Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Då tycker vi att det ska du absolut pröva på. Det är en riktigt rolig hobby.

Men vi kommer inte ha  någon ölbryggarekurs. Det finns nämligen redan utmärkta resurser för detta. Så vi kommer i detta inlägg ge tips och länkar om bra böcker, bloggar, forum, föreningar och lämpliga leverantörer.

Men vänta med att köpa bryggverk. Lär dig grunderna först.

Litteratur

När Bull ska prova på något nytt börjar han med att läsa in sig på ämnet, så även när det gäller att brygga öl. Bra böcker att börja med är

  • "Brygg öl" av Henok Fentie och Karl Grandin
  • "Ölbryggareboken: brygg ditt öl hemma" av Peter M Eronsson.

 Båda är passande nybörjarböcker. Bull köpte båda. Gör inte det, en av dem räcker. Vilken man föredrar är en smaksak, men får Bull välja blir det nog den förstnämnda.

När man sen har kommit i gång så bör varje hembryggare utöka sitt bibliotek med:

  • "How to brew" av John J Palmer. Denna bok innehåller mycket matnyttigt för hembryggare på alla nivåer från nybörjare till avancerade. 
  • "Brewing Classic Styles" av Jamil Zainasheff och John J Palmer. Denna bok är en stor inspirationskälla för Bull.

Men som sagt vänta med att köpa bryggverk. Lär dig grunderrna först.

Bloggar och sajter

Sen finns det givetvis många resurser på nätet. Många bra bloggar, Bland Bulls favoriter i denna kategori finns:

  • Gustav Lindhs "Lindh Craft Beer", välskriven, informativ med råd och tips som passar både nybörjare och lite mer erfarna. Dessutom är han en duktig fotograf, vilket gör sajten väldig trevlig att tilta på. Gustav har även en bok om ölbryggning på gång - spännande!
  • Braukaiser. Ett måste om man som Bull har en förkärlek till tysk och tjeckisk öl.
  • "Fearwolf brewery" är en intressant blogg, med inrikting på starkare specialöl. Vår imperial stout "Höstmörker" är starkt inspirerad av deras "It was Judas"

Sen finns Brewers Friend, en sajt med nyttiga kalkylatorer för beräkning av mängd humle, malt, alkohol m.m. Dessutom möjlighet att dela och skapa recept. Och även diskussionsforum. Vi har själv ett gratis medlemskap här, nyttjade sajten en del i början av vår "bryggkarriär" men mindre använt numera.

Vidare finns det en hel del forum för bryggare. Både svenska och engelska. Det är bara att fråga Dr Google.

Leverantörer

Då det gäller att få tag i utrustning och råvaror är det oftast bekvämast att köpa via nätet om man vet vad man vill ha. Dominerande på svenska marknaden är Humlegården. Har stort sortiment, levererar snabbt, och har en utomordentlig service. Rekommenderas starkt.

En annan intressant spelare på marknaden är MaltMagnus. Liknade upplägg som humlegården, men med ett större utbud av specialmalter. Det fina med MaltMagnus är att man kan köpa malt i lösvikt, så att köpa 2,5 kg vetemalt för en wiessbeer, eller 0,8kg havremalt för en imperial stout är inga problem. Man kan t.o.m. få det malt mot ett mindre pristillägg. Perfekt då man brygger de specialöl man kanske brygger vartannat år.

Det finns ett antal lokala bryggbutiker runt om i Sverige där man kan handla över disk, och där säljaren ofta har lite erfarenhet av bryggning. Dessa har i regel humlegården som huvudsaklig distributör. Slutsats , vet man vad man vill ha, köp direkt från Humle.gården. Vill man ha personlig rådgivning kan den lokala butiken vara ett alternativ.

Föreningar

Är man seriös i att bli en duglig hembryggare tycker vi att man ska gå med i Svenska Hembryggareföreningen. De ordnar SM i hembryggd öl, bryggkurser, och träffar. Och man får hem en trevlig medlemstidning 4 gånger om året.

Är man skåning som vi på bullobratt är man även medlem i "Sällskapet Malte". Inte bara hembryggning utan brett intresse för öl. Förutom deras hembryggdsfestival ordna de ett antal olika ölrelaterade events och Maltepub första fredagen varje månad.

Sociala medier

Sen får vi inte glömma sociala medier. På facebook finns det flera grupper för hembryggare. Vår erfarenhet ar att man bör bara vara med i en grupp i katogorin, annars blir flödet för stort.

 Själva är vi med i gruppen "Brygga öl efter alla konstens regler" Det är en sluten grupp, men ansök och du kommer med största sannolikhet att bli antagen.

Programvaror

När man är lite varm i kläderna och börjar göra egna recept och kalibrera sin bryggutrustning kan det vara dags att investera i programmet "Beer Smith". Alternativt kan man jobba med att skiva makron i Excel.

Men vänta med att köpa bryggverk ett tag till. Ölen blir inte bättre med bryggverk. Man måste lära sig hantverket för att skapa en god öl.

Sätt i gång

Det är kul att brygga öl. Med god hygien och en pigg jäst blir det för det mesta bra. Vill man starta lite försiktigt gör de första bryggnderna  på maltextrakt. Lite högre kostnad, men enklare och det blir forfarande utmärkt öl.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Bull hittade svärdfiskkotletter i frysen hos Ringsjöfisk, och glad i hågen körde han hem för att tillreda en fisk han normalt bara får serverad på resorna söderut. Så hur ska den nu tillredas, att den ska grillas är det ingen tvekan om, det är ju sommar! Men tillbehören, vad ska man välja? Fänkål fanns i kylen, passar bra att grilla i skivor och smaken bryter fint mot fisken. Svärdfisk är ganska torr i köttet, så någon sås eller något smör blir bra till, här valdes ett kaprissmör. Till detta lades potatis tillagad i ett foliepaket, efter ett tips i bloggen Tant Gul

Nu till matlagningen.

En liten sås för oss som gillar vitlök. Den är lätt att röra ihop, är dryg, och god hållbarhet. Passar bra till grillat, eller i en tallrik bouillabaisse, och på julbordet som tillbehör åt patén.

Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!

En användbar,god och lättlagad potatisrätt när man tröttnat på kokt potatis och potatisklyftor. 

Enkelt sätt att göra tre olika sillinläggningar, först gör man en grund-inläggning. Därefter delar man upp sillen i tre delar. Receptet räcket till ett julbord för 8 – 12 personer.

En härlig potatissallad som kan riva till i näsan. Denna potatissallad bör göras på nypotatis, en rätt som hör sommaren till. Passar gott till grillat.

 

Go to top