Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bull är väldigt förtjust i gyros, tänk om man lärde sig att laga dem själv! Och kan man dessutom får till ett gott glutenfritt pitabröd. Då kan man fylla dessa pitabröd med gyros, grönsaker, tzatziki och annat gott. Låter underbart. Så Bull gjorde ett försök och det blev riktigt lyckat! Här beskrivs hur vi gjorde:

 Först gäller det att tillaga gyros, som vi gör på fläskkarré. Efter lite googlande hittade vi till victorias provkök. Vi föjde tillagningen i detta recept, men ändrade en del i kryddningen. Vi kryddade med spiskummin, svartpeppar, salt, pressad färsk vitlök, färsk cayenne chili, färsk timjan, torkad oregano, starkt paprikapulver och en liten nypa malen kanel. Den kryddningen satt perfekt! Mängden på de olika kryddorna får vi återkomma med, nu kryddades det på känsla. Men inspiration till kryddningen hittade vi på Jennys matblogg.

Gyrosrullen skivas upp

Här skivas gyrosrullen upp. Köttet steks sedan i en neutral olja, saltas och peppras under stekningen.

Sen gällde att få till ett glutenfritt pitabröd, och även detta lyckades utöver förväntan. Tricket verkar vara att tillsätta pofiber, men att låta bli att använda fiberhusk. Referensreceptet vi använde hittar man här:  Glutenfria pitabröd | Mitt kök. Det blev ett bra spänstigt bröd som höll ihop under hela måltiden. Inget smulande här inte. Men kom ihåg att låta degen jäsa ordentligt, även om det tar tid. Det gäller även vid tradionell vetedegsbakning, men det missas väldigt ofta vid hembak.

glutenfria pitabrod

Nybakade pitabröd

Recept på tzaziki finns redan på denna blog. När gyros, pitabröd och sås är tillagade åter står bara att skära upp grönsakerna, vi tog isbergssallad, rödlök, tomat och inlagd jalapeno. 

gyros serverad med pitabröd och tillbehör

Måltiden är serverad.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Go to top