Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Denna rätt lagas av Bratt till en något trött IT-konsult (Bull) och som konsulten verkligen uppskattar efter att ha stångats med diverse datasystem.

 

Recept

Mängden är beräknad för 2 - 3 personer

Fläskfilé 400 - 500 g

2 mozzarella ostar

2 paprikor helst en grön och en röd (går att använda inlagda paprikor)

Ca 12 valnötter

2 hackade vitlöksklyftor

Basilika, helst färsk

Tillbehör

Potatisklyftor eller OlleBull potatis

flaskfile under mozarella 7

OlleBull potatisen klar att serveras.

Skysås

2 dl vatten        

3 msk Bongs oxfond        

1 msk kinesisk soja

Maizena redning

flaskfile under mozarella 8

Klart att servera!

Beskrivning

Dela paprikorna och pensla de med olja och grilla dem ca 10 min i 225 °C. Putsa fläskfilén och stek den så att den får en stekyta. Sätt åt sidan.

flaskfile under mozarella 4

Paprikan är här rostad och skalad.

Skär mozzarellan i små kuber och lägg i en skål. Blanda ned vitlök, basilika, grovt hackade valnötter i skålen.

flaskfile under mozarella 1

flaskfile under mozarella 3

Basilika och valnötter på plats i skålen, nu ska mozzatellan och paprikan i.

Ta av skalet från paprikorna och skär dem i små fyrkanter, blanda ned dem i skålen. Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem omlott i en eldfast form. 

flaskfile under mozarella 5

Fläskfilen utlagd i formen.

 

            Bred ut mozzarella röran ovanpå skivorna. Sätt sedan in formen i ugn, 15 min i 200 grader, varmluft och ovanvärme.

flaskfile under mozarella 6

Klart att sätt in i ugn!

Häll vatten i stekpanna där filén steks. Tillsätt fond och soja. Låt koka ihop. Red eventuellt av med maizena.

OlleBullpotatis är potatis som skrubbats, skalet sitter kvar, och som delats i halvor. Därefter penslas de med olja och man strör över lite timjan och salt.

flaskfile under mozarella 2

Potatisen klara att sätta in i ugnen

Lägg till kommentar

Lämna gärna en kommentar. Vi uppskattar feedback!

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Ursprunget till denna rätt hittades i en kokbok från sent 70-tal. Därefter har Bull i vanlig ordning ändrat i receptet. Bull anser att ett nödvändigt tillbehör till denna rätt är dijonsenap, Bratt håller inte med. Ett kylt Alsace vin, gärna en Pinot Blanc, passar fint till.

En rätt vi fick inspirationen till under en resa till Azorerna, men har sedan utvecklats och modifierats av Bull själv i Sverige. Biffarna marineras ett dygn i rödvin med vitlök och chilipeppar, vilket ger underbart mört och gott kött.

En liten sås för oss som gillar vitlök. Den är lätt att röra ihop, är dryg, och god hållbarhet. Passar bra till grillat, eller i en tallrik bouillabaisse, och på julbordet som tillbehör åt patén.

För det mesta grillas fläskkarré i skivor vilket fungerar riktigt bra. Utmärkt på t.ex. en campingsemester då det både är snabbt och enkelt. Fungerar även på enkla grillar. I dessa fall köper man kanske till och med köttet färdigmarinerat.

Men i det här receptet tar vi smakupplevelsen till högre höjder. Tricken är att tillaga en hel bit, indirekt grillad i en klotgrill. En god och stark hemgjord marinad. Samt rökspån från körsbärsträd. Tillagningstiden blir förvisso längre, men man blir rikt belönad för att man tar sig denna tid.

Bull börjar med att fräsa ihop hackad gul lök, skivad vitlök och tärnad bacon. Därefter lägger han frysta haricot verts i fräset. Första gången Bull träffade på ett liknande sätt att tillreda bönor var i Spanien på sent 80-tal. Nu, drygt 20 år senare, är förmodligen Bulls variant ganska olik den spanska förlagan.

En god rätt som är enkel att tillaga då allt tillagas i en ugnsäker form. Bra bjudrätt då allt kan förberedas innan gästerna kommer, väl i ugnen sköter den sig själv. Servera gärna tzatziki till. Steken marineras med örtkryddor och späckas med vitlök. Grönsakerna kan varieras beroende på smak, tillgång och säsong.

Go to top