Det går bra att göra sin egen bacon, även om man bara har en klotgrill att röka i! Problemet är bara att man knappast vill äta fabriksbacon efter att ha smakat sin egen hantverksmässigt framställda bacon.
Vi följer receptet i boken "Holy Smoke BBQ : ingen rök utan kött" av Johan Fritzell & Johan Åkerberg, ganska väl. En del skulle nog påstå att det är ovanligt att vi ändrar så lite i ett recept som här. Det är alltså ett recept som passar oss. Det kanske kommer bli lite förändringar framöver, efterhand som vi får rutin på processen. Och först då publicerar vi vårt eget recept.
Att göra bacon är en procedur som tar tid, ungefär en vecka. Man utgår från en rejäl bit färsk sidfläsk. Först ska denna rimmas. Här använder vi grovsalt utan jod, rårörsocker, nitritsalt och svartpeppar. Den modige kan exprimentera med ytterligare kryddor här, men ett bacon ska smaka just bacon.
När fläsket är rimmat efter tre till fyra dagar så är det dags för rökning. Nu vill man ha en riktig rök, men det har inte vi. Vi har däremot en klotgrill, så då kör vi på den. Det blir lite mer jobb att passa rökningen, men det går. Lämplig röktemperatur är 100 - 110 grader och kärntemperaturen ska upp till 65 grader. Det tar några timmar, kanske fem till sex. För det mesta är rökträdet skånsk ek, detta val då vi har mycket ek på vår tomt. När vi har beskurit våra frukträd så kommer givetvis röken från ved av äpple eller körsbär.
Efter rökningen slår man in fläsket i slaktarepapper och låter det vila något dygn i kylen. Därefter ska det skivas upp. Det är väldig bra att ha en skärmaskin tiilhands då.
Bacon håller sig några dygn i kylskåp. Vakuumförpackat lite längre. Fryst och vakuumförpackat blir optimalt. Då detta bacon så gott, blir åtgången vanligen både stor och snabb. Maximal hållbarhet är därför mest av akademiskt intresse.
Comments powered by CComment