Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det finns vissa saker som Bratt ibland saknar från den tiden innan hon blev glutenintolerant och det är bland annat pizza. Bull har efter många försök utarbetat en glutenfri pizza deg som håller måttet, till och med kanterna som Bratt älskar blir bra. Det brukar bli lite skilda åsikter när fyllningen ska läggas på pizzan. Bull vill ha en balans på pizzan, inte för mycket och inte för lite. Bratt däremot vill ha mycket av allt och helst jätte mycket majskorn och bacon, detta har någon gång slutat med att Bull kallar Bratts pizza för en ”pluffs”.

Recept

Pizza bottnar (2 st)

2 dl ljummet vatten

1 msk fiberhusk

½ paket jäst (20-25 g)

0,5 dl olivolja

1 tsk salt

0,5 liter Finax glutenfri mjölmix

1 tsk bakpulver

Tomatsås (räcker till 3 - 4 bottnar och går att frysa)

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 burk krossad tomat

Oregano

1 lagerblad

Svartpeppar och salt

Ost

Det är viktigt med en bra ost, som både har god smak och bra ”smältegenskaper”. Den ost som vi använder är mild grevé. Köp inte färdigriven gratängost, den kan förstöra den bästa pizzan.

Osten rivs grovt. Det behövs ungefär 3 dl riven ost per pizza.

Beskrivning

Tomatsåsen

Fin hacka lökarna, smält de i lite olivolja, de ska inte brynas bara bli glansiga. Tillsätt de krossade tomaterna, oregano, lagerblad och salta och peppra. Låt stå och små puttra ca 30 min, så att det tjocknar en aning. Låt den svalna innan tomatröran breds ut på pizzabottnen.

Pizza botten

Häll vatten, fiberhusk, jäst, olivolja och salt i en matberedare. Rör runt sakta. Låt stå och svälla 10 minuter. Häll därefter i glutenfri mjölmix. Rör runt, ibland blir det tungt för matberedaren så det är bra om den har en kraftig motor, se till att mjölet kommer in i spadet. Tillsätt därefter bakpulver och rör runt 2-3 min. Tillsätt lite extra mjölmix så att degen får en liten tendens att släppa från kanterna i matberedaren. Låt jäsa i ca 30 min. Ta sedan upp degen och dela den i 2 bitar. Gör varje bit till en bulle, ha mycket mjölmix på händerna, glutenfri deg är väldigt klistrig. Forma sedan ut degen på en bakplåt, med ett bakplåtspapper på, till en rund pizza. Det går  alltså inte att kavla ut degen, eller forma pizza på bakbordet och sedan lägga över på plåten. 

Bred på tomatsås med en sked, men inte för mycket då blir pizzan för blöt. Strö därefter över osten. Sen är det dags att lägga på vad som önskas.

Förslag på fyllningar

För att undvika en blöt pizza, se till att alla ingredienser är torra. Låt konserverade ingredienser rinna av väl.

Bulls pizza

Lök, champinjoner, jalapeños, skinka, räkor, kronärtskocksbottnar, ibland musslor.

Bratts pizza

Lök, majskorn, bacon, jalapeños, ananas, kronärtskocksbottnar.

Tillagning

Pensla kanter och eventuell fyllning med olivolja. Grädda i 200- 225 C, med ugnen i varmluftsläge, i ca 10-15 min, man får titta när det ser färdigt ut. Strö över oregano innan servering, om så önskas.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. Det här brödet går att variera i det oändliga. Använd de ingredienser som du har hemma och ta i mer av det du tycker mycket om!

Det finns förmodligen lika många varianter på Paella som det finns spanska husmödrar. Här presenteras senaste varianten från Bull och Bratts kök. Det är en Paella Marisco, alltså med fisk och skaldjur. Vi håller igen på riset och lägger på extra fisk och skaldjur, det blir liksom godare så. Vi har ingen speciell paella form, men det går bra att tillreda i en traktörpanna eller liknande

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pak choi", ursprungligen ett recept från ICAs matkasse v39, 2014. Efter lite funderingar och provlagningar blev vårt recept på "Amirs lax" så här. Vi har även prövat att byta ut svampen mot brocolli, även detta ger ett bra resultat.

En härligt mustig köttgryta som passar bra under höst och vinter. Köttet kokas i rött vin, företrädesvis en Bourgogne. Helst väljer man samma Bourgogne som måltidsdryck.

Julbordens traditionella revben är, enligt Bull och Bratt's mening, en ganska trist historia. Grå, torra, trådiga och ganska smaklösa. Det är dax för lite nytänkande, här presenteras fräschare variant. Det är inget speciellt juligt med dessa revben, utan dessa revben passar till bufféer året om.

När Bull inte har tid att laga mat överlämnar han över matlagningen till Bratt. Då bjuder Bratt oftast på någon form av fläskfilé. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och räcker till två personer.

 

Go to top