Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är en rätt som är enkel att tillaga. Den kan ätas varm eller med fördel kall. Den passar utmärkt som buffémat, både på julbordet, påskbuffen eller på studentfesten. Receptet är inte unikt för Bull och Bratt, utan vi tillagar denna rätt ganska traditionellt. Vi vispar ihop majonäsen själv, då vi vill ha lite mer syra och sting i den än normalt, men en genväg är givetvis att röra ned dillen i färdigköpt majonäs.

Recept

Angiven mängd räcker till 4 personer

Lax

1 kg laxsida utan skinn

1,5 liter vatten

3 msk vitvinsvinäger

1,5 msk salt

10 st svartpepparkorn (hela)

2 st kryddpepparkorn (hela)

2 st gula lökar

1-2 morötter

1 lagerblad

Några kvistar dill

Dillmajonäs

1 äggula

2 tsk vinäger

1 tsk dijonsenap

1 krm salt

Lite mald svartpeppar

1,5 dl matolja med neutral smak, gärna jordnötsolja

2 msk finhackad dill

 

Beskrivning

Börja med att skapa lagen. Skala och skiva lök och morötter. Häll upp vattnet i en gryta. Tillsätt grönsaker och övriga ingredienser. Låt lagen koka i 10 -15 minuter.

Skär laxen i portionsbitar om cirka 150 - 200 gram, kanske lite mindre för en buffé. När lagen har kokt i ca 15 minuter, ta grytan av spisen. Lägg ned laxbitarna i lagen. Lägg locket på grytan, och låt stå i cirka 10 minuter (tiden är givetvis beroende av storleken på fiskbitarna).

Vispa under tiden ihop majonäsen. Börja med att vispa ihop äggula, senap, vinäger och kryddor. Tillsätt därefter olja under vispning. Börja med att droppvis tillsätta oljan, efter en stund kan man öka tillflödet av olja. Rör slutligen ned dillen. Man behöver faktiskt inte vispa som en galning, utan det går bra att vispa för hand.

På sommaren är nypotatis ett självskrivet tillbehör, men annars blir en sallad med advokado utmärkt.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En gammal klassiker som Bull åt ofta innan han träffade Bratt och som helt fallit i glömska, men är nu åter på menyn i det lilla huset på Hörbyvägen. Detta är en rätt som tillagas med billiga råvaror, men blir ändå riktigt god.

 

Julbordens traditionella revben är, enligt Bull och Bratt's mening, en ganska trist historia. Grå, torra, trådiga och ganska smaklösa. Det är dax för lite nytänkande, här presenteras fräschare variant. Det är inget speciellt juligt med dessa revben, utan dessa revben passar till bufféer året om.

En lättlagad kall örtsås som passar bra till fisk, framför allt till kokt lax. Den är populärast på sommaren då det går att hämta örtkryddorna direkt i kryddträdgården.

Dessa gör vi på vildsvinsfärs, då denna har en väldigt lös konsistens vilket borde bli perfekt för wallenbergare. Till denna serveras en sås med svart trumpetsvamp och lättsockrade, rårörda lingon vilket förstärker känslan att detta är skogens mat. Potatismos och gröna ärtor ingår även i rätten, detta hör ju en Wallenbergare till!

Vi tolkar receptet på Wallenbergare väldigt fritt. Man behöver minska mängden grädde i färsen, när man har vildsvinsfärs. Den är nämligen väldigt lös. Vi har även ändrat kryddningen av färsen, vi tycker det blir gott med riven lök i färsen. Paneringen har vi numera slopat.

Frysta kycklingbröstfileer är visserligen enkla att tillaga, men vill man ha en verkligt läcker kyckling börjar man med en hel färsk kyckling. I detta recept fyller vi kycklingen med bl.a. rökt fläsk och lök. Sedan tillagas den i lergryta. Det krävs lite arbete och gott om tid, men resultatet är svårslaget.

Fiskbilen kommer till vår lilla stad på torsdagar. Då passar Bull på att köpa både färsk laxsida och ett halvt kilo sillfilé. Laxen tillagas oftast på torsdagen och sillen på fredagen (se Olles sillmiddag). Laxen tillagas skonsamt i ett foliepaket i ugn, detta ger ett saftigt fiskkött med välbevarade smaker. Denna laxrätt räcker till 2 personer.

Go to top