Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det började med att vi åkte ned till Tyskland, till Heiligenhafen närmare bestämt, påsken 2018 för att möta våren. Det blev inte riktigt så, för ett snöoväder anlände till orten ungefär samtidigt som vi. Hur som helst, på orten hittade vi en riktigt trevlig liten restaurang som heter Das Lutt Hus. Denna är väl värt ett besök när man är i Heiligenhafen. Där serverades just vad man kallade 'PfandenGemuse' till de flesta rätterna, och detta sätt att servera grönsaker tog vi till oss.

Snö på skärtorsdagen i Heiligenhafen

Våren var inte riktigt på gång, när vi försökte möta densamma i Heiligenhafen. Frukosten åt vi inomhus.

Men nu, på sensommaren, då vi har gott om grönsaker i trädgården var det läge att tillaga en liknande rätt själva. Så vi hämtade in morötter, rödlök, små zuccinis, röd paprika och en chili.

Nyskördade grönsaker till pfandengemuse

Nyskördade grönsaker.

Dessa tvättade, strimlades, hackade eller skivades beroende på vad som kändes lämpligt för grönsaken i fråga.

grönsaker klara att stekas

Hackat, skivat och tärnat. Klar att stekas.

För att sedan göra måltiden komplett, ville vi ha en köttbit. Bull tog en lammytterfile medan Bratt valde en lite bit oxfile. Sedan slog Bull en bearnaise, det är alltid gott till kött. Så här års kan vi bereda såsen på färska örtkryddor, inte dumt alls. Sedan höll vi fast vid den tyska stilen och  serverade även 'brattkartoffeln', råstekt potatis, där den steks tillsammans med bacontärningar. Det får ju inte bli för magert!

Köttet bryntes runt om i stekpanna, och efterstektes därefter i ugn på 100 grader, tills innertemperaturen var 56 grader. Ugnen användes även för att varmhålla potatisen medan grönsakerna stektes.

Chilin var en Numex Soave Orange. Det är en typ av mild Habanero, passade inte riktigt i denna rätt. Nästa gång kommer vi ta en chili av de långsmala sorterna. För övrigt blev det en riktigt god kvällsmåltid, vi kommer tillaga maten på detta sätt fler gånger.

pfandengemuse serverat med lamm, råstekt potatis och bearnaise

Serverat. Lammytterfile, bearnaise, pfandengemuse, och råstekt potatis.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En rätt som brukar finnas på julbordet, men passar även vid andra tillfällen. På farmor och farfars tid serverades den som "nattamad" eller på svenska kallad vickning, men vi har aldrig förstått meningen med att äta en extra måltid så sent, när man fortfarande är mätt efter middagen - antagligen en generationsfråga.

Ett utmärkt alternativ till stekt eller friterad potatis då man vill ha lite omväxling. Passar riktig bra till en god köttbit. Vi steker broccolin tillsammans med chili, vitlök och bacon i rktligt med olivolja.

Bouillabaisse är en klassisk sydfransk fisksoppa, som finns i nästan lika många varianter som det finns kockar. Innehållet varierar beroende på tillgång och säsong. Men fonden ska smaksättas med saffran, och soppan bör innehålla några olika fisksorter och skaldjur. Vi tar en liten genväg när lagar fonden med hjälp av Bongs Fiskfond, så tillagningstiden blir under en timme.

En svensk klassiker. Serveras bäst på julafton efter Kalle Anka, så alla har ro att sitta ned och äta. Ett gott öl och en god snaps till är väl nästan ett måste. Receptet räcket till 8–12 personer. Är man färre personer, så skala ned genom att plocka bort några rätter.

 

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessutom rör vi ned riven, vällagrad västerbottenost i potatismoset. Osten och trattkantarellerna är nog det som sätter Bulls signatur på rätten.

En liten omelett som kan ätas till frukost, då man känner för något annat än ägg och bacon. Eller komplettera med en liten sallad, och man får en utmärkt lunchrätt

Go to top