Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har inte ändrat särskilt mycket i receptet, men vi vill ha lite kraftigare smaker, så en chili har kommit till, vitlöksmängden har fördubblats och lite annat.

dragonkyckling 2

Kycklingfilé är absolut ett mycket prisvärt kött. Vi brukar numera köpa färskt. Den frysta är ofta stor, billig och tämligen smaklös. Den tappar dessutom mycket vikt under tillagning, då man ökat vikten på densamma genom att berika köttet med vatten, därefter glacerar filen med ytterligare vatten. Så välj färsk för bästa resultat, och köp fryst om du vill känna dig lurad. 

Recept (för två personer)

2 st kycklingfiléer

1 dl vitt vin

1 dl crème fraiche

1 dl vispgrädde

1 msk torkad dragon

1/2 msk dijonsenap

1 röd chili

3 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 msk kycklingfond

salt och svartpeppar

smör till stekning

1 dl jasminris och gärna lite sockerärtor till servering

 

dragonkyckling 1

Vad saknas på bilden? Det är något som behövs i såsen.

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att koka riset, man hinner nämligen göra resten under tiden riset puttrar. För extra bra resultat, gör som japanerna, skölj riset ett antal gånger tills sköljvattnet inte längre blir grumligt.

Skär kyckling på diagonalen i centimetertjocka skivor. Salta och peppra. Bryn kycklingen så den får lite färg. Lägg sedan köttet åt sidan.

Hacka lök, skiva vitlök och chili i fina skivor. Fräs detta i smör på ganska låg värme i cirka 5 minuter, det ska inte brynas, Tillsätt därefter vin, grädde, crème fraiche, senap, kycklingfond och dragon. Koka upp och vispa ihop så det blir en jämn sås. Lägg därefter i kycklingen och låt det hela puttra lätt i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Därefter är det klart att servera. Gott till är lite smörslungade sockerärtor-

 

Lägg till kommentar

Lämna gärna en kommentar. Vi uppskattar feedback!

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Helstekt oxfilé på en bädd av rucola, kryddsmör ”Café de Paris”, och brynta färska champinjoner bildar stommen i denna rätt. Tillbehören är klyftpotatis och ugnsbakade grönsaker, tomat, majskolv, och gärna spetsig vit paprika. Kanske en ungsbakad rödlök. Recept för två hungriga, där en av de två hungriga just erövrat den gröna nyckeln efter en tuff golfmatch.

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har inte ändrat särskilt mycket i receptet, men vi vill ha lite kraftigare smaker, så en chili har kommit till, vitlöksmängden har fördubblats och lite annat.

En klassisk wienerschnitzel som serveras med kokt potatis, gröna ärtor och en brun skysås. Vi gör den här på skinka, originalet är på kalv. Citronskiva med ansjovis är ett svensk tillägg som inte förekommer i Österrike. Bull har gått ett steg vidare och bytt ut ansjovisen mot en rullad sardell.

Vår variant är helt glutenfri. Smakmässigt vinner man på att laga den glutenfri, vanligt ströbröd ger gärna en lätt bismak av gammalt bröd vilket man slipper här.

Köttbullar kryddade med paprika, vitlök och persilja som serveras i het tomatsås. Orginalet är en spansk tapasrätt, men hos oss serveras den som en huvudrätt. Ett lite anorlunda och roligare sätt att servera köttbullar på.

För det mesta grillas fläskkarré i skivor vilket fungerar riktigt bra. Utmärkt på t.ex. en campingsemester då det både är snabbt och enkelt. Fungerar även på enkla grillar. I dessa fall köper man kanske till och med köttet färdigmarinerat.

Men i det här receptet tar vi smakupplevelsen till högre höjder. Tricken är att tillaga en hel bit, indirekt grillad i en klotgrill. En god och stark hemgjord marinad. Samt rökspån från körsbärsträd. Tillagningstiden blir förvisso längre, men man blir rikt belönad för att man tar sig denna tid.

En klassisk sås, som faktisk är, när man väl har fått in rätta handlaget, lätt att laga. Glöm bort myterna om vattenbad och att man måste vispa som en galning. Råvarorna är, som alltid viktiga, försöker man byta ut smöret mot margarin blir man besviken på smaken. Och det blir allra bäst om man har färska örtkryddor.

Go to top