Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bratt tycker inte om sushi, kanske för att hon fick nog när hon var i Japan. I Japan blev Bratt både bjuden på sjögurka och val, båda riktigt råa. Detta har gjort att Bratt tillagar sushi utan råa fiskar. Passar både som förrätt och huvudrätt, eller varför inte som drinktilltugg.

 

 

Recept

Sushi ris

3 ¾ rundkornigt ris

7 ½ dl vatten

Vinägerblandning

5 msk risvinäger

1 msk mirinvin

3 msk socker

2 tsk salt

Tillbehör

Wasabi (grön senap)

Rostade tångark

Kallrökt lax i tunna skivor

Slang gurka

Avokado

Stenbitsrom röd eller svart

Tonfisk i vatten på burk

Kräftstjärtar i salt lag

Beskrivning

Riset

Skölj riset noga och låt rinna av. Häll ris och vatten i en kastrull och låt koka upp, sänk därefter värmen. Låt ångkoka ca 15 min och ta sedan bort kastrullen från plattan och låt stå med locket på i ytterligare 15 min. Under tiden som riset kokar, blanda ihop ingredienserna till vinägerblandningen och värm försiktigt tills sockret löst sig.

Häll ut riset i en plastform eller keramiskt fat. Separera riskornen med en stekspade i plast, och tillsätt vinägerblandningen långsamt. Riset skall inte vara för fuktigt när vinägerblandningen tillsätts.

Sushibullar

Forma riset till små bullar, 2 x 2 cm, eller till större om man föredrar mer ris och mindre tillbehör. Lägg en liten klick wasabi på varje bulle. Skär laxen i mindre bitar och lägg dem på bullarna. Man kan även lägga på kräftstjärtar.

Strö över lite rostade svarta sesamfrö. Orostade sesamfrön rostas lätt i en torr stekpanna på medelvärme. När det börjar lukta ungefär som nybakat bröd är fröna färdig rostade.

Sushirullar

Lägg ett ark av tång med den blanka sidan nedåt på en bambumatta eller en tunn kökshandduk. Bred ut riset i ett cm tjockt lager över drygt 2/3 av arket. Lämna en remsa i bortre kanten för förslutning. Lägg en tunn sträng wasabi i en linje över riset strax före mitten. Lägg sedan en rand med fyllning, se nedan.

Fyllning I. Gurka, lax och stenbitsrom

Fyllning II. Avokado, lax och stenbitsrom

Fyllning III. Gurka, tonfisk och stenbitsrom

Rulla försiktigt ihop tångarket till den fria kanten och fukta den lite vatten, använd t.ex. en bakpensel. Förslut rullen och gör den jämn med hjälp av bambumattan.  Skär med en vass kniv till lagom stora munsbitar.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än orginalet, vilken vi anser vara för tam i smaken.

Rostbiff är väldigt enkelt att tillaga. Men Bull har förenklat det ytterligare, naturligtvis utan att försämra kvaliten. Man behöver nämligen inte bryna steken innan den sätts in i ugnen. Laga gärna en stor stek. Det som blir över kan med fördel ätas kall med en potatissallad. Eller varför inte som en härlig smörgås.

Att själv lägga in gurkan, betyder både godare gurka och bättre hållbarhet. Det här receptet härstammar från samma faster som ligger bakom våra inlagda rödbetor.

Detta är en het, mättande och god gryta gjord på högrev, rökt sidfläsk och kidneybönor. En del av oss minns med avsmak barndomens så kallade chili con carne med avsmak, den som bestod av Heinz vita bönor, fläskfärs och på sin höjd en knivsudd chilipulver. Dessutom skulle man ha sönderkokt, smaklöst ris till. Men glöm nu den rätten, och upplev nu istället hur god en välgjord chili smakar.

Då grytan har ordentlig hetta, serveras svalkande tillbehör. Dessa är bland annat creme fraiche, gurka och rödlök.

Torsk är som bäst under vintern, speciellt om när man får tag på Skrei torsken. Skrei fiskas bara mellan januari och april. Här låter vi råvaran tala för sig själv. Torsken sjuds försiktigt i saltat vatten och serveras med kokt potatis, kokt purjolök,  skirat smör och nyriven pepparrot. Suveränt gott i sin enkelhet.

Som namnet antyder är huvudingredienserna i denna sås grädde och champinioner. En kräming sås som passar bra till både till nötkött och fläskkött.

Go to top