Vi använder skånsk bok eller ännu hellre skånsk ek. Men mer eller mindra alla lövträd fungerar fint. Det ska vara torr ved som delas i ganska stora bitar. Vi grillar enbart med kolgrillar så hur det fungerar med gasolgrill vet vi inget om.

woodchunks 1

Detta rökträ fungerar väl så bra som det som köps i små påsar. Dessutom betydligt billigare. Ek, och någon gång även ved från något frukträd, får vi när vi beskär och gallrar i vår trädgård. Bokved köper vi hem för att elda med i braskaminen under vintern.

Även vi började med att köpa rökspån av olika träslag i små påsar från en större grilltillverkare. Men de ger ju bara rök under en kort tid. Sedan rekommendationen att blötlägga spån ger förvisso rök under lite längre tid. Men det blir då en "smutsig" grå rök. En sådan rök ger inte maten den fina goda röksmaken man är ute efter.

Så nästa steg blev att köpa lite större träbitar, wood chunks. Fortfarande i små fina påsar från samma fabrikant. Och flera olika påsar blev det man skulle ju ha olika träsorter beroende på om man grillarade kött, fläsk, fågel eller fisk. Allt till det facila priset 1oo kronor kilot för lite ved. Men detta visade sig vara rätt sätt att tillsätta rökträ, som torra "chunks", inte som blötlagd flis.

Men varför köpa små bitar av utländska exotiska träd? Rökerierna i trakten åstadkommer utmärkt resultat med inhemsk ved. Så vi började göra egna "wood chunks" av ved vi hade hemma. Det var ek, bok och körsbär. Detta fungerar utmärkt.

Barrträ ska man däremot absolut inte använda då maten kommer att bli förstörd. Kådan i barrträet ger dålig smak. Man utvinner terpentin ur gran och man vill ju inte marinera steken i terpentin. En del källor påstår t.om. att det är giftigt. Oavsett vilket slutar de flesta att äta om det smakar illa.

Vår slutsats blir att de flesta lövträd fungerar bra som rökträ när men röker eller kör BBQ i en klotgrill eller i en Kamado. Det ska vara i stora, torra bitar.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka