Köp inte färdiga kryddblandningar, lägg pengarna på en rejäl mortel istället. Kryddorna smakar nämligen bäst nymalda. Att göra sin egen rub är enkelt och går snabbt.
Precis som nymald peppar smakar betydligt mer och godare än köpt färdigmald är det med alla kryddor. Därför mortlar vi lagom mängd av valda kryddor för dagens grillning och detta gör vi precis innan rubben ska appliceras.
Nu gör vi vanligtvis ganska enkla rubs. Man ska ju inte krydda ihjäl köttet. Kryddorna är till för att framhäva råvarans smak.
Då kryddblandningara ska ha fräcka namn så kan vi kalla vår vanligaste för "BBQ Black and White". Den passar utmärkt till allt nötkött. Fungera även till griskött, vilt och lamm. Den består av till hälften svartpeppar och resten grovsalt. Enkelt men vanligtvis fullt tillräckligt.
När vi grillar fisk som havsaborre och liknande lägger vi till lite chiliflakes och färsk dill. Låt oss kalla denna rub för "El pescadore" vilken då består av fyra kryddor; svartpeppar, salt, dill och chili.
Till griskött, framför allt när vi kör spareribs i smokern tillsätter vi paprikapulver i vår "BBQ Black and White" och vips har vi en tredje rub. Den kan ju heta "Den goda grisens lilla hemlighet", översätt gärna till engelska så blir namnet lite mer BBQaktigt.
Kycklingens rub brukar göras på svartpeppar, salt, paprikapulver och chiliflakes. Denna heter "En rö liden grillad tocke". Namn på skånska istället för engelska denna gång.
Någon enstaka gång kör vi vildare blandingar då oftast med mycket örtkryddor i. Men dessa är helt spontana, odokumenterade blandingar som kanske inte tillför så mycket. Vill man ha vitlök sin rub så använd färsk, inte vitlökspulver.
Socker är något som aldrig finns i våra rubs. Socker kan visst vara en smakbärare men har man bra råvara och färska kryddor gör sockert enligt vår mening mer skada än nytta i en rub. Färdiga rubs innehåller ofta en hel del socker. Beror det på att det är billig utfyllnad?
Comments powered by CComment