Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Låt er nu inte luras av namnet, även om ärtsoppan har lyxats till med rikliga mängder fläsk och kassler, så är det fortfarande en klart prisvärd rätt. Man kan till och med kalla den billig. Så lyxa gärna till det lite till genom att servera en litet glas varm punch till.

Detta är en sådan här rätt som tar långt tid att laga. Men den passar utmärkt att frysa in, så gör en stor sats! Skönt att kunna plocka fram från frysen de vardagskvällar då man inte har lust att laga mat i timmar.

Första gången Bratt skulle laga ärtsoppa utgick hon från två kilo ärtor och den största kastrullen hon hade var bara på tre liter, det gick inte så bra. Därefter har hon införskaffat sig en rejäl kastrull på 10 liter och utgår nu endast från 1 kg ärtor. Men numera har vi även en 36-liters gryta, införskaffad ursprunligen för vår ölbryggning. Så nästa gång kan Bratt koka på två kilo ärtor utan problem.

Recept

1 kg gula ärtor
3 liter vatten
2 kycklingbuljong tärningar
0,5 kg skalad grovt hackad gul lök
6 hg kassler
6 hg rökt sidfläsk
Timjan

Tillbehör

  • Varm punsch
  • Gärna färsk timjan, då säsongen tillåter detta
  • Senap till Bull
  • Till efterrätt: glutenfria pannkakor med sylt och vispad grädde.

Beskrivning

Kolla ärtorna så där inte är några små stenar med i förpackningen. Lägg ärtorna i blöt över natt i den jättestora kastrullen. Häll nästa dag av vattnet och häll på 3 liter vatten, tillsätt löken, buljongtärningarna och timjan. Låt koka upp, sätt ned värmen så att det små sjuder, lägg i sidfläsket och låt det sjuda med i 40 min. Ta upp sidfläsket och låt det svalna något. Ta bort fettet om man inte vill ha med det och skär fläsket i mindre bitar. Skär kasslern i små bitar. När ärtorna känns mjuka tillsätt fläsk- och kasslerbitarna. Låt sjuda ca 10 min. Var försiktig med salt eftersom kasslern kan vara salt.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Filmjölksbröd
Nybakat glutenfritt filmjölksbröd

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. De [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Go to top