Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskringar så här. Receptet är inspirerat på något Bull läste i en av Nigellas kokböcker. En trevlig lunchrätt, menar Bull. En lite skål aioli, friterad persilja, lite citron och ett kuvertbröd till gör måltiden komplett.
Recept
Som lunch för 1 person
15 - 20 bläckfiskringar utan panering. Kan köpas frysta, eller så köper man färsk bläckfisk i fiskdisken.
2 msk glutenfritt ströbröd
1 msk majsmjöl
svartpeppar
några kvistar färsk persilja
salt olivolja till stekning/fritering
1 citronklyfta
aioli, se separat recept
kuvertbröd, vi använder oss av "bake-off" bröd
Gör så här, på ett ungefär
Plocka fram en 2-liters plastpåse. I påsen lägg ned ströbröd och majsmjöl. Mal ned rejält med svartpeppar i påsen. Lägg även ned en stor nypa flingsalt i den samma. Skaka om, så att all blandas. Lägg ned bläckfiskringarna i påsen, skaka om igen. Nu är fisken lagom kryddad och panerad!
Ställ fram en stor stekpanna på spisen och häll i ordentligt med olivolja. Det ska vara ett 5 - 10 mm tjock oljelager i pannan. Hetta upp olja till medelhet stektemperatur. Stek därefter bläckfiskringarna. i omgångar, några minuter på var sida. Tag därefter upp dem och låt rinna av på ett hushållspapper. Fritera därefter persiljan, det går på några sekunder.
Lägg upp bläckfisken på en tallrik och strö över den fritterade persiljan. Servera med en citronklyfta, en skål aioli och lite bröd. En god öl smakar bra till, kanske till och med två om det är en varm sommardag.
Kuvertbröd som köpes halvfärdiga, frysta eller vakumförpackade, och bakas färdigt i ugnen direkt innan servering vilket är väldigt praktiskt, speciellt då brödkonsumtionen är väldigt låg hos Bull och Bratt. Det finns även utmärkta sådana som är glutenfria, så det blir vetebaserade bröd till Bull, och ett glutenfritt alternativ till Bratt.
Comments powered by CComment