Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bratt tycker inte om sushi, kanske för att hon fick nog när hon var i Japan. I Japan blev Bratt både bjuden på sjögurka och val, båda riktigt råa. Detta har gjort att Bratt tillagar sushi utan råa fiskar. Passar både som förrätt och huvudrätt, eller varför inte som drinktilltugg.

 

 

Recept

Sushi ris

3 ¾ rundkornigt ris

7 ½ dl vatten

Vinägerblandning

5 msk risvinäger

1 msk mirinvin

3 msk socker

2 tsk salt

Tillbehör

Wasabi (grön senap)

Rostade tångark

Kallrökt lax i tunna skivor

Slang gurka

Avokado

Stenbitsrom röd eller svart

Tonfisk i vatten på burk

Kräftstjärtar i salt lag

Beskrivning

Riset

Skölj riset noga och låt rinna av. Häll ris och vatten i en kastrull och låt koka upp, sänk därefter värmen. Låt ångkoka ca 15 min och ta sedan bort kastrullen från plattan och låt stå med locket på i ytterligare 15 min. Under tiden som riset kokar, blanda ihop ingredienserna till vinägerblandningen och värm försiktigt tills sockret löst sig.

Häll ut riset i en plastform eller keramiskt fat. Separera riskornen med en stekspade i plast, och tillsätt vinägerblandningen långsamt. Riset skall inte vara för fuktigt när vinägerblandningen tillsätts.

Sushibullar

Forma riset till små bullar, 2 x 2 cm, eller till större om man föredrar mer ris och mindre tillbehör. Lägg en liten klick wasabi på varje bulle. Skär laxen i mindre bitar och lägg dem på bullarna. Man kan även lägga på kräftstjärtar.

Strö över lite rostade svarta sesamfrö. Orostade sesamfrön rostas lätt i en torr stekpanna på medelvärme. När det börjar lukta ungefär som nybakat bröd är fröna färdig rostade.

Sushirullar

Lägg ett ark av tång med den blanka sidan nedåt på en bambumatta eller en tunn kökshandduk. Bred ut riset i ett cm tjockt lager över drygt 2/3 av arket. Lämna en remsa i bortre kanten för förslutning. Lägg en tunn sträng wasabi i en linje över riset strax före mitten. Lägg sedan en rand med fyllning, se nedan.

Fyllning I. Gurka, lax och stenbitsrom

Fyllning II. Avokado, lax och stenbitsrom

Fyllning III. Gurka, tonfisk och stenbitsrom

Rulla försiktigt ihop tångarket till den fria kanten och fukta den lite vatten, använd t.ex. en bakpensel. Förslut rullen och gör den jämn med hjälp av bambumattan.  Skär med en vass kniv till lagom stora munsbitar.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En klassisk förrätt signerad Tore Vretman, om jag inte minns fel. Börja med en liten franskbrödskiva stekt i skirat smör, lägg på en hög skalade räkor rörda i lite hemlagad majonäs, toppa med en rejäl klick löjrom. Kanon!

Men hur gör vi om det ska vara glutenfritt? Glutenfritt bröd är ju ingen höjdare, inte ens om man steker det i skirat smör. Så här löser vi detta lilla problemet.

Ett gott kryddsmör som passar väldigt bra till att ersätta citronsskivan med anjovis på wienerschnitzeln. Gott till grillat, både kött och fisk. Vi vispar smöret för att få en luftigare, mjukare konsistens.

Tonfisk med sås av tomater, basilika, vitlök och vitt vin är en italiensk festmåltid. När Lidl hade djupfrysta tonfiskkotletter var denna rätt populär hos Bull och Bratt, då var den dessutom prisvärt. Servera gärna med lantbröd, kokt potatis, och flingsalt

 

Fläskytterfilen grillas hel, på sommaren på terassen, och på vintern i ugnen. Bull späckar den med vitlök, och har örtkryddor i marinaden. Detta  ger en fin smak åt köttet. Servera gärna med zigeuner sås och potatiskaka. Välj gärna en liten fläskytterfile i butiken, dessa brukar smaka bäst.

Bull börjar med att fräsa ihop hackad gul lök, skivad vitlök och tärnad bacon. Därefter lägger han frysta haricot verts i fräset. Första gången Bull träffade på ett liknande sätt att tillreda bönor var i Spanien på sent 80-tal. Nu, drygt 20 år senare, är förmodligen Bulls variant ganska olik den spanska förlagan.

Tzatziki är en grekisk vitlöksås som passar till grillad kött, som förrätt, eller som dipsås. Så här har Bratt lärt sig att tillaga tzatziki av sin grekiska granne.

Go to top