Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En härlig mustig soppa som passar bäst under den kalla årstiden. Serveras het med en klick sval creme fraiche i, och kanske lite bröd till. Vår variant är naturligtvis glutenfri.

 

 Serverat! Het gulaschsoppa, sval creme fraiche, och en bit bröd

Detta är en rätt som passar väldigt att göra dubbel sats för att frysa in, med reserveration för potatisen. Om du väljer att göra detta, laga då soppan utan potatis. Kok i stället potatis i den tinade soppan innan servering.

Recept

Receptet räcker till 4-5 personer

1 kg högrev, putsad och delad i 2-3 cm bitar

Smör för stekning (3-4 msk)

4 st gula lökar, grovt hackade

1 röd paprika, som strimmlas

1 burk tomater, hela eller krossade

6 st skivade vitlöksklyftor

2 st hackade chillifrukter

0,75 liter vatten

2 st oxbuljongtärningar

1 st lagerblad

3 msk paprikapulver, eller ännu bättre, motsvarande mängd stark paprikapasta

1/2 msk kummin

1 msk torkad oregano

4 st fasta potatisar, skalas och delas i 2 cm tärningar

Svartpeppar

Ev. salt

Maizena för redning. Tänk på att potatisens stärkelse har en redande effekt, så ta det varligt med maizenan.

 

Då Bratt inte gillar att få kumminfrön mellan tänderna, låter vi kumminen koka med i en liten påse, typ tepåse.

Gör så här, på ett ungefär.

En av nyckelfaktorerna för att lyckas ett kok som detta är att putsa köttet noga och väl. Att lite fett följer med är bara bra, men hinnor, brosk, senor m.m. ska skäras bort

Bryn lök, vitlök och paprikapulver i en stor stekgryta. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Blanda ned det brynta köttet i stekgrytan. Tillsätt chilli och paprikapasta. Låt detta fräsa under omröring någon minut. Tillsätt därefter tomater, vatten, buljongtärningar och övriga kryddor. 

Lagom med chilli för dubbel sats. En röd och en grön spansk peppar. Och en orange, hemodlad, purfärsk och riktigt stark habanero.

Låt koka upp. Lägg på locket på grytan. Låt sjuda på svag värme i 1,5 - 2 timmar.

Grytan puttrar. I det röda snöret hänger kumminpåsen!

Tillsätt potatisen. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i 10 minuter till. Red eventuellt av med maizena. Klart att servera!

Potatis för 2 personer. Får koka med i en kastrull med lagom mycket gulasch för dagens middag.

 

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Fläskfilé brukar vara Bratts område, men Bull gör denna italienska rätt själv. Bull brukade oftast servera den lite annorlunda än normalt, med sin variant av ratatouille och en potatiskaka. Men numera serveras den vanligtvis med jasminris och tomatsås. Egentligen ska en piccata göras på kalv, men den blir utmärkt även på fläskfile.

En kall sås som kanske främst hör sommaren till. Passar väldigt bra till grillad fisk och nypotatis. Snabbt tillredd om man har en stavmixer tillhands.

En svensk klassiker. Serveras bäst på julafton efter Kalle Anka, så alla har ro att sitta ned och äta. Ett gott öl och en god snaps till är väl nästan ett måste. Receptet räcket till 8–12 personer. Är man färre personer, så skala ned genom att plocka bort några rätter.

 

När Bull ska bestämma sig för en efterrätt till en släktmiddag kommer han att tänka på chokladpuddingen han fick hos sin mormor på 60-talet. Då duger det inte med något pulver som ska röras ut i kall mjölk. Puddingen ska gå att stjälpa upp och serveras på fat, den ska ha en god, fin smak av choklad och bra konsistens. Så Bull inser att han måste tillreda puddingen från grunden. Efter lite letande i kokböcker och inköp av råvaror sätter han igång. Resultatet blev riktigt bra, nu vill Bratt ha chokladpudding nästan varje dag!

 

En potatisrätt som fungerar bra till en köttbit. Bra när man är lite trött på klyftpotatis och pommes frites. Den kan i flera fall ersätta pastan i maträtterna, vilket uppskattas då man har ett glutenfritt kök. Så gjordes det på vildsvinsrätten på bilden nedan, på den tyska förlagan serverades tysk pasta, spätzle. Bytet mot purjopotatis förhöjde kvaliten på rätten menar Bull.

 

Ett utmärkt alternativ till stekt eller friterad potatis då man vill ha lite omväxling. Passar riktig bra till en god köttbit. Vi steker broccolin tillsammans med chili, vitlök och bacon i rktligt med olivolja.

Go to top