Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En härlig mustig soppa som passar bäst under den kalla årstiden. Serveras het med en klick sval creme fraiche i, och kanske lite bröd till. Vår variant är naturligtvis glutenfri.

 

 Serverat! Het gulaschsoppa, sval creme fraiche, och en bit bröd

Detta är en rätt som passar väldigt att göra dubbel sats för att frysa in, med reserveration för potatisen. Om du väljer att göra detta, laga då soppan utan potatis. Kok i stället potatis i den tinade soppan innan servering.

Recept

Receptet räcker till 4-5 personer

1 kg högrev, putsad och delad i 2-3 cm bitar

Smör för stekning (3-4 msk)

4 st gula lökar, grovt hackade

1 röd paprika, som strimmlas

1 burk tomater, hela eller krossade

6 st skivade vitlöksklyftor

2 st hackade chillifrukter

0,75 liter vatten

2 st oxbuljongtärningar

1 st lagerblad

3 msk paprikapulver, eller ännu bättre, motsvarande mängd stark paprikapasta

1/2 msk kummin

1 msk torkad oregano

4 st fasta potatisar, skalas och delas i 2 cm tärningar

Svartpeppar

Ev. salt

Maizena för redning. Tänk på att potatisens stärkelse har en redande effekt, så ta det varligt med maizenan.

 

Då Bratt inte gillar att få kumminfrön mellan tänderna, låter vi kumminen koka med i en liten påse, typ tepåse.

Gör så här, på ett ungefär.

En av nyckelfaktorerna för att lyckas ett kok som detta är att putsa köttet noga och väl. Att lite fett följer med är bara bra, men hinnor, brosk, senor m.m. ska skäras bort

Bryn lök, vitlök och paprikapulver i en stor stekgryta. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Blanda ned det brynta köttet i stekgrytan. Tillsätt chilli och paprikapasta. Låt detta fräsa under omröring någon minut. Tillsätt därefter tomater, vatten, buljongtärningar och övriga kryddor. 

Lagom med chilli för dubbel sats. En röd och en grön spansk peppar. Och en orange, hemodlad, purfärsk och riktigt stark habanero.

Låt koka upp. Lägg på locket på grytan. Låt sjuda på svag värme i 1,5 - 2 timmar.

Grytan puttrar. I det röda snöret hänger kumminpåsen!

Tillsätt potatisen. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i 10 minuter till. Red eventuellt av med maizena. Klart att servera!

Potatis för 2 personer. Får koka med i en kastrull med lagom mycket gulasch för dagens middag.

 

 

Lägg till kommentar

Lämna gärna en kommentar. Vi uppskattar feedback!

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Se även våra recept på:

Vi smaksätter vår coleslaw med pepparot, svartpeppar och en aning salt. Det blir en frisk kålsallad som passar bra till grillade revben, eller en hamburgare.

Helstekt oxfilé på en bädd av rucola, kryddsmör ”Café de Paris”, och brynta färska champinjoner bildar stommen i denna rätt. Tillbehören är klyftpotatis och ugnsbakade grönsaker, tomat, majskolv, och gärna spetsig vit paprika. Kanske en ungsbakad rödlök. Recept för två hungriga, där en av de två hungriga just erövrat den gröna nyckeln efter en tuff golfmatch.

Detta är en av de få gånger som det glutenfria mjölet är en fröjd att jobba med, inga klumpar i smeten och de blir goda också. Efter att vi ätit ärtsoppa tycker vi att det räcker att göra smet på ett ägg. Då får man ca 2-3 små pannkakor var.

 

En potatissallad som helt ändrat karaktär, och den är lite föränderlig beroende på vad man känner för när man tillagar den. Ursprungligen har salladen innehållit även sockerärtor och inte som nu tomater och champinjoner.  Detta är rätt som hör sommaren till. Passar nämligen väldigt bra till grillat  t.ex. den vitlöksspäckade fläskytterfilén.

En pyttipanna kan vara riktigt god, men ofta är det en ganska trist anrättning. Hemligheten är här, som i all matlagning, det ska vara bra råvaror. Vi har dessutom piffat upp vår pytt med morot, gröna ärtor, chilli och vitlök. Vi skär även ingredienserna lite grövre än normalt, smaken kommer fram lite bättre då. 

Jordgubbar hör ju svenska sommaren till och i regel äts de naturella med mjölk eller grädde. Men här presenteras ett spännande alternativ. Jordgubbarna marineras i limejuice, råsocker och basilika. Låter kanske konstigt, men det blir väldigt gott. En kula vaniljglass passar bra till, eller lite vispad grädde.

Go to top