Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är återigen en av barndomens höjdarrätter som vi har tagit in i vårt kök. Men smaken förändras, så vi har anpassat receptet en aning. Skorpmjöl tillför ju inget smakmässigt, så detta har vi ersatt med parmesan.

Modern haselbackspotatis 5

Recept

Mängd för 2 personer

4 st medelstora potatisar

Olivolja

Flingsalt

Fint riven parmesan

Gör så här på ett ungefär

Sätt ugnen på 180 grader varmluft och övervärme. Skala potatisen. Riv parmesanen. Ploka fram ett ugnssäkert fat.

Modern haselbackspotatis 1

Skär av en bit så att potatisen står stadigt. Därefter är det dax att skåra potisen. Vi gör detta på frihand,  och har inga problem med detta. Men det finns tips på nätet om olika sätt att ha en mall, som kan nyttjas om man känner sig osäker. Ett exempel är att man lägger potatisen i en träslev medan man skårar den. Cirka 5 mm mellen skårorna som skärs ned till  5 - 10 mm från botten av potatisen.

Modern haselbackspotatis 2

Därefter penslas potatisen med rikligt av olivolja, och flingsalt strös över. Vill man göra det enkelt strör man på parmesanen nu och sätter in fatet i ugnen. Klart om 40 minuter.

Modern haselbackspotatis 3

Men vill man göra det ännu bättre. Sätt in fatet i ugnen 20 minuter, tag ut, pensla med olja en gång till. Strö över parmensanen nu. Ge rätten ytterligare 20 minuter i ugn. Detta blir bättre, men skillnaden är liten.

Modern haselbackspotatis 4

På bilden ovan körde vi den enkla varianten med parmesan på direkt. På första bilden körde vi med dubbbla oljningar, vilket syns på kladdet på fatet. Men potatisen blev aningen godare.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Fiskbilen kommer till vår lilla stad på torsdagar. Då passar Bull på att köpa både färsk laxsida och ett halvt kilo sillfilé. Laxen tillagas oftast på torsdagen och sillen på fredagen (se Olles sillmiddag). Laxen tillagas skonsamt i ett foliepaket i ugn, detta ger ett saftigt fiskkött med välbevarade smaker. Denna laxrätt räcker till 2 personer.

För det mesta grillas fläskkarré i skivor vilket fungerar riktigt bra. Utmärkt på t.ex. en campingsemester då det både är snabbt och enkelt. Fungerar även på enkla grillar. I dessa fall köper man kanske till och med köttet färdigmarinerat.

Men i det här receptet tar vi smakupplevelsen till högre höjder. Tricken är att tillaga en hel bit, indirekt grillad i en klotgrill. En god och stark hemgjord marinad. Samt rökspån från körsbärsträd. Tillagningstiden blir förvisso längre, men man blir rikt belönad för att man tar sig denna tid.

En kall sås som kanske främst hör sommaren till. Passar väldigt bra till grillad fisk och nypotatis. Snabbt tillredd om man har en stavmixer tillhands.

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar av kycklingen. Inspirationen till denna rätt kommer främst från ett recept på www.56kilo.se, som vi sedan anpassat till vårt tycke ock smak.

Grönkål är en god, men ofta försummad grönsak. Den kan användas till mycket mer än grönkålsoppa och julbordets långkål. Här smaksätter vi med fänkål och rökt fläsk, och serverar med helstekt ryggbiff.

En svensk klassiker. Serveras bäst på julafton efter Kalle Anka, så alla har ro att sitta ned och äta. Ett gott öl och en god snaps till är väl nästan ett måste. Receptet räcket till 8–12 personer. Är man färre personer, så skala ned genom att plocka bort några rätter.

 

Go to top