Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

När Bull ska bestämma sig för en efterrätt till en släktmiddag kommer han att tänka på chokladpuddingen han fick hos sin mormor på 60-talet. Då duger det inte med något pulver som ska röras ut i kall mjölk. Puddingen ska gå att stjälpa upp och serveras på fat, den ska ha en god, fin smak av choklad och bra konsistens. Så Bull inser att han måste tillreda puddingen från grunden. Efter lite letande i kokböcker och inköp av råvaror sätter han igång. Resultatet blev riktigt bra, nu vill Bratt ha chokladpudding nästan varje dag!

 

 

Recept

Receptet blir lagom för 6 personer

1 st ägg

1,25 dl socker

90 gr mörkt choklad av god kvalite (Bull använde Lindt A cuisiner 70%)

2,5 dl vispgrädde

2,5 dl mjölk

4 gelatinblad

 

Beskrivning

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda ihop socker, mjölk och grädde i en kastrull. Vispa ner ägget och bryt ned chokladet i småbitar i kastrullen. Koka upp under omröring så att chokladet smälter och det blir en slät och jämn chokladsmet. Låt sjuda några minuter. Tag sedan  bort kastrullen från spisen. Krama vattnet ur gelatinbladen, vispa sedan ned gelatinen i chokladsmeten, se till att gelatinen verkligen har smält och blandats ut i smeten.

Häll blandingen i en vattensköjld form. Sätt formen på svalning i kylskåpen i minst 3 timmar. Innan servering doppa formen hastigt i hett vatten, och stjälp upp puddingen på ett fat. Garnera med maränger. Servera vispad grädde till.

Kommentarer   

# Sv: Klassisk chokladpuddinghelene 2019-12-31 13:28
Alldelels för mycket gelatin till så liten mängd vätska.....puddingen blev väldigt hård
Svara
# Sv: Klassisk chokladpuddingOlle 2020-01-01 09:17
Tråkigt att det blev så. Det kan bero på att olika fabrikat av gelatinblad innehåller olika mycket gelatin. Vi ska ha tydligare måttangivelser framöver.
Svara

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Helstekt fläskfile serverad med champinioner och parmesanflarn på en bädd av spenat. Enkelt och gott!

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Denna rätt, blir klar på cirka 35 minuter, och passar därför in under konceptet "Snabbmat enligt Bull". Alltså snabbt och enkelt att tillaga, utan att göra avkall på smak och kvalite. Att laga mat på detta sätt kräver givetvis förstklassiga råvaror för att lyckas. I vanlig ordning, så är rätten glutenfri . Dessutom ganska kolhydratsnål, och potatisen kan ju uteslutas, om man kör LCHF.

Glutenfri pasta smakar förvisso inte lika bra som den som är gjord på durumvete, och vi förespråkar en måttligt kolhydratsnål diet. Men ibland blir man riktigt sugen på denna klassiker som på ren svenska kallas spagetti med köttfärssås. Så här är vår variant, kanske med lite mer sting än vanligt.

Låt er nu inte luras av namnet, även om ärtsoppan har lyxats till med rikliga mängder fläsk och kassler, så är det fortfarande en klart prisvärd rätt. Man kan till och med kalla den billig. Så lyxa gärna till det lite till genom att servera en litet glas varm punch till.

Det började med att Bull stannade till vid en landsvägsrestaurang strax norr om Barcelona en sensommardag i början av nittotalet för att äta lunch. Denna lunch visades sig vara embryot till denna gryta, vars recept har vuxit fram under årens lopp.

Go to top