Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten med att lyckas med friterad potatis, är som alltid att börja med att välja bra råvaror. Därefter kör man med en liten 3-stegs raket, förkokning,  en första fritering på 170 grader, och slutligen en sista fritering på 190 grader. Efter en tids exprimenterande i köket har kommit fram till denna metod.

King Edvard är lämpliga potatis för pommes frites

Först gäller det att få tag på lämpliga potatis. Det ska vara en mjölig sort, vi använder King Edvard med utmärkt resultat. Har man fel typ av potatis blir det inte riktigt bra, trots man gör allt rätt. Man kommer då att sakna den krispiga ytan.

Det är givetvis bekvämast och säkrast om man har en fritös. Men man kan klara sig med en tjockbottnad gryta, en hålslev och en termometer. Se då bara till att ha grytlocket nära till hands, det finns en brandrisk om man råkar överhetta oljan. Om detta skulle hända, kväv elden med grytlocket. Häll aldrig vatten på brinnande olja, det kan resultera ett övertänt kök.

Recept

Mängden är för två personer som inte äter några mängder med potatis

2 st ganska stora King Edvard potatisar

1 tsk ättika

Salt

vatten

frityrolja

Gärna en näve färsk persilja

Flingsalt

Pommes frites hos Bullobratt

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skala potatisen. Skär sedan potatisen i stavar. Lägg i en gryta, fyll på med vatten (cirka 1 liter), tillsätt 1 msk salt och en tsk ättika. Koka upp, låt sedan potatisen koka i 5 - 8 minuter. Kok försiktigt, potatisen ska inte falla i sönder under kokningen. Den korta förklaringen till att ätttika tillsätts, är att det hjälper till att få den frasiga ytan på pommes fritesen. Den långa förklaringen som handlar om kemiska processer med pektin och stärkelse hoppar vi över.

När potatisen är kokt, ska den rinna av, torka upp och svalna. Häll i ett durkslag, låt rinna av. Lägg sedan över på ett hushållspapper för tork och avsvalning.

Då är det dags för första friteringen. Kör på 170 grader och 4 minuter. När det är klart, låt rinna av. Lägg sedan över, återigen, på ett hushållspapper för tork och avsvalning. Så här långt kan man göra i förväg.

Sedan ska man köra sista omgången i fritösen. Nu höjs temperaturen på olja till 190 grader. 3 minuter brukar bli lagom. Extra gott blir att låta färsk persilja koka med den sista minuten.

Låt rinna av och häll över i en serveringsskål. Strö flingsalt över. Klart!

 

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En enkel och snabb liten måltid för två personer, men som alltid förgås av ett litet trätomål, om huruvida där ska vara senap eller inte i själva ävjan. Bull hävdar bestämt att senapen höjer måltiden till en helt annan dimension. Men Bratt vägrar, dock har Bull efter några år fått lov att smyga ned senap i hans berömda Kryddsmör ”Café de Paris”.

En härligt mustig köttgryta som passar bra under höst och vinter. Köttet kokas i rött vin, företrädesvis en Bourgogne. Helst väljer man samma Bourgogne som måltidsdryck.

En rätt som kanske passar bäst en sommardag då hungern inte är så stor. Kycklingfilen smaksätts med chilli och nypressad lime. Smakupplevelsen höjs sedan med smörstekta vitlöksklyftor. Slutligen toppas anrättningen med salamichips och hyvlad parmesan.

Vår variant  av det klassiska smöret eller såsen, det finns olika åsikter hurvida orginalet är ett smör eller en sås. Vi gör det lite förenklat med färre ingredienser och som ett kryddsmör. Helt underbart gott till grillat kött. 

Denna rätt är det bara Bratt som lagar. Bull hjälper till med potatisskalning eftersom Bratt är allergisk mot just potatisskalning (detta är kopplat till kärnfrukts- och nötallergi). Moussakan serveras med en sidosallad och rätten räcker för fyra personer.

Bratt är mycket förtjust i kålpudding, men tycker ofta att det tar för lång tid om man måste steka kålen innan tillagning plus att det luktar för mycket i köket. Därför har Bratt rationaliserat rätten en aning.  

Go to top