns både röda, gula och gröna paprikor i kylen, och vi provade alla. Finast smak får man med gröna paprikor anser både Bull och Bratt. Vi serverade endast en tomatsås till, och då får man räkna med att det går åt två paprikor per person.

Det finns vissa saker som Bratt ibland saknar från den tiden innan hon blev glutenintolerant och det är bland annat pizza. Bull har efter många försök utarbetat en glutenfri pizza deg som håller måttet, till och med kanterna som Bratt älskar blir bra. Det brukar bli lite skilda åsikter när fyllningen ska läggas på pizzan. Bull vill ha en balans på pizzan, inte för mycket och inte för lite. Bratt däremot vill ha mycket av allt och helst jätte mycket majskorn och bacon, detta har någon gång slutat med att Bull kallar Bratts pizza för en ”pluffs”.

Tonfisk med sås av tomater, basilika, vitlök och vitt vin är en italiensk festmåltid. När Lidl hade djupfrysta tonfiskkotletter var denna rätt populär hos Bull och Bratt, då var den dessutom prisvärt. Servera gärna med lantbröd, kokt potatis, och flingsalt

 

Rostbiff är väldigt enkelt att tillaga. Men Bull har förenklat det ytterligare, naturligtvis utan att försämra kvaliten. Man behöver nämligen inte bryna steken innan den sätts in i ugnen. Laga gärna en stor stek. Det som blir över kan med fördel ätas kall med en potatissallad. Eller varför inte som en härlig smörgås.

Go to top