Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En rätt som brukar finnas på julbordet, men passar även vid andra tillfällen. På farmor och farfars tid serverades den som "nattamad" eller på svenska kallad vickning, men vi har aldrig förstått meningen med att äta en extra måltid så sent, när man fortfarande är mätt efter middagen - antagligen en generationsfråga.

jansson ravaror

Recept

På ett julbord är detts lagom för cirka 8 personer

10 potatisar (ca 700 gr)

1 stor gul lök

1 burk anjovisfilé

3 dl vispgrädde

50 gr smör

2 msk glutenfritt ströbröd

Nymalen svartpeppar

och allt varvars ned i en 12 dl stor folieform.

Gör så här, på ett ungefär

Sätt på ugnen, 180 grader varmluft + övervärme. Skala, halvera och skiva löken. Skala potatisen, och strimla dem (grova strimlaren på vår matberedare). Hacka anjovisfiléerna grovt, och spara anjovisspadet.

 

jansson anjovis

Ansjovisen är hackad, och spadet sparas.

Varva nu ned allt i formen, sluta med ett lager strimlad potatis.

jansson varv
Varvning i formen pågår.

När formen är fylld, peppra! Några rejäla varv på pepparkvarnen. Häll därefter på anjovisspadet och grädden. Avslutningsvis strö över ströbrödet och hyvla över lite, lagom med smör.

 

jansson topning

Ströböd och smör på. Klart för ugnen!

Sätt in formen i ugnen. Efter 45 minuter höj temperaturen till 210 grader. Vänta ytterligare 20 minuter. Klart!

jansson ugnen

Klart att ta ut ur ugnen. Låt vila någon minut innan servering.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En liten omelett som kan ätas till frukost, då man känner för något annat än ägg och bacon. Eller komplettera med en liten sallad, och man får en utmärkt lunchrätt

Ännu en fläskfilé som Bratt kan bjuda Bull på då han är sen hem från jobbet. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och en sidosallad. Räcker till två personer.

 

Detta är en av Bratts absoluta favoriter. Det som mest kännetecknar denna rätt är rödvinsåsen med strimlad, rostad paprika. Men även bakpotatatisen och de baconinlindade bönorna är ett måste.

En het och mustig variant av Biff Stroganoff. I stället för ris prova att servera med klyftpotatis. Receptet räcker till 3 – 6 personer, beroende på hur hungring man är. Gör gärna dubbel sats, och frys hälften.

Detta är en av favoriträtterna hos Bull och Bratt. Gott, och med ganska kort tillagningstid. Det gäller bara att man har plockat tillräckligt med trattkantareller under hösten. Det är även en bra bjudrätt, då det är enkelt att tillaga flera portionsbitar samtidigt.

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi vår glutenfria pizza 2.0. Den kan nu tålas att jämnföras med pizzeriornas vetemjölsbaserade pizzor.

Go to top