En trevlig avslutning på middagen, de gånger man vill ha en dessert. Den knäckiga ytan av brännt socker kännetecknar denna rätt.
Recept
Denna sats är lagom för 4 portioner
3 dl vispgrädde
1/2 dl vatten
3 äggulor
1 vanlijstång
3/4 dl strösocker
2 msk rörsocker (för knäckytan)
Gör så här, på ett ungefär
Sätt på ugnen, 100 grader och varmluft.
Mät upp grädde och vatten i en kastrull. Skrapa ur inkråmet (fröna) ur vaniljstången och rör ned detta i kastrullen. Låt detta få ett uppkok.
Rör ihop äggulor och socker i en bunke. Häll sedan över gräddvätskan, vispa ihop. Häll upp smeten i 4 portionsformar. Sätt in dessa i ugnen. Dessa ska nu stå där i 75 minuter.
När de är klara i ugnen, kyl ned dem till kylskåpstemperatur. Bara bra om de kan stå till nästa dag i kylen.
Nu kommer det roliga. Precis innan servering strö på ett fint lager av rörsocker, och bränn sedan sockerytan med en liten gasolbrännare.
Comments powered by CComment