Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det är en extra kraftig imperial stout, där allt är mer än stiltypen föreskriver. Beskan är på över 100 IBU. Alkoholstyrka runt 12%. Färgen är mycket mörk.

Höstmörker, Bullobratts Imperail Stout

Vi lät den lagras i ett år, innan vi började dricka den. Den smakar riktig bra,  med toner av choklad och espresso. Alkoholen värmer gott i höst och vinterkylan,  även om den inte märks så mycket i smaken. Dock är beskan i högsta laget. Den avnjutes bäst i lite mindre mängder, det är en kraftig öl och man får ha respekt för den höga alkoholstyrkan Tärningar av lagrad västerbottenost passar utmärkt till.

Inspirationen till denna öl fick vi när vi smakade Fear Wolf Brewery's "It was Judas" på SM i ölbryggning 2016. Ta gärna en titt på deras blogg, där finns mycket matnyttigt om man vill brygga lite kraftigare öl.

Hur vi bryggde ett sådant extremt öl

Det gäller ju att få hög sockerhalt i sötvörten, så mycket malt samt en del socker krävs. Vi brygger satser på 20 liter. Normalt har vi 4 kg basmalt, här tog vi 6kg. Samt 1 kg havremalt, för munkänslan. Det blir en rundare, krämigare och gräddigare textur av havret, vilket är önskvärt för att balansera upp de kraftiga smakerna i ölen. Därefter rostad malt för färg och smak, det blev Cararoma, Carafa 1, och Chocolade Malt, ett halvt kilo av vardera. Så slutligen 8 hg socker, i detta fall Muscvado-socker, en paket med mörkt och en med ljust muscvado.

För att kunna laka ut allt socker från all denna malt, krävdes mer vatten för mäskning och lakning än brukligt. Det blev med andra ord mer att koka ner. Koktiden för ölet blev 3 timmar, istället för normala 75 minuter. Detta gav en sötvört med styrkan  (OG) 1,102. Kan jämföra med vår "Ostsee pils" med ett OG på 1,048.

Humlebeskan kommer från en giva Magnum på 100 gram som fick koka i 75 minuter. Kan jämföras med att normal bittergiva i våra öl är runt 20 gram Magnum humle.

Jäsningen gick inte helt problemfritt. En neutral ale jäst, US-05, användes. Jäsningen kom igång fint, men avtog vid ett SG på 1,045. Det är ju ungefär vid detta värde man normalt påbörjar jäsningen. Vi behövde komma längre ned, minst till 1,020. Ny jäst tillsattes, valde Mangove Jack Belgian  Ale. Detta då denna jäst har hög alkoholtolerans och god utjäsbarhet. Jäsningen kom åter igång, och stannade på 1,014.

Därefter tappades ölen på flaska för kolsyrejäsning och lagring.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Trots att vi kryddar laxen med cayennepeppar är det inte denna hetta namnet syftar på. Utan för att vi röker den i klotgrillen vid riktigt hög temperatur, ca 220 grader. Alltså högre temperatur än normalt för rökning. Resultatet blir gott, kanske lite mitt emellan rökt och grillad lax. Tillagningstiden blir kortare än vid traditionell rökning. Servera gärna med vår romsås, kokt potatis och lite sallad.

Enkelt och gott sätt att tillaga potatisen. Bakas i halvor i ugn och kryddas med timjan. Klart på en halvtimme.

Ett utmärkt alternativ till stekt eller friterad potatis då man vill ha lite omväxling. Passar riktig bra till en god köttbit. Vi steker broccolin tillsammans med chili, vitlök och bacon i rktligt med olivolja.

En enkel skinkstek med dofter från Provencale. Receptet räcker gott och väl till två hungriga, och det blir över till en frittata "Bella Lotta"  senare i veckan. 

En härlig potatissallad som kan riva till i näsan. Denna potatissallad bör göras på nypotatis, en rätt som hör sommaren till. Passar gott till grillat.

 

Bratt tycker inte om sushi, kanske för att hon fick nog när hon var i Japan. I Japan blev Bratt både bjuden på sjögurka och val, båda riktigt råa. Detta har gjort att Bratt tillagar sushi utan råa fiskar. Passar både som förrätt och huvudrätt, eller varför inte som drinktilltugg.

 

Go to top