Vi använder skånsk bok eller ännu hellre skånsk ek. Men mer eller mindra alla lövträd fungerar fint. Det ska vara torr ved som delas i ganska stora bitar. Vi grillar enbart med kolgrillar så hur det fungerar med gasolgrill vet vi inget om.
Detta rökträ fungerar väl så bra som det som köps i små påsar. Dessutom betydligt billigare. Ek, och någon gång även ved från något frukträd, får vi när vi beskär och gallrar i vår trädgård. Bokved köper vi hem för att elda med i braskaminen under vintern.
Även vi började med att köpa rökspån av olika träslag i små påsar från en större grilltillverkare. Men de ger ju bara rök under en kort tid. Sedan rekommendationen att blötlägga spån ger förvisso rök under lite längre tid. Men det blir då en "smutsig" grå rök. En sådan rök ger inte maten den fina goda röksmaken man är ute efter.
Så nästa steg blev att köpa lite större träbitar, wood chunks. Fortfarande i små fina påsar från samma fabrikant. Och flera olika påsar blev det man skulle ju ha olika träsorter beroende på om man grillarade kött, fläsk, fågel eller fisk. Allt till det facila priset 1oo kronor kilot för lite ved. Men detta visade sig vara rätt sätt att tillsätta rökträ, som torra "chunks", inte som blötlagd flis.
Men varför köpa små bitar av utländska exotiska träd? Rökerierna i trakten åstadkommer utmärkt resultat med inhemsk ved. Så vi började göra egna "wood chunks" av ved vi hade hemma. Det var ek, bok och körsbär. Detta fungerar utmärkt.
Barrträ ska man däremot absolut inte använda då maten kommer att bli förstörd. Kådan i barrträet ger dålig smak. Man utvinner terpentin ur gran och man vill ju inte marinera steken i terpentin. En del källor påstår t.om. att det är giftigt. Oavsett vilket slutar de flesta att äta om det smakar illa.
Vår slutsats blir att de flesta lövträd fungerar bra som rökträ när men röker eller kör BBQ i en klotgrill eller i en Kamado. Det ska vara i stora, torra bitar.
Comments powered by CComment