Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bouillabaisse är en klassisk sydfransk fisksoppa, som finns i nästan lika många varianter som det finns kockar. Innehållet varierar beroende på tillgång och säsong. Men fonden ska smaksättas med saffran, och soppan bör innehålla några olika fisksorter och skaldjur. Vi tar en liten genväg när lagar fonden med hjälp av Bongs Fiskfond, så tillagningstiden blir under en timme.

talrikovan

Notera att detta är ett recept på en förenklad och försvenskad variant på en bouillabaisse, även om den är riktigt god. Om du kommer till den franska medelhavskusten, bör du absolut passa på att äta den riktiga bouillabaisen där på någon resturang. Det är en upplevelse väl värt priset.

 

Recept

Receptet räcker till 4 personer. Om man bara ska laga för 2 personer brukar vi gör en hel sats fond för att sedan frysa ned hälften innan fisk och skaldjur har tillsats.

Fond

vegetable

2 st morötter

2 stjälkar blekselleri

1 liten fänkål

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

1 paket saffran

Svartpeppar

4 dl vatten

3 dl vitt vin

1/2 dl fiskfond

Olivolja

Fisk

fisk

Fisk som vi valde vid fotograferingstillfället, Havsejfile, kummelfile, räkor och musslor. 

Om rätten lagas till fler än fyra, komplettera då med fler fisksorter, t.ex. marulk, havsaborre eller spätta

1 kummelfile, ca 500 g

1 sejfile, ca 400 g

20 färska blåmusslor

40 skalade räkor

 

Beskrivning

Skala, halvera på längden och skiva moroten i halvcentimeter breda skivor. Skala och hacka löken. Skiva selleri och fänkål i halvcentimeter breda skivor. Skala och hacka vitlöken grovt.

Häll olivolja i en tjockbottnad gryta. Fräs grönsakerna i oljan utan att de tar färg. Tillsätt saffran. Fräs lite till under omrörning. Tillsätt därefter tomaterna. Fräs lite till under omrörning. Tillsätt fond, vatten, vin och svartpeppar. Låt soppan puttra i ca 20 minuter.

Under tiden dela fisken i ca 6 centimeter stora bitar. Tvätta musslorna och skala räkorna.

Lägg i fisken, låt sjuda i 5 minuter. Lägg i musslorna, sjud i ytterligare 5 minuter.

Häll nu upp soppan i en soppterrin, strö över räkorna och kanske lite nyklippt persilja.

Klar att servera! Servera med en skål aiolli, och skivor av baquette som har stekts i olivolja och gnids in med vitlök.

talrik m tbh

Serverat med aoli och en skiva stekt bröd med vitlök.

Kommentarer   

# Bouillabaisse på Bulls visharga kulkas 2017-10-27 22:26
Hi i am kavin, its my first occasion to commenting
anywhere, when i read this paragraph i thought i could also create comment due
to this good post.
Svara

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Se även våra recept på:

En lättlagad kall örtsås som passar bra till fisk, framför allt till kokt lax. Den är populärast på sommaren då det går att hämta örtkryddorna direkt i kryddträdgården.

Första gången Bull skulle göra potatisgratäng åt Bratt, blev Bratt lite konfunderad och frågade; Ska du inte ha grädde i gratängen? Nu kan inte Bratt tänka sig någon annan potatisgratäng än Olles buljongvariant. 

En rätt som kanske passar bäst en sommardag då hungern inte är så stor. Kycklingfilen smaksätts med chilli och nypressad lime. Smakupplevelsen höjs sedan med smörstekta vitlöksklyftor. Slutligen toppas anrättningen med salamichips och hyvlad parmesan.

Bull tolkar här det kreolska köket på sitt eget sätt. Här är det kyckling som gäller, men det går även att göra varianter med fisk, lamm, eller nöt.  Det blir en het och mustig gryta. För att måltiden ska bli komplett servera jambalayan med en färsch sallad, lite bröd, och ett gott öl. Receptet räcker till minst 3 hungriga personer.

 

En enkel skinkstek med dofter från Provencale. Receptet räcker gott och väl till två hungriga, och det blir över till en frittata "Bella Lotta"  senare i veckan. 

En het Thai inspirerad soppa. Den smakar thailändskt, men rätten är skapad av Bull. Receptet räcker till 2 – 6 personer, beroende på om den serveras som huvudrätt eller förrätt.

 

Go to top