Att baka med surdeg passar utmärkt i det glutenfria köket. Brödet blir saftigare, godare och får dessutom lite längre hållbarhet.
Det glutenfria pizzorna når nya kulinariska höjder. För att inte tala om våra surdegsbaguetter.
Dessutom är det ganska enkelt att syssla med sin surdeg och sina surdegsbak. Nackdelen är möjligen att jäsningen tar längre tid och det är lite pyssel med att skapa och underhålla sin surdeg.
Vi gör vår surdeg på rågmjöl. Men råg, innehåller inte råg gluten? Det stämmer, men ... Det finns många sorters gluten. De glutenvarianterna som finns i modernt vete är gliadiner och det är särskilt en av dessa, alfa-gliadin, som man som glutenintollerant är normalt mest känslig för. Sedan bryts gluten till stor del ned under syrningsprocessen. Detta sammantaget gör att vi mår bra av äta våra sudegsbröd. Därmed är det inte sagt att detta fungerar för alla som lider av cellaki eller IBS.
Vi klarar för övrigt av att dricka öl som är bryggd på kornmalt. Även korn innehåller ju gluten men inte vetevarianterna. Men har bryggarna blandat ned en liten del vetemalt i bryggden, då kolapsar tarmsystemet.
För att komma igång med surdegsbakandet måste man börja med att skapa en surdeg, ibland kallad surdegsgrund. Vi bygger vår enligt instruktionerna från lilla surdegsskolan i bloggen "Fredriks fika".
Sedan när man har en surdeg och känner för att baka är det dags att göra en fördeg.
Recept till fördeg.
- 1 dl surdegsgrund
- 1 dl rismjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl majsmjöl
- 2 - 3 dl vatten
Vispa ihop alla ingredienser till mycket lös deg, eller snarare en tjock smet i en bunke. Täck över med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur tills det börja bubbla lite lätt. Det tar normalt ett dygn men har man slarvat med att underhålla surdegsgrunden kan den behöva stå i två dygn.
Att sätta själva degen.
Man letar upp sitt vanliga recept och blandar enligt detta. Med några undantag:
- Fördegen ska i.
- Ingen jäst
- Minska mängden mjöl och vatten med vad som ingick i fördegen.
- Degen ska sedan jäsa länge, typ ett till två dygn.
Gör gärna en dubbel sats. När vi gör pizzadeg gör vi till 4 pizzor. Tre av degbollarna fryser vi in och bottnarna blir lika bra på den frysta degen som den färska. Låt bara degen tina och vakna till liv i rumstemperatur i lugn och ro.
Sammantaget är det inte mycket merjobb eller längre arbetstid med att baka med surdeg. Men kalendertiden blir längre. Att laga bra mat tar tid!
Comments powered by CComment