Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten med att lyckas med friterad potatis, är som alltid att börja med att välja bra råvaror. Därefter kör man med en liten 3-stegs raket, förkokning,  en första fritering på 170 grader, och slutligen en sista fritering på 190 grader. Efter en tids exprimenterande i köket har kommit fram till denna metod.

King Edvard är lämpliga potatis för pommes frites

Först gäller det att få tag på lämpliga potatis. Det ska vara en mjölig sort, vi använder King Edvard med utmärkt resultat. Har man fel typ av potatis blir det inte riktigt bra, trots man gör allt rätt. Man kommer då att sakna den krispiga ytan.

Recept

Mängden är för två personer som inte äter några mängder med potatis

2 st ganska stora King Edvard potatisar

1 tsk ättika

Salt

vatten

frityrolja

Gärna en näve färsk persilja

Flingsalt

Pommes frites hos Bullobratt

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skala potatisen. Skär sedan potatisen i stavar. Lägg i en gryta, fyll på med vatten (cirka 1 liter), tillsätt 1 msk salt och en tsk ättika. Koka upp, låt sedan potatisen koka i 5 - 8 minuter. Kok försiktigt, potatisen ska inte falla i sönder under kokningen. Den korta förklaringen till att ätttika tillsätts, är att det hjälper till att få den frasiga ytan på pommes fritesen. Den långa förklaringen som handlar om kemiska processer med pektin och stärkelse hoppar vi över.

När potatisen är kokt, ska den rinna av, torka upp och svalna. Häll i ett durkslag, låt rinna av. Lägg sedan över på ett hushållspapper för tork och avsvalning.

Då är det dags för första friteringen. Kör på 170 grader och 4 minuter. När det är klart, låt rinna av. Lägg sedan över, återigen, på ett hushållspapper för tork och avsvalning. Så här långt kan man göra i förväg.

Sedan ska man köra sista omgången i fritösen. Nu höjs temperaturen på olja till 190 grader. 3 minuter brukar bli lagom. Extra gott blir att låta färsk persilja koka med den sista minuten.

Låt rinna av och häll över i en serveringsskål. Strö flingsalt över. Klart!

 

 

Lägg till kommentar

Lämna gärna en kommentar. Vi uppskattar feedback!

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Enkelt sätt att göra tre olika sillinläggningar, först gör man en grund-inläggning. Därefter delar man upp sillen i tre delar. Receptet räcket till ett julbord för 8 – 12 personer.

En rätt med både inspiration från det bayerska som det indonesiska köket, men receptet är skapat av oss själva. Kombinationen surkål, potatismos och rökt fläsk härrör från den bayerska kokkonsten. Att krydda surkål med chili, vitlök och ingefära är av orientalisk ursprung. Fyllningen till kassler är Bratt’s egen uppfinning. Receptet är avsett för två.

 

En enkel fransk purjo- och potatissoppa som passar utmärkt som förrätt. Serveras rykande het på vintern, och svalkande kall under sommaren. Strö gärna på knaperstekta bacontärningar och hackad gräslök vid servering.

En sås som passar bra till en bit oxfile'. Trots att den innehåller lite senap tycker Bratt om såsen. Den är snabb att röra ihop och är helt utan redning, en bra sås reder sig själv.

 

Kakor står inte högt i kurs i vårt kök, men till jul blir Bratt trots detta ofta sugen på lussekatter. Därför har vi utvecklat detta recept på glutenfria sådana. Konsumtionen blir inte så hög, trots att baket har lyckats, det händer att man ser Bratt plocka fram en lussekatt som mellanmål på midsommargolfen!

En användbar,god och lättlagad potatisrätt när man tröttnat på kokt potatis och potatisklyftor. 

Go to top