Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har inte ändrat särskilt mycket i receptet, men vi vill ha lite kraftigare smaker, så en chili har kommit till, vitlöksmängden har fördubblats och lite annat.

Kyckling i krämig dragonsås

Här serveras dragonkycklingen med OlleBullpotatis.

Kycklingfilé är absolut ett mycket prisvärt kött. Vi brukar numera köpa färskt. Den frysta är ofta stor, billig och tämligen smaklös. Den tappar dessutom mycket vikt under tillagning, då man ökat vikten på densamma genom att berika köttet med vatten, därefter glacerar filen med ytterligare vatten. Så välj färsk för bästa resultat, och köp fryst om du vill känna dig lurad. 

Recept (för två personer)

2 st kycklingfiléer

1 dl vitt vin

1,5 dl crème fraiche

1,5 dl vispgrädde

1,5 msk torkad dragon

1 stor tsk dijonsenap

1 medelhet röd chili, vi använde en "Ring of Fire"

3 vitlöksklyftor

1 charlottenlök

1,5 msk kycklingfond

salt och svartpeppar

smör och olivolja till stekning

1 dl jasminris och gärna lite sockerärtor till servering, eller kanske ännu bättre - OlleBull potatis!

 

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att koka riset, man hinner nämligen göra resten under tiden riset puttrar. För extra bra resultat, gör som japanerna, skölj riset ett antal gånger tills sköljvattnet inte längre blir grumligt. Om man nu valt att ta ris till, annars börja med OlleBullpoatisen.

Skär kyckling på diagonalen i centimetertjocka skivor. Salta och peppra. Bryn kycklingen så den får lite färg. Lägg sedan köttet åt sidan.

Kyckling i krämig dragonsås 2

Hacka lök, skiva vitlök och chili i fina skivor. Fräs detta i smör på ganska låg värme i cirka 5 minuter, det ska inte brynas,

Kyckling i krämig dragonsås 1

Tillsätt därefter vin, grädde, crème fraiche, senap, kycklingfond och dragon. Koka upp och vispa ihop så det blir en jämn sås. Lägg därefter i kycklingen och låt det hela puttra lätt i 10 minuter.

Kyckling i krämig dragonsås 3

Smaka av med salt och peppar. Därefter är det klart att servera. Gott till är lite smörslungade sockerärtor.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En klassisk sås, som faktisk är, när man väl har fått in rätta handlaget, lätt att laga. Glöm bort myterna om vattenbad och att man måste vispa som en galning. Råvarorna är, som alltid viktiga, försöker man byta ut smöret mot margarin blir man besviken på smaken. Och det blir allra bäst om man har färska örtkryddor.

Den här såsen serverar Bull ofta till den ugnsbakade laxen. Såsen påminner om en hollandaise, men inte riktigt. Den är enkel och snabb att tillaga. Dessutom uppfyller den kriteriet att "en bra sås reder sig själv".

En härlig potatissallad. Denna potatissallad bör göras på nypotatis, en rätt som hör sommaren till. Passar gott till grillat. 

Tonfisk med sås av tomater, basilika, vitlök och vitt vin är en italiensk festmåltid. När Lidl hade djupfrysta tonfiskkotletter var denna rätt populär hos Bull och Bratt, då var den dessutom prisvärt. Servera gärna med lantbröd, kokt potatis, och flingsalt

 

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrasen i kvällsolen en sensommardag, blir det ju ännu bättre.

Denna grekiska variant av grillspett serverar Bull med en grekisk sallad, klyftpotatis och Bratts goda tzatziki. Nu har Bull aldrig varit i Grekland, så hans tolkning av rätten är inte fullt autentisk. Rätten görs på fläskfile. Bull tror att den hade blivit väl så god på lammkött, men Bratt vägrar att äta lammkött.

Go to top