Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bouillabaisse är en klassisk sydfransk fisksoppa, som finns i nästan lika många varianter som det finns kockar. Innehållet varierar beroende på tillgång och säsong. Men fonden ska smaksättas med saffran, och soppan bör innehålla några olika fisksorter och skaldjur. Vi tar en liten genväg när lagar fonden med hjälp av Bongs Fiskfond, så tillagningstiden blir under en timme.

talrikovan

Notera att detta är ett recept på en förenklad och försvenskad variant på en bouillabaisse, även om den är riktigt god. Om du kommer till den franska medelhavskusten, bör du absolut passa på att äta den riktiga bouillabaisen där på någon resturang. Det är en upplevelse väl värt priset.

 

Recept

Receptet räcker till 4 personer. Om man bara ska laga för 2 personer brukar vi gör en hel sats fond för att sedan frysa ned hälften innan fisk och skaldjur har tillsats.

Fond

vegetable

2 st morötter

2 stjälkar blekselleri

1 liten fänkål

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

1 paket saffran

Svartpeppar

4 dl vatten

3 dl vitt vin

1/2 dl fiskfond

Olivolja

Fisk

fisk

Fisk som vi valde vid fotograferingstillfället, Havsejfile, kummelfile, räkor och musslor. 

Om rätten lagas till fler än fyra, komplettera då med fler fisksorter, t.ex. marulk, havsaborre eller spätta

1 kummelfile, ca 500 g

1 sejfile, ca 400 g

20 färska blåmusslor

40 skalade räkor

 

Beskrivning

Skala, halvera på längden och skiva moroten i halvcentimeter breda skivor. Skala och hacka löken. Skiva selleri och fänkål i halvcentimeter breda skivor. Skala och hacka vitlöken grovt.

Häll olivolja i en tjockbottnad gryta. Fräs grönsakerna i oljan utan att de tar färg. Tillsätt saffran. Fräs lite till under omrörning. Tillsätt därefter tomaterna. Fräs lite till under omrörning. Tillsätt fond, vatten, vin och svartpeppar. Låt soppan puttra i ca 20 minuter.

Under tiden dela fisken i ca 6 centimeter stora bitar. Tvätta musslorna och skala räkorna.

Lägg i fisken, låt sjuda i 5 minuter. Lägg i musslorna, sjud i ytterligare 5 minuter.

Häll nu upp soppan i en soppterrin, strö över räkorna och kanske lite nyklippt persilja.

Klar att servera! Servera med en skål aiolli, och skivor av baquette som har stekts i olivolja och gnids in med vitlök.

talrik m tbh

Serverat med aoli och en skiva stekt bröd med vitlök.

Kommentarer   

# Bouillabaisse på Bulls visharga kulkas 2017-10-27 22:26
Hi i am kavin, its my first occasion to commenting
anywhere, when i read this paragraph i thought i could also create comment due
to this good post.
Svara

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är en het, mättande och god gryta gjord på högrev, rökt sidfläsk och kidneybönor. En del av oss minns med avsmak barndomens så kallade chili con carne med avsmak, den som bestod av Heinz vita bönor, fläskfärs och på sin höjd en knivsudd chilipulver. Dessutom skulle man ha sönderkokt, smaklöst ris till. Men glöm nu den rätten, och upplev nu istället hur god en välgjord chili smakar.

Då grytan har ordentlig hetta, serveras svalkande tillbehör. Dessa är bland annat creme fraiche, gurka och rödlök.

Tonfisk med sås av tomater, basilika, vitlök och vitt vin är en italiensk festmåltid. När Lidl hade djupfrysta tonfiskkotletter var denna rätt populär hos Bull och Bratt, då var den dessutom prisvärt. Servera gärna med lantbröd, kokt potatis, och flingsalt

 

Den här såsen serverar Bull ofta till den ugnsbakade laxen. Såsen påminner om en hollandaise, men inte riktigt. Den är enkel och snabb att tillaga. Dessutom uppfyller den kriteriet att "en bra sås reder sig själv".

 

Ett utmärkt alternativ till stekt eller friterad potatis då man vill ha lite omväxling. Passar riktig bra till en god köttbit. Vi steker broccolin tillsammans med chili, vitlök och bacon i rktligt med olivolja.

Köttbullar kryddade med paprika, vitlök och persilja som serveras i het tomatsås. Orginalet är en spansk tapasrätt, men hos oss serveras den som en huvudrätt. Ett lite anorlunda och roligare sätt att servera köttbullar på.

Fiskbilen kommer till vår lilla stad på torsdagar. Då passar Bull på att köpa både färsk laxsida och ett halvt kilo sillfilé. Laxen tillagas oftast på torsdagen och sillen på fredagen (se Olles sillmiddag). Laxen tillagas skonsamt i ett foliepaket i ugn, detta ger ett saftigt fiskkött med välbevarade smaker. Denna laxrätt räcker till 2 personer.

Go to top