Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bull är väldigt förtjust i gyros, tänk om man lärde sig att laga dem själv! Och kan man dessutom får till ett gott glutenfritt pitabröd. Då kan man fylla dessa pitabröd med gyros, grönsaker, tzatziki och annat gott. Låter underbart. Så Bull gjorde ett försök och det blev riktigt lyckat! Här beskrivs hur vi gjorde:

 Först gäller det att tillaga gyros, som vi gör på fläskkarré. Efter lite googlande hittade vi till victorias provkök. Vi föjde tillagningen i detta recept, men ändrade en del i kryddningen. Vi kryddade med spiskummin, svartpeppar, salt, pressad färsk vitlök, färsk cayenne chili, färsk timjan, torkad oregano, starkt paprikapulver och en liten nypa malen kanel. Den kryddningen satt perfekt! Mängden på de olika kryddorna får vi återkomma med, nu kryddades det på känsla. Men inspiration till kryddningen hittade vi på Jennys matblogg.

Gyrosrullen skivas upp

Här skivas gyrosrullen upp. Köttet steks sedan i en neutral olja, saltas och peppras under stekningen.

Sen gällde att få till ett glutenfritt pitabröd, och även detta lyckades utöver förväntan. Tricket verkar vara att tillsätta pofiber, men att låta bli att använda fiberhusk. Referensreceptet vi använde hittar man här:  Glutenfria pitabröd | Mitt kök. Det blev ett bra spänstigt bröd som höll ihop under hela måltiden. Inget smulande här inte. Men kom ihåg att låta degen jäsa ordentligt, även om det tar tid. Det gäller även vid tradionell vetedegsbakning, men det missas väldigt ofta vid hembak.

glutenfria pitabrod

Nybakade pitabröd

Recept på tzaziki finns redan på denna blog. När gyros, pitabröd och sås är tillagade åter står bara att skära upp grönsakerna, vi tog isbergssallad, rödlök, tomat och inlagd jalapeno. 

gyros serverad med pitabröd och tillbehör

Måltiden är serverad.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En klassisk sås, som faktisk är, när man väl har fått in rätta handlaget, lätt att laga. Glöm bort myterna om vattenbad och att man måste vispa som en galning. Råvarorna är, som alltid viktiga, försöker man byta ut smöret mot margarin blir man besviken på smaken. Och det blir allra bäst om man har färska örtkryddor.

Vi smaksätter vår coleslaw med pepparot, svartpeppar och en aning salt. Det blir en frisk kålsallad som passar bra till grillade revben, eller en hamburgare.

Bouillabaisse är en klassisk sydfransk fisksoppa, som finns i nästan lika många varianter som det finns kockar. Innehållet varierar beroende på tillgång och säsong. Men fonden ska smaksättas med saffran, och soppan bör innehålla några olika fisksorter och skaldjur. Vi tar en liten genväg när lagar fonden med hjälp av Bongs Fiskfond, så tillagningstiden blir under en timme.

En enkel och snabb liten måltid för två personer, men som alltid förgås av ett litet trätomål, om huruvida där ska vara senap eller inte i själva ävjan. Bull hävdar bestämt att senapen höjer måltiden till en helt annan dimension. Men Bratt vägrar, dock har Bull efter några år fått lov att smyga ned senap i hans berömda Kryddsmör ”Café de Paris”.

Bull hittade svärdfiskkotletter i frysen hos Ringsjöfisk, och glad i hågen körde han hem för att tillreda en fisk han normalt bara får serverad på resorna söderut. Så hur ska den nu tillredas, att den ska grillas är det ingen tvekan om, det är ju sommar! Men tillbehören, vad ska man välja? Fänkål fanns i kylen, passar bra att grilla i skivor och smaken bryter fint mot fisken. Svärdfisk är ganska torr i köttet, så någon sås eller något smör blir bra till, här valdes ett kaprissmör. Till detta lades potatis tillagad i ett foliepaket, efter ett tips i bloggen Tant Gul

Nu till matlagningen.

Bratts stora intresse förutom golf är att plocka svamp. Det är svårt för Bratt att få med Bull till svampskogen då golfsäsongen fortfarande är i gång. Bull spelar hellre golf än plockar svamp. Men Bratt lyckades ett år med att få med Bull ut i svampskogen, det resulterade i trattkantarellsförråd som fortfarande varar efter 3 år. Och på detta svampförråd lagar Bull denna goda svampsoppa. Den är perfekt som förätt under vinterhalvåret.

Go to top