Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Lageröl i tysk stil är alltid omtyckta i Bull och Bratts lilla stuga.  Nu på hösten var det dags att växla om bryggningen från sommarens APOR och Kölsch kloner till lageröl. Då Bull var sugen på att brygga Helles letade han upp en lämplig jäst. Det blev en tillfällig jäst från White Labs, German X Lager WLP835. Denna ska vara lämplig för bocköl, helles och Muncher festivalöl. Så nu ska det bryggas i bayersk stil!

h18bryggning 4.

Jästen leverades i detta rör.

Vi kommer brygga 4 - 6 gånger på denna jäst. Det blir helles, bock och  nog en sats festivalbeer.

Först ut blev en bocköl. Receptet krävde 6,5 kg malt och vårt bryggverk, Braumeister 20 Plus, säger max 6 kg. Men det fungerade fint med 6.5 kg. Vi fick ett OG på 1,069. Jäsningen var något svårstartat, men efter 14 dagar i jäskyl, på 12 grader, så var vi nere på 1,028. Då tappade vi över till fat där ölen får slutjäsa under tryck 0,8 bar. Slutjäsning på fat förbrukar allt syre i fatet, så man slipper oxidation av ölet. Dessutom får man kolsyran helt gratis.

Men nu om Bull var sugen på Helles varför då borja med att brygga en bock. Jo, vi har två kranar på vårt tapp torn. På den vänstra en lättdrucken öl typ helles, kölsch eller nordtysk pilsner. På den högra lite kraftigare öl, ibland en APA, ibland en bock. Nu började APAn ta slut, men vi hade 2 fulla fat av vår kölsch klon kallad Olsch.

Slutjäsning på fat

Slutjäsning på fat.

Men nästa bryggning blev en helles, som vi döpt till Lieber Lotchen. Vi har tagit ut svängarna lite grann. Tillsatte lite karamellmalt, och kanske lite mer humle än vad som anses vara brukligt. Receptutdrag nedan är för att fylla ett 19 liters Cornelius fat. Då vi har ganska hårt grundvatten i vår kran, bygger vi upp vårt bryggvatten från avjoniserat vatten:

  • Water Prep
    AmtNameType#%/IBU
    21,00 l Kölsch wasser Water 1 -
    3,00 ml Lactic Acid (Mash 60,0 mins) Water Agent 2 -
    1,70 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 3 -
    1,67 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins) Water Agent 4 -
    1,00 g Kaliumdisulfit (E224) (Mash 0,0 mins) Water Agent 5 -

Maltnota enligt nedan:

Mash Ingredients
AmtNameType#%/IBU
4,00 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 6 88,9 %
0,25 kg Caramel/Crystal Malt - 10L (25,0 EBC) Grain 7 5,6 %
0,25 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) Grain 8 5,6 %

Då vi har bryggverk stegmäskar vi. Men en kombirast på 67 grader fungerar ochså:

Mash Steps
NameDescriptionStep TemperatureStep Time
add malt pipe Add 29,25 l of water and heat to 38,0 C over 20 min 38,0 C 0 min
Beta-amalyse Heat to 63,0 C over 4 min 63,0 C 30 min
Beta-amalyse 2 Heat to 67,0 C over 4 min 67,0 C 30 min
Alfa-amalyse Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 30 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 4 min 78,0 C 10 min

Och så här tillsatte vi den goda humlen:

Boil Ingredients
AmtNameType#%/IBU
22,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,40 %] - Boil 75,0 min Hop 9 12,1 IBUs
1,00 g Protafloc (Boil 20,0 mins) Fining 10 -
22,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,40 %] - Boil 15,0 min Hop 11 5,7 IBUs
22,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,40 %] - Boil 5,0 min Hop 12 2,3 IBUs

En humlegiva till vår Helles

En humlegiva är uppvägd.

Vi kom upp i ett OG på 1,050 vilket känns alldeles lagom. Vi tillsatte den återvunna jästen från bockbryggningen och just nu jäser den i jäskylen på 12 grader.  I mitten av oktober kommer vi att kunna provsmaka, vi återkommer med resultatet.

Utlopp från kylmantel

Braumeister Plus har kylmantel. Här en detaljbild på utloppet. Det är skönt att slippa diska kylspiralen numera.

Bottenventil på Braumeister Plus

Och en bottenventil! Diskningen har blivit enklare.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessutom rör vi ned riven, vällagrad västerbottenost i potatismoset. Osten och trattkantarellerna är nog det som sätter Bulls signatur på rätten.

Denna Faster är varken Bulls eller Bratts faster utan Bratts mammas systers mans faster. Hennes receptsamling var legendarisk i synnerhet när det gällde inläggningar. Bratt har även lyckats komma över Fasters recept på inlagda gurkor.

Då Bratt inte äter lever är detta en rätt Bull lagar oftast till sig själv då Bratt är bortrest på någon konferens. Rätten är enkel och snabb att tillreda. Receptet är lagom för två personer, så det finns en viss risk att Bull äter för mycket när han lagar den till sig själv. Det smakar nämligen väldigt bra, påstår Bull.

Bull tolkar här det kreolska köket på sitt eget sätt. Här är det kyckling som gäller, men det går även att göra varianter med fisk, lamm, eller nöt.  Det blir en het och mustig gryta. För att måltiden ska bli komplett servera jambalayan med en färsch sallad, lite bröd, och ett gott öl. Receptet räcker till minst 3 hungriga personer.

 

På så gott som alla enklare matställen i Tyskland kan man beställa Zigeuner schnitzel. Köttbiten är en vanlig skinkschnitzel, det speciella är just såsen, även kallad "sauce picante". Detta är Bulls personliga tolkning hur denna ska tillagas, de flesta recept föreskriver socker och ättika, men mindre mängd grönsaker. Bull brukar servera oftast såsen till grillad fläskytterfilé och potatiskaka, men det händer att han även gör Zigeuner schnitzel.

Raggmunkar med stekt fläsk och lingon, en verklig klassiker när det gäller svensk husmanskost. Bull och Bratts raggmunkar är naturligtvis glutenfria. Rätten är både god och enkel att tillreda. Vill man göra det ännu enklare kan man göra rårakor.

Go to top