En härligt mustig köttgryta som passar bra under höst och vinter. Köttet kokas i rött vin, företrädesvis en Bourgogne. Helst väljer man samma Bourgogne som måltidsdryck.
Det är så man börjar bygga upp en "Boeuf Bourguignon". Med ett rött vin från Bourgogne distriktet i Frankrike. Räkna med 2 flaskor. Den första går åt till matlagningen, 2 tredjedelar hälls i grytan och resterande får kocken dricka under tiden han lagar maten. Den andra flaskan serveras till grytan som måltidsdryck.
Recept
Receptet räcker till 4 - 6 personer
1,2 - 1,5 kg högrev
220 gr champinjoner
2 st stora gula lökar
2 msk tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
5 vitlöksklyftor
½ liter rött vin, gärna en bourgogne
½ liter vatten
1 msk soja
2 st lagerblad
Timjan
Nymald svartpeppar
Maizena
16 steklökar
250 gr rimmat fläsk
Smör för stekning
Beskrivning
Skär köttet i mindre bitar. Putsa bitarna från senor, hinnor och synligt fett. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en stekgryta.
Skala, klyfta och stek löken på svag värme i några minuter. Skiva vitlöken och låt den steka tillsammans med löken. Lägg över i grytan.
Tillsätt timjan, tomatpuré, salt, peppar och lagerblad. Smula ned buljongtärningarna. Häll på vin, vatten och soja. Rör om och kok upp.
Låt grytan nu sjuda under lock i minst 1 ½ timme, gärna lite mer.
Skala steklökarna och bryn dem i smör. Låt dem sjuda med i grytan den sista kvarten. Fräs svampen i smör, och rör ned dem i grytan.
Dela fläskskivorna i 4 bitar vardera, stek fläsket så det blir ganska knaprigt.
Red nu av grytan med maizena. Strö fläskbitarna över grytan precis innan servering. Garnera med färsk timjan, om sådan finnes att tillgå. Klart!
Servera med kokt potatis, och ett gott rött Bourgogne.
Detta är en rätt som tar lång tid att laga, men fungerar bra att frysa och att värma upp utan någon försämrad kvalité. Så laga gärna en dubbel sats, men ta bara så mycket fläsk som går åt vid första serveringen. När du värmer upp grytan, stek nytt fläsk att strö över och bryn kanske några fler steklökar.
Comments powered by CComment