Vill man ha en skiva av ett kraftigt fullkornsbröd men det ska vara glutenfritt och/eller LCHF så är detta bröd ett mycket bra alternativ.
Förlagan till detta recept hittade vi på sajten "cecillafolkesson.se". Där finns mer matnyttigt att läsa om på den sajten så ta gärna en titt där! Därefter har vi ändrad i receptet lite här och lite där i vanlig ordning. Och det kommer förmodligen att fortsättas att ändras, justeras och förbättras.
Vi använder gärna detta bröd när vi gör den typ danska smörrebröd som ska byggas på en skiva fullkorns rågbröd. Därför är det någon eller några brödskivor vi använder åt gången. Så vi skivar upp hela brödet och styckfryser brödskivorna.
Recept
- 6 dl glutenfritt havregryn
- 2 dl solroskärnor
- 2 dl pumpafrön
- 2 dl linfrön
- 2 dl pistagenötter
- 2 dl valnötter
- 1/2 dl chiafrön
- 1 dl fiberhusk
- 2 tsk salt
- 1 dl kokosolja
- 7 dl kokhett vatten
- 1 msk honung
Gör så här, på ett ungefär
Börja med att sätta på ugnen. 150 grader och varmluftsläge blir bra.
Skala pistagenötterna. Det är lite pilligt att göra, men det brukar ändå gå hyfsat fort. Även om pistagenötterna har legat framme ett tag och blivit lite lätt mjuka fungerar de fint här. Fortsättt med att grovhacka nötterna. Det gäller både valnöt och pistage.
Därefter blandas alla torra ingredienser ihop i en bunke. Blanda nu väl så det inte blir några geléklumpar av fiberhusk.Häll vattnet i en kastrull. Lägg i kokosolja och honung i vattnet. Koka upp och låt sjuda tills kokosoljan har smält och lösts upp i vattnet precis som honungen. Häll därefter vätskan över de torra ingredienserna i bunken. Blanda åter väl. Lät stå i drygt 20 minuter.
Tag fram en brödform. Kläd denna med bakplåtspapper. Tryck ut nöt- och frö-massan i formen. Vik över bakplåtspappert och sätt in formen i ugnen.
Brödet ska nu gräddas i 45 minuter. Därefter tar vi ut formen från ugnen. Lyfter ur brödet med bakplåtspappert på. Gör detta varsamt! Vänd brödet, lägg tillbaks i formen och grädda vidare i kanske 30 - 40 minuter.
Låt sedan brödet svalna, gärna över natten, innan man skär upp det.
Comments powered by CComment