Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Ett enkelt sätt att göra tre olika sillinläggningar, först gör man en grundinläggning. Därefter delar man upp sillen i tre delar, som får olika smaksättningar. Receptet räcker till ett julbord för 8 – 12 personer.

Recept, grundinläggning

3 burkar inläggningssill
4 dl vatten
6 dl socker
2 dl ättika 12%
1 morot
1 rödlök
15 korn krossad kryddpeppar
3 lagerblad

Gör så här, på ett ungefär

Värm vatten och socker. Rör om tills socker har löst sig. Låt svalna.
Skölj sillfiléerna. Skala och skiva rödlök och morot. Tillsätt lagerblad, kryddpeppar och ättika till lagen.
Varva sillfiléer, rödlök och morot i en stor burk. Häll över lagen. Låt stå kallt i 2–3 dygn.

trefiskarRecept för Löksill

1/3 av de inlagda sillfiléerna.
1 skivad rödlök.
6 kryddpepparkorn
1/3 av inläggningslagen till grundreceptet.

Beskrivning

Skär sillfiléerna i bitar. Varva bitarna med rödlöken i en burk eller skål. Häll över lagen.

Vodka- och limesill

1/3 av de inlagda sillfiléerna.
Finrivet skal av en lime.
Saften från en lime.
4 cl vodka.
2 dl creme fraiche

Beskrivning

Rör ihop vodka, limesaft, limeskal och creme fraiche. Torka av och skär sillfiléerna i bitar. Rör ner dessa i såsen.

Tandorisill

Här blandar vi en sås med 2 dl gräddfil, ½ dl majonnäs, 1 msk honung, och 1 msk tandorikrydda. Därefter skär vi sillen i bitar och rör ned dessa i såsen.

Låt sedan gärna sillinläggningarna stå några timmar, gärna över natten i kylen, innan servering så att smakerna hinner sätta sig.

Löksillen är väl nästan obligatorisk på julbordet.Men för övriga sillar är det fritt att variera smaksättningen. Currysill eller senapsill är populärt hos en del, och då kan man byta ut tandorikryddan mot dessa kryddor. Den som är riktigt vild och modig kanke försöker sig på en beasill, då kryddad med dragon, körvel och persilja. Inget som vi rekommenderar, men det går! 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna soppa serverar vi med frikadeller och kokta ägghalvor.

Trots att vi kryddar laxen med cayennepeppar är det inte denna hetta namnet syftar på. Utan för att vi röker den i klotgrillen vid riktigt hög temperatur, ca 150 grader. Alltså högre temperatur än normalt för rökning. Resultatet blir gott, kanske lite mitt emellan rökt och grillad lax. Tillagningstiden blir kortare än vid traditionell rökning. Servera gärna med vår romsås, kokt potatis och lite sallad.

En matig och frisk sallad, som med fördel, kan ersätta potatissalladen till det grillade köttet. Perfekt för den som vill hålla igen på kolhydraterna. Denna rätt fann vi på Hotel Ebsens i Maribo, Danmark.

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har inte ändrat särskilt mycket i receptet, men vi vill ha lite kraftigare smaker, så en chili har kommit till, vitlöksmängden har fördubblats och lite annat.

Här plockar vi fram Römertopfgrytan ur gömmorna. Kycklingen tillagas hel, köttet blir väldigt mört och saftigt med denna tillagningsmetod. Tillagningstiden är visserligen lång, men kräver knappt någon passning under tiden. Kanske är det läge att njuta av en liten drink framför den öppna brasan under tiden som grytan står i ugnen. Servera gärna en potatiskaka till.

Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!

Go to top