Denna mangochutney tillkom då Bratt tyckte det var för lite mangobitar i den man kunde köpa i affären. Nu slipper hon leta efter de åtråvärda mangobitarna i sina egna burkar.
Denna chutney är ett givet tillbehör till heta indiska rätter. Men kan även serveras till andra rätter, där man vill bryta av med något fruktigt sött.
För att lyckas med detta tillbehör, se till att få tag i en mogen mango som på bilden nedan. Oftast är de man hittar i butiken ganska gröna, och då finns inte den riktigt fina mangosmaken där ännu. Även valet av socker är viktigt. Rårörsocker tillför inte bara sötma och konserverande egenskaper, utan även fina smaktoner. Denna smaksättning missar man helt om man använder vanlig raffinerat betsocker.
Ingredienser
1 mogen mango
150 gram brunt rörsocker (kallas ibland för råsocker, eller rårörsocker)
2 vitlöksklyftor
1 dl vitvinsvinäger
25 gram färsk ingefära
50 gram russin
1 msk salt
1 tsk mald nejlika
1 tsk spiskummin
chiliflakes
Ev. 1 tsk melatin utrörd i 1 msk socker
Givetvis kan kryddningen varieras efter tycke och smak.
Beskrivning
Skala och hacka mangon. Lägg ned mangon i en kastrull. Slå på vinägern och lite vatten så att det precis täcker, låt koka upp. När det småkokar är det tid att slå i sockret och rör om. Pressa ned vitlöken, tillsätt russin, finhackad ingefära och kryddorna. Låt sjuda till syltliknande konsistens. Om den inte tjocknar, tillsätt melatinet. Nu kommer det att tjockna mer när det svalnar, så överdriv inte med förtjockningsmedelt.
Det är som synes, ganska snabbt och enkelt att göra sin egen chutney. Gör man den själv så får man rejält med mango, man får den smaksättning man vill ha, och dessutom vet man att det är äkta vara. Så varför köpa mango chutney på burk i fortsättningen?
Bull funderar på vad det är för någon skillnad på chutney, sylt och marmelad. Men hans funderingar passar nog bättre i ett annat forum.
Comments powered by CComment