Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det började med att vi åkte ned till Tyskland, till Heiligenhafen närmare bestämt, påsken 2018 för att möta våren. Det blev inte riktigt så, för ett snöoväder anlände till orten ungefär samtidigt som vi. Hur som helst, på orten hittade vi en riktigt trevlig liten restaurang som heter Das Lutt Hus. Denna är väl värt ett besök när man är i Heiligenhafen. Där serverades just vad man kallade 'PfandenGemuse' till de flesta rätterna, och detta sätt att servera grönsaker tog vi till oss.

Snö på skärtorsdagen i Heiligenhafen

Våren var inte riktigt på gång, när vi försökte möta densamma i Heiligenhafen. Frukosten åt vi inomhus.

Men nu, på sensommaren, då vi har gott om grönsaker i trädgården var det läge att tillaga en liknande rätt själva. Så vi hämtade in morötter, rödlök, små zuccinis, röd paprika och en chili.

Nyskördade grönsaker till pfandengemuse

Nyskördade grönsaker.

Dessa tvättade, strimlades, hackade eller skivades beroende på vad som kändes lämpligt för grönsaken i fråga.

grönsaker klara att stekas

Hackat, skivat och tärnat. Klar att stekas.

För att sedan göra måltiden komplett, ville vi ha en köttbit. Bull tog en lammytterfile medan Bratt valde en lite bit oxfile. Sedan slog Bull en bearnaise, det är alltid gott till kött. Så här års kan vi bereda såsen på färska örtkryddor, inte dumt alls. Sedan höll vi fast vid den tyska stilen och  serverade även 'brattkartoffeln', råstekt potatis, där den steks tillsammans med bacontärningar. Det får ju inte bli för magert!

Köttet bryntes runt om i stekpanna, och efterstektes därefter i ugn på 100 grader, tills innertemperaturen var 56 grader. Ugnen användes även för att varmhålla potatisen medan grönsakerna stektes.

Chilin var en Numex Soave Orange. Det är en typ av mild Habanero, passade inte riktigt i denna rätt. Nästa gång kommer vi ta en chili av de långsmala sorterna. För övrigt blev det en riktigt god kvällsmåltid, vi kommer tillaga maten på detta sätt fler gånger.

pfandengemuse serverat med lamm, råstekt potatis och bearnaise

Serverat. Lammytterfile, bearnaise, pfandengemuse, och råstekt potatis.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Denna grekiska variant av grillspett serverar Bull med en grekisk sallad, klyftpotatis och Bratts goda tzatziki. Nu har Bull aldrig varit i Grekland, så hans tolkning av rätten är inte fullt autentisk. Rätten görs på fläskfile. Bull tror att den hade blivit väl så god på lammkött, men Bratt vägrar att äta lammkött.

Helstekt oxfilé på en bädd av rucola, kryddsmör ”Café de Paris”, och brynta färska champinjoner bildar stommen i denna rätt. Tillbehören är klyftpotatis och ugnsbakade grönsaker, tomat, majskolv, och gärna spetsig vit paprika. Kanske en ungsbakad rödlök. Recept för två hungriga, där en av de två hungriga just erövrat den gröna nyckeln efter en tuff golfmatch.

När Bull ska bestämma sig för en efterrätt till en släktmiddag kommer han att tänka på chokladpuddingen han fick hos sin mormor på 60-talet. Då duger det inte med något pulver som ska röras ut i kall mjölk. Puddingen ska gå att stjälpa upp och serveras på fat, den ska ha en god, fin smak av choklad och bra konsistens. Så Bull inser att han måste tillreda puddingen från grunden. Efter lite letande i kokböcker och inköp av råvaror sätter han igång. Resultatet blev riktigt bra, nu vill Bratt ha chokladpudding nästan varje dag!

 

En enkel rätt som bygger på bra råvaror. Bra vinterrätt då man vid denna tid kan få tag på både fin torsk och riktigt goda räkor. Potatismos, gröna ärtor, skirat smör och riven pepparrot gör sedan rätten komplett.

Bull börjar med att fräsa ihop hackad gul lök, skivad vitlök och tärnad bacon. Därefter lägger han frysta haricot verts i fräset. Första gången Bull träffade på ett liknande sätt att tillreda bönor var i Spanien på sent 80-tal. Nu, drygt 20 år senare, är förmodligen Bulls variant ganska olik den spanska förlagan.

Bull vet vad som väntar när han meddelar att han är sen från jobbet och inte hinner laga mat. Bratt har då ännu en fläskfilé att bjuda på. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och en sidosallad. Räcker till två personer.

 

Go to top