Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Då tycker vi att det ska du absolut pröva på. Det är en riktigt rolig hobby.

Men vi kommer inte ha  någon ölbryggarekurs. Det finns nämligen redan utmärkta resurser för detta. Så vi kommer i detta inlägg ge tips och länkar om bra böcker, bloggar, forum, föreningar och lämpliga leverantörer.

Men vänta med att köpa bryggverk. Lär dig grunderna först.

Litteratur

När Bull ska prova på något nytt börjar han med att läsa in sig på ämnet, så även när det gäller att brygga öl. Bra böcker att börja med är

  • "Brygg öl" av Henok Fentie och Karl Grandin
  • "Ölbryggareboken: brygg ditt öl hemma" av Peter M Eronsson.

 Båda är passande nybörjarböcker. Bull köpte båda. Gör inte det, en av dem räcker. Vilken man föredrar är en smaksak, men får Bull välja blir det nog den förstnämnda.

När man sen har kommit i gång så bör varje hembryggare utöka sitt bibliotek med:

  • "How to brew" av John J Palmer. Denna bok innehåller mycket matnyttigt för hembryggare på alla nivåer från nybörjare till avancerade. 
  • "Brewing Classic Styles" av Jamil Zainasheff och John J Palmer. Denna bok är en stor inspirationskälla för Bull.

Men som sagt vänta med att köpa bryggverk. Lär dig grunderrna först.

Bloggar och sajter

Sen finns det givetvis många resurser på nätet. Många bra bloggar, Bland Bulls favoriter i denna kategori finns:

  • Gustav Lindhs "Lindh Craft Beer", välskriven, informativ med råd och tips som passar både nybörjare och lite mer erfarna. Dessutom är han en duktig fotograf, vilket gör sajten väldig trevlig att tilta på. Gustav har även en bok om ölbryggning på gång - spännande!
  • Braukaiser. Ett måste om man som Bull har en förkärlek till tysk och tjeckisk öl.
  • "Fearwolf brewery" är en intressant blogg, med inrikting på starkare specialöl. Vår imperial stout "Höstmörker" är starkt inspirerad av deras "It was Judas"

Sen finns Brewers Friend, en sajt med nyttiga kalkylatorer för beräkning av mängd humle, malt, alkohol m.m. Dessutom möjlighet att dela och skapa recept. Och även diskussionsforum. Vi har själv ett gratis medlemskap här, nyttjade sajten en del i början av vår "bryggkarriär" men mindre använt numera.

Vidare finns det en hel del forum för bryggare. Både svenska och engelska. Det är bara att fråga Dr Google.

Leverantörer

Då det gäller att få tag i utrustning och råvaror är det oftast bekvämast att köpa via nätet om man vet vad man vill ha. Dominerande på svenska marknaden är Humlegården. Har stort sortiment, levererar snabbt, och har en utomordentlig service. Rekommenderas starkt.

En annan intressant spelare på marknaden är MaltMagnus. Liknade upplägg som humlegården, men med ett större utbud av specialmalter. Det fina med MaltMagnus är att man kan köpa malt i lösvikt, så att köpa 2,5 kg vetemalt för en wiessbeer, eller 0,8kg havremalt för en imperial stout är inga problem. Man kan t.o.m. få det malt mot ett mindre pristillägg. Perfekt då man brygger de specialöl man kanske brygger vartannat år.

Det finns ett antal lokala bryggbutiker runt om i Sverige där man kan handla över disk, och där säljaren ofta har lite erfarenhet av bryggning. Dessa har i regel humlegården som huvudsaklig distributör. Slutsats , vet man vad man vill ha, köp direkt från Humle.gården. Vill man ha personlig rådgivning kan den lokala butiken vara ett alternativ.

Föreningar

Är man seriös i att bli en duglig hembryggare tycker vi att man ska gå med i Svenska Hembryggareföreningen. De ordnar SM i hembryggd öl, bryggkurser, och träffar. Och man får hem en trevlig medlemstidning 4 gånger om året.

Är man skåning som vi på bullobratt är man även medlem i "Sällskapet Malte". Inte bara hembryggning utan brett intresse för öl. Förutom deras hembryggdsfestival ordna de ett antal olika ölrelaterade events och Maltepub första fredagen varje månad.

Sociala medier

Sen får vi inte glömma sociala medier. På facebook finns det flera grupper för hembryggare. Vår erfarenhet ar att man bör bara vara med i en grupp i katogorin, annars blir flödet för stort.

 Själva är vi med i gruppen "Brygga öl efter alla konstens regler" Det är en sluten grupp, men ansök och du kommer med största sannolikhet att bli antagen.

Programvaror

När man är lite varm i kläderna och börjar göra egna recept och kalibrera sin bryggutrustning kan det vara dags att investera i programmet "Beer Smith". Alternativt kan man jobba med att skiva makron i Excel.

Men vänta med att köpa bryggverk ett tag till. Ölen blir inte bättre med bryggverk. Man måste lära sig hantverket för att skapa en god öl.

Sätt i gång

Det är kul att brygga öl. Med god hygien och en pigg jäst blir det för det mesta bra. Vill man starta lite försiktigt gör de första bryggnderna  på maltextrakt. Lite högre kostnad, men enklare och det blir forfarande utmärkt öl.

Lägg till kommentar

Lämna gärna en kommentar. Vi uppskattar feedback!

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Vår variant  av det klassiska smöret eller såsen, det finns olika åsikter hurvida orginalet är ett smör eller en sås. Vi gör det lite förenklat med färre ingredienser och som ett kryddsmör. Helt underbart gott till grillat kött. 

Tonfisk med sås av tomater, basilika, vitlök och vitt vin är en italiensk festmåltid. När Lidl hade djupfrysta tonfiskkotletter var denna rätt populär hos Bull och Bratt, då var den dessutom prisvärt. Servera gärna med lantbröd, kokt potatis, och flingsalt

 

Trots att vi kryddar laxen med cayennepeppar är det inte denna hetta namnet syftar på. Utan för att vi röker den i klotgrillen vid riktigt hög temperatur, ca 220 grader. Alltså högre temperatur än normalt för rökning. Resultatet blir gott, kanske lite mitt emellan rökt och grillad lax. Tillagningstiden blir kortare än vid traditionell rökning. Servera gärna med vår romsås, kokt potatis och lite sallad.

Bratt är mycket förtjust i kålpudding, men tycker ofta att det tar för lång tid om man måste steka kålen innan tillagning plus att det luktar för mycket i köket. Därför har Bratt rationaliserat rätten en aning.  

Bouillabaisse är en klassisk sydfransk fisksoppa, som finns i nästan lika många varianter som det finns kockar. Innehållet varierar beroende på tillgång och säsong. Men fonden ska smaksättas med saffran, och soppan bör innehålla några olika fisksorter och skaldjur. Vi tar en liten genväg när lagar fonden med hjälp av Bongs Fiskfond, så tillagningstiden blir under en timme.

Att själv lägga in gurkan, betyder både godare gurka och bättre hållbarhet. Det här receptet härstammar från samma faster som ligger bakom våra inlagda rödbetor.

Go to top