Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En klassisk förrätt signerad Tore Vretman, om jag inte minns fel. Börja med en liten franskbrödskiva stekt i skirat smör, lägg på en hög skalade räkor rörda i lite hemlagad majonäs, toppa med en rejäl klick löjrom. Kanon!

Men hur gör vi om det ska vara glutenfritt? Glutenfritt bröd är ju ingen höjdare, inte ens om man steker det i skirat smör. Så här löser vi detta lilla problemet.

På bilden har vi kört med budgetvarianten, löjromen har ersatts av stenbitsrom. Inte alls lika gott, men tillgängligheten är högre och priset betydligt lägre.

Som synes har vi ersatt brödskivan med en halv advokado, lite hackad rödlök och en citronskiva. Sedan serverar vi enligt bilden. I orginalet läggs ju räkorna på brödet, och romen ovanpå räkorna, men det fungerar inte så bra här.

 

Recept

För två personer

2 hg färska räkor

2 msk majonäs

2 msk rom, helst löjrom

1 advokado

1 msk hackad rödlök

2 skivor citron

Dill för dekoration

 

Beskrivning

Börja med att skala räkorna. Rör sedan ned dem i majonäsen, tillsätt kanske lite hackad rödlök och lite finhackad dill. Om man vill göra det extra bra, rör ihop majonäsen själv. Det blir bäst om majonäsen har tydlig syra, och är ganska fast i konsistensen.

Välj en mogen advokado. Dela och ta ur kärnan. Lägg lite hackad rödlök i urgröpningen efter kärnan.

Lägg upp på tallrik enligt bilden. Servera. Ett svalt, torrt vitt vin passar bra till. Ät och njut.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På detta sätt har nu Bratt upptäckt dessa fantastiskt goda bullar. De är givetvis helt glutenfria. Utmärkta som snacks, till ölen, och även som frukostbulle.

Att själv lägga in gurkan, betyder både godare gurka och bättre hållbarhet. Det här receptet härstammar från samma faster som ligger bakom våra inlagda rödbetor.

Vårt fröknäcke är glutenfritt, kolhydratsnålt, lättlagat, har bra hållbarhet, och är dessutom riktigt gott. Det kan knappast bli bättre! Passar utmärkt till en ostbricka. Det finns många varianter på detta bröd, men så här gör vi.

När man konstigt nog inte har tid att vara i köket finns denna enkla, snabblagade och goda maträtt. Receptet är från början av 90-talet och man kunde få det serverat på någon av restaurangerna i Båstad under tennissäsongen Detta recept räcker till två, men kan man få ned en kycklingfilé till i formen så räcker det till tre.

Detta är en rätt där vi låter varje råvara tala för sig själv. Fisken steks varsamt i smör och grönsakerna kokas lätt så att det finns ett tuggmotstånd. Såsen ersätter vi med pepparrotsvisp, med mycket pepparrot i. Trots det är fisk så passar det bäst med ett rött vin till, gärna en kraftig Rioja som Faustino VII.

En enkel skinkstek med dofter från Provencale. Receptet räcker gott och väl till två hungriga, och det blir över till en frittata "Bella Lotta"  senare i veckan. 

Go to top