Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Att laga glutenfri mat är väldigt enkelt. Det som krävs är att man tänker om lite grann, välj helt enkelt bort bröd, pajer och pasta. I många fall innebär det glutenfria köket godare mat, för sås som smakar mjöl och köttbullar med bismak av gammalt bröd gör ju ingen glad.

Nu är där tyvärr vissa saker som behöver gluten för att bli bra, de glutenfria ersättningsprodukterna blir inte alltid så goda. En av dessa är pasta, en annan är bröd. Så om vi till att börjar med väljer bort bröd och pasta, behövs tre artiklar i köket för att hantera glutenfri matlagning;

  • Maizena redning, denna är utmärkt även om man tål gluten. Rekomenderas starkt.

  • En bra glutenfri mjölmix, som ersätter vetemjölet,

  • Ett glutenfritt ströbröd för främst panering.

Den mjölmix som fungerar bäst för oss är Finax. Det blir även väldigt goda pannkakor på denna mix, faktiskt bättre än på vanligt vetemjöl, så pannkakor, raggmunkar och crepes är alltså inga problem.

Att man behöver tillsätta skorpmjöl i köttfärsen för att binda ihop färsen är fel. I våra köttbullar och köttfärslimpa vi ersatte tidagere skorpmjölet med mosad kokt potatis. Resultaten blev enligt vår mening utmärkt, bättre än med skorpmjöl. Men man behöver inte tillsätta något alls, det är bara en myt. Nu använder vi enbart färs, ägg, lök och kryddor, det blir godast så.

När det kommer till pasta, så är det ju så att god pasta görs på durumvete. Denna vetesort väljs därför den har extra hög halt av gluten, vilket ger en fin, spänstig pasta. Så att göra pasta utan gluten är svårt, därför kommer de glutenfria pastasorterna kommer smakmässigt sällan i närheten av äkta. Numera kan man köpa Barilla glutenfri spagetti, och den är faktiskt OK. Så det finns hopp för den glutenintolerante passtaälksaten.

Men försök tänka lite utanför ramarna då det gäller glutenfri pasta. Gör som exempel Mousaka istället för lasagne, servera kokt vitkål till köttfärssåsen. Ersätt tagiatellen med lättkokt, strimlad squash. Nej, det är inte pasta men det är goda, välsmakande alternativ.

Brödbak kräver, oftast, precis som pasta ett glutenrikt mjöl för att bli riktigt bra. Tyvärr är det så, i de flesta fallen. Vi har emellertid lyckats få fram ett bra recept på pizzabottnar, efter många försök och många svordomar över degen. Så även här, precis som när det gäller pasta, skadar det inte att tänka lite utan för ramarna. Att, som exempel äta ägg och bacon till frukost i stället för smörgåsar, är väl ett byte som är till det bättre. Ser man till den underbara ostbrickan man avslutar en god måltid med, att plocka bort brödet gör ingen större skillnad. Tänk om man istället behövde välja bort osten eller vinet, då skulle man ha ett riktigt problem. Men om man, nu trots allt, ska baka glutenfritt bröd, kom ihåg att tillsätta fiberhusk och degen ska var lös. Alltför fast deg blir dödbakt bröd.

Men kakor då? Varken Bull eller Bratt är intressade av kakor och bakelser, så detta är inget problem för oss. Bratt blir ibland sugen på lussekatter, så vi har ett glutenfritt recept på dessa. Kanske inte lika goda som riktiga, men när suget är som störst - bättre än inget alls ...

Hur är det med ölen vi brygger? Så länge det inte ingår vetemalt i receptet, så är glutenhalten så låg att den inte orsakar några problem för den glutenintolerante. Det finns förvisso gluten även i kornmalt, men det är bara någon tusendel av vad som finns i vete. Vi har i vår belgiska öl bytt ut vetemalten mot dinkelmalt, här handlar det om max 10% vete i maltnotan. Fungerar riktigt bra, smaken blir bra och Bratt mår bra i magen. Dinkel, eller spelt, kan sägas vara en gammal typ av vete med lågt gluteninnnehåll.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Det finns vissa saker som Bratt ibland saknar från den tiden innan hon blev glutenintolerant och det är bland annat pizza. Bull har efter många försök utarbetat en glutenfri pizza deg som håller måttet, till och med kanterna som Bratt älskar blir bra. Det brukar bli lite skilda åsikter när fyllningen ska läggas på pizzan. Bull vill ha en balans på pizzan, inte för mycket och inte för lite. Bratt däremot vill ha mycket av allt och helst jätte mycket majskorn och bacon, detta har någon gång slutat med att Bull kallar Bratts pizza för en ”pluffs”.

Här plockar vi fram Römertopfgrytan ur gömmorna. Kycklingen tillagas hel, köttet blir väldigt mört och saftigt med denna tillagningsmetod. Tillagningstiden är visserligen lång, men kräver knappt någon passning under tiden. Kanske är det läge att njuta av en liten drink framför den öppna brasan under tiden som grytan står i ugnen. Servera gärna en potatiskaka till.

På så gott som alla enklare matställen i Tyskland kan man beställa Zigeuner schnitzel. Köttbiten är en vanlig skinkschnitzel, det speciella är just såsen, även kallad "sauce picante". Detta är Bulls personliga tolkning hur denna ska tillagas, de flesta recept föreskriver socker och ättika, men mindre mängd grönsaker. Bull brukar servera oftast såsen till grillad fläskytterfilé och potatiskaka, men det händer att han även gör Zigeuner schnitzel.

En stek som enligt Bull serveras varje påsk i det lilla vita huset på Hörbyvägen. Då Bratt vägrar äta lamm, är vår påskstek tillagad på nötkött. Det är en grytstek som tillagas i römertopfgrytan. Serveras med kokt potatis, brysselkål och gelé.  Receptet bör räcka väl till 4 personer.

 

En het Thai inspirerad soppa. Den smakar thailändskt, men rätten är skapad av Bull. Receptet räcker till 2 – 6 personer, beroende på om den serveras som huvudrätt eller förrätt.

 

Detta är en av favoriträtterna hos Bull och Bratt. Gott, och med ganska kort tillagningstid. Det gäller bara att man har plockat tillräckligt med trattkantareller under hösten. Det är även en bra bjudrätt, då det är enkelt att tillaga flera portionsbitar samtidigt.

Go to top