Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi vår glutenfria pizza 2.0. Den kan nu tålas att jämnföras med pizzeriornas vetemjölsbaserade pizzor.

 Till vår nyinköpta klotgrill har vi möjlighet att lägga in en pizzasten, därmed kan vi göra något som liknar en stenugnsbakad pizza.  Glutenfri pizza innebär en del utmaningar, då degen inte är lika smidig som en vetemjölsbaserad deg.

När man bakar pizza i grillen gäller det att få upp temperaturen så högt som möjligt. Vid fotograferingstillfället fick vi upp temperaturen till 250 grader, vilket är nog det minsta acceptabla. Vi hade gärna haft 100 grader till! Grillkol  sägs ge högre temperatur än briketter, men det återstår att testas. Pizzastenen ska givetvis hunnit värmas innan man lägger på pizzan.

pizza2.0 1

Dagens andra pizza är klar att gräddas. Topping är bacon, rödlök och kronärtskocka. Bakplåtspapper har klippts till, för att undvika att det antänds i grillen.

pizza2.0 2

Första pizzan håller på att gräddas. Parmaskinka och champinioner.

Apropå degen, så kör vi med samma recept fortfarande. Vi har prövat andra mjölmixar, och testat oss igenom att antal andra recept. Men vår deg är den, enligt vår erfarenhet, fortfarande den bästa. Och låt degen få jäsa ordentligt, det gäller för både glutenfri deg som för traditionell vetemjölsbaserad. Men vår glutenfria deg är lite kladdig, så bakplåtspapper är nödvändigt. Vi har försökt att köra utan, med mycket mjöl på pizzaspaden, med lite mindre pizzor. Men det slutar alltid med trasiga pizzor, och en frustrerad pizzabagare. Således,  bakplåtspapper ska man ha.

pizza2.0 3

En pizza klar att delas och serveras!

När det kommer till tomatsåsen har vi ändrat en liten aning, den gula löken har ersatts med en liten schalottenlök. 1 vilökskyfta har blivit två. En liten chili får numera plats i såsen. Lagerbladet har vi slopat.

Även osten har vi ändrat lite på.  Vi kompleterar grevéosten, eller ementaler, med färsk mozzarella. Två mozzarella är lagom till 2 stora eller 3 små pizzor.

pizza2.0 5

På bliderna i denna artikel valde vi att göra tre stycken, lite mindre pizzor på samma mängd deg som vi normalt gör 2 portionspizzor på. På så sätt kunde vi få äta fler varianter av toppings på pizzorna. Då det bara går att baka en pizza åt gången i grillen, så är portionspizzor ett trist alternativ. Man vill ju kunna äta samtidig, därför blir det pizza slice.

pizza2.0 6

Recept på den nya tomatsåsen

1 finhackad schalottenlök

2 vitlöksklyftor, skalade och fint skivade

1 chili, typ cayenne eller piri-piri. Tunt skivad.

450 gr tomater färska, eller en burk.

Salt

Orgeano

olivolja

Fräs lök, vitlök och chili mjuk i olja utan att det tar färg. Häll i tomaterna, om det är färska tomater halvera eller kvartera beroende på storlek. Låt koka till tomaterna är mjuka. Mixa därefter såsen slät med en stavmixer. Tillsätt oregano. Kok ihop till en lagom konsistens, det tar ungerfär 30 minuter. Smaka av med salt.

pizza2.0 4

pizza2.0 7

Den tredje pizzan toppades med salami och jalapeno.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

I bland blir det över av skinksteken eller någon annan stek och då används denna till en härlig frittata på restaurangen Bella Lotta. Denna rätt räcker till två medelmåttligt hungriga golfare som ätit innan på dagen.

 

En trevlig avslutning på middagen, de gånger man vill ha en dessert. Den knäckiga ytan av brännt socker kännetecknar denna rätt.

Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Lotta använde då kokt potatis som ersättning. Detta ger en fin konsistens, och som bonus slipper man garanterat bismaken av gammalt bröd.

Fläskfilé brukar vara Bratts område, men Bull gör denna italienska rätt själv. Bull brukade oftast servera den lite annorlunda än normalt, med sin variant av ratatouille och en potatiskaka. Men numera serveras den vanligtvis med jasminris och tomatsås. Egentligen ska en piccata göras på kalv, men den blir utmärkt även på fläskfile.

Detta är en rätt som kommer väl till pass då man har fått gravad lax över från julbordet eller någon annan buffe. Den är enkel och snabb att tillreda, och är dessutom väldigt god. Receptet är för två personer, när man inte är alltför hungrig.

Torsk är som bäst under vintern, speciellt om när man får tag på Skrei torsken. Skrei fiskas bara mellan januari och april. Här låter vi råvaran tala för sig själv. Torsken sjuds försiktigt i saltat vatten och serveras med kokt potatis, kokt purjolök,  skirat smör och nyriven pepparrot. Suveränt gott i sin enkelhet.

Go to top