Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är återigen en av barndomens höjdarrätter som vi har tagit in i vårt kök. Men smaken förändras, så vi har anpassat receptet en aning. Skorpmjöl tillför ju inget smakmässigt, så detta har vi ersatt med parmesan.

Modern haselbackspotatis 5

Recept

Mängd för 2 personer

4 st medelstora potatisar

Olivolja

Flingsalt

Fint riven parmesan

Gör så här på ett ungefär

Sätt ugnen på 180 grader varmluft och övervärme. Skala potatisen. Riv parmesanen. Ploka fram ett ugnssäkert fat.

Modern haselbackspotatis 1

Skär av en bit så att potatisen står stadigt. Därefter är det dax att skåra potisen. Vi gör detta på frihand,  och har inga problem med detta. Men det finns tips på nätet om olika sätt att ha en mall, som kan nyttjas om man känner sig osäker. Ett exempel är att man lägger potatisen i en träslev medan man skårar den. Cirka 5 mm mellen skårorna som skärs ned till  5 - 10 mm från botten av potatisen.

Modern haselbackspotatis 2

Därefter penslas potatisen med rikligt av olivolja, och flingsalt strös över. Vill man göra det enkelt strör man på parmesanen nu och sätter in fatet i ugnen. Klart om 40 minuter.

Modern haselbackspotatis 3

Men vill man göra det ännu bättre. Sätt in fatet i ugnen 20 minuter, tag ut, pensla med olja en gång till. Strö över parmensanen nu. Ge rätten ytterligare 20 minuter i ugn. Detta blir bättre, men skillnaden är liten.

Modern haselbackspotatis 4

På bilden ovan körde vi den enkla varianten med parmesan på direkt. På första bilden körde vi med dubbbla oljningar, vilket syns på kladdet på fatet. Men potatisen blev aningen godare.

Lägg till kommentar

Lämna gärna en kommentar. Vi uppskattar feedback!

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Se även våra recept på:

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. Det här brödet går att variera i det oändliga. Använd de ingredienser som du har hemma och ta i mer av det du tycker mycket om!

Första gången Bratt skulle laga ärtsoppa utgick hon från 2 kg ärtor och den största kastrullen hon hade var bara på 3 liter, det gick inte så bra. Därefter har hon införskaffat sig en rejäl kastrull på 10 liter och utgår nu endast från 1 kg ärtor.

 

När Bull ska bestämma sig för en efterrätt till en släktmiddag kommer han att tänka på chokladpuddingen han fick hos sin mormor på 60-talet. Då duger det inte med något pulver som ska röras ut i kall mjölk. Puddingen ska gå att stjälpa upp och serveras på fat, den ska ha en god, fin smak av choklad och bra konsistens. Så Bull inser att han måste tillreda puddingen från grunden. Efter lite letande i kokböcker och inköp av råvaror sätter han igång. Resultatet blev riktigt bra, nu vill Bratt ha chokladpudding nästan varje dag!

 

En liten sås för oss som gillar vitlök. Den är lätt att röra ihop, är dryg, och god hållbarhet. Passar bra till grillat, eller i en tallrik bouillabaisse, och på julbordet som tillbehör åt patén.

När Bull och Bratt var små, så var pressgurka ett måste till söndagsmiddagen. Söndagsmiddagen bestod oftast av någon form av stek. Denna gurka har nu fått renässans i Bull och Bratts kök.

En sås som passar bra till en bit oxfile'. Trots att den innehåller lite senap tycker Bratt om såsen. Den är snabb att röra ihop och är helt utan redning, en bra sås reder sig själv.

 

Go to top